Yatırıma Uygun Araziler İnternetten Sorgulanacak - Son Dakika
Güncel

Yatırıma Uygun Araziler İnternetten Sorgulanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, yatırıma uygun arazilerin sorgulanabilmesi amacıyla, kurumların güncel verilerini kullanan internet tabanlı bir sorgulama yazılımı ve arayüzü hazırlanarak kullanıma açılacak Maliye ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının sorumluluğunda, kamu hizmet binalarının standartları belirlenecek, hizmet binalarının yapımına ilişkin yer seçiminde Hazine arazileri öncelikle değerlendirilerek bina maliyetleri düşürülecek Katı atık, cam, kağıt, plastik, elektronik gibi atıkların geri kazanımı için atık toplama ile dönüştürme sistemlerinin kurulması ve geliştirilmesi sağlanacak.

18.12.2014 17:57

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, yatırıma uygun arazilerin sorgulanabilmesi amacıyla kurumların güncel verilerini kullanan internet tabanlı sorgulama yazılımı ve arayüzü hazırlanarak kullanıma açılacak.

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planı'nın "İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı", "İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı", "Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı", "Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı" ile "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı"nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüteceği çalışmalara yer verildi.

Buna göre, Merkez Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı verilerinin istatistik üretim süreçlerinde kullanımı sağlanacak. Böylece, inşaat üretim endeksinin hesaplanmasında bu verilerin kullanılması amaçlanıyor.

-Yatırıma uygun araziler sorgulanabilecek

Yatırıma uygun arazilerin sorgulanabilmesi amacıyla kurumların güncel verilerini kullanan internet tabanlı bir sorgulama yazılımı ve arayüzü hazırlanarak kullanıma açılacak.

Tüm kurumların paydaş yürütecekleri işlem adımları şöyle olacak:

"Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından ilgili kuruluşlarla beraber yatırım yeri belirleme kriterleri oluşturulacak. Veritabanı tasarımları gerçekleştirilecek. Kriterlerin veri ihtiyaçları ve web servisleri belirlenecek. Web servislerinin birbirleriyle güvenlik, erişim kısıtlılıkları gibi konularda iletişim çalışmaları yapılacak. İlgili kurumların web servisleri düzenlenecek. Web servislerinden gelen veriler için analiz kriterleri tespit edilecek. Sorgulamaları oluşturacak yapılar belirlenecek. Analiz sonuçlarının raporlanması ve çıktılarının web servisleriyle sunulması sağlanacak. Kurum ve kuruluşların süreçleri hakkında detaylı bilgiler verilerek yönlendirmeler yapılacak. Elektronik olarak işlemlerin yapılmasına imkan veren hizmetler birleştirilecek."

Bu kapsamda hazırlanacak projenin, pilot illerde denendikten sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılması planlanıyor. Güncel verilerin sayısal ortamda bulunup bulunmaması durumu incelenerek, gerekli verilerin elde edilmesini sağlayacak detay projeler de ilgili kurumlarca görüşülerek oluşturulacak.

-Öncelikli yatırım alanları değerlendirilecek

Mevcut çevre düzeni planlarında öncelikli yatırım alanlarının değerlendirilmesi yapılarak, yer seçimi kararları oluşturulacak. Üst ölçekli mekansal planlama çalışmaları sürdürülerek, bu planlarda stratejik ve büyük ölçekli yatırımlara uygun yerler ayrılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, ülke topraklarının yüzde 95'ini kapsayan alanda, genel arazi kullanım kararını belirleyen Çevre Düzeni Planları (ÇDP) tamamlandı. ÇDP'lerin Düzey-2 bölgeleri esas alınarak, ülke bütününde stratejik plan kararları, bölge plan kararları, sektörel plan kararları ve il çevre düzeni planı kararlarıyla uyumlaştırılması sağlanacak.

-Kıyı alanlarında gerçekleştirilecek yatırım kararları

Planda, "kıyıların, zengin doğal kaynak potansiyeli barındıran, önemli ekonomik fırsatlar sunan ve bu yönleriyle yoğun gelişme baskısına maruz kalan hassas bölgeler olmaları nedeniyle, birbiriyle uyumlu olmayan kullanım biçimleri, doğal kaynaklarının tahribi, ekolojik dengesinin bozulması ve plansız gelişme eğilimleri gibi bir dizi sosyal, ekonomik, çevresel ve mekansal sorunlarla karşı karşıya kaldığı" tespitine yer verildi.

Ayrıca kıyı alanlarında gerçekleştirilecek yatırım kararlarının, bu etkenler gözetilerek alınması ve bütüncül olarak planlamasına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Plana göre, değerli ve kıt kaynak olan kıyı alanlarını koruma-kullanma dengesini gözeterek, bütüncül bir çerçevede ele alarak, ülke kıyılarının rasyonel ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak üzere Bütünleşik Kıyı Alanı Yönetim Planları'nın tamamlanması öncelikli olacak.

Çevre Düzeni Planları ve Bütünleşik Kıyı Alanı Yönetim Planları'nda stratejik ve büyük ölçekli yatırımlara uygun yerler tespit edilecek. Bu bölgelerde Hazine arazisi varlığı incelenerek, dağınık arazilerin 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu kapsamında toplulaştırılması sağlanacak.

-Çevre düzeni planları

Pilot bir ilde, çevre düzeni planları Milli Emlak Otomasyon Projesi (MEOP) verilerinin değerlendirilmesine imkan verecek şekilde belirlenen standartlara uygun olarak sunulacak.

Çevre düzeni planları ve mülkiyet bilgilerinin sistemde birleştirilmesinin ardından çevresel faktörler açısından bir problem teşkil etmeyecek "yatırıma uygun" arazilerin potansiyellerinin, ülke için öncelikli yatırım konuları ile beraber değerlendirilmesi ve arazinin hangi sektör için uygun olduğunun belirlenmesi sağlanacak.

MEOP ile Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ve Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) verilerinin Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) kapsamında yer almasıyla, yatırıma uygun yerlerin planla ilişkilendirilmesi sağlanacak. Güncel verilerin sayısal ortamda bulunup bulunmaması durumu da incelenerek gerekli verilerin elde edilmesini sağlayacak detay projelerle ilgili kurumlarla görüşülecek.

-Kamu hizmet binaları sınıflandırılacak

Maliye ve Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının sorumluluğunda, kamu hizmet binaları sınıflandırılarak hizmet binaları standartları belirlenecek. Hizmet binalarının yapımına ilişkin yer seçiminde hazine arazileri öncelikle değerlendirilerek bina maliyetleri düşürülecek.

Hizmet binalarında enerji verimliliği kriterlerine uygunluk şartı aranacak ve cari giderlerin asgari düzeyde tutulması hedeflenecek.

Maliye, Kalkınma ve Çevre ve Şehircilik bakanlıkları sorumluğunda, standartlara uygun hizmet binası ediniminde etkin karar verebilmek için satın alma, kiralama ve yapım seçeneklerinin tercihinde uyulacak yöntem, kriter, usul ve esaslar belirlenecek. Kriterlerden sonra belirlenen standartlar dikkate alınarak hazırlanacak fayda-maliyet analizi raporu, ilgili idare tarafından harcama kararına esas olmak üzere, ilgisine göre Başbakanlık, Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına sunulacak.

- Ataşehir Finans Merkezi çevresinde yol ve kavşak çalışması

Ataşehir Finans Merkezi alanı çevresinde yol ve kavşak çalışması yapılacak. Yol ve kavşak projesiyle, Ataşehir Finans Merkezi alanının ana yollarla bağlantısı sağlanacak. Tahmini maliyet 79 milyon 605 bin lira olacak. Bu miktar, parsel sahiplerinin katılımıyla oluşturulacak bütçeden karşılanacak.

-Atıkların geri kazanımı

Katı atık, cam, kağıt, plastik, elektronik gibi atıkların geri kazanımı için atık toplama ve dönüştürme sistemlerinin kurulması ve geliştirilmesi sağlanacak.

Bu eylem kapsamında, mevcut durumda kurulan sistemlerin gözden geçirilmesi, eksiklerin giderilmesi ve herhangi atık yönetim sistemi bulunmayan noktalara yönelik konteyner ve atık kutusu gibi sistemlerin kurulması çalışmalarının yürütülmesi planlanıyor.

Bu çerçevede, binaların mutfak bölümlerinde merkezi sisteme bağlı, kaynağında ayrıştırma sistemlerinin yaygınlaştırılması ve mevzuatın bu uygulamaya uygun hale getirilmesi gerekiyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yatırıma Uygun Araziler İnternetten Sorgulanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement