Yeşilay: Uyuşturucuyla Mücadelede Psikiyatristlere Çok İhtiyaç Olacak - Son Dakika
Güncel

Yeşilay: Uyuşturucuyla Mücadelede Psikiyatristlere Çok İhtiyaç Olacak

Yeşilay: Uyuşturucuyla Mücadelede Psikiyatristlere Çok İhtiyaç Olacak

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, ülkede son zamanlarda kullanımı sık görülen bonzai gibi yeni nesil uyuşturucu maddelerle mücadelede psikiyatristlere çok fazla ihtiyaç olacağını söyledi.

23.08.2014 12:10

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, ülkede son zamanlarda kullanımı sık görülen bonzai gibi yeni nesil uyuşturucu maddelerle mücadelede psikiyatristlere çok fazla ihtiyaç olacağını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) araştırmasına göre, yol açtığı ölümlerle kamuoyunun gündeminde yer alan bonzainin Türkiye'de kullanım yaşının 11'in altına düşmesini değerlendiren Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, bonzainin bir bitkinin yapraklarına sentetik maddeler karıştırılıp, çeşitli yollarla ülkemize girdiğini kaydetti. Aslanbaba, "Bonzai başta fare zehri olmak üzere gördüğümüz tıbbi ve kimyevi anlamda ne kadar zararlı madde varsa, bir çoğunu içerisinde barındırıyor. Bu maddeler çeşitli otların ve daha değişik elementlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkıyor. Bu yönüyle içeriğine baktığımızda onlarca, yüzlerce zehirli maddeler, sentetik uyuşturucu madde yapımında kullanılıyor. Başta temel meselemiz Adana'nın da içerisinde olduğu gibi Türkiye çapında bağımlılıkla ilgili bir haritamız yok. Sağlık kurumlarımıza, hastanelerimize intikal eden konularla ortaya bu veriler çıkıyor. Bonzainin her geçen gün artığını gözlemleyebiliyoruz. Çocuklarımıza, arkadaşlık yaptıkları kişilere mutlaka dikkat edelim. Ailelerin bu konuda bilinçlenmek konusunda her zaman bizlerle ve diğer sağlık kuruluşları ile irtibatta olmalarını bekliyoruz" dedi.

'BÖLÜMLER ARTTIRILMALI'

Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan psikolojik şikayetlerle doktora başvuran kişi sayısının 2009-2013 yılları arasında 3 kat artarak 3 milyondan 9 milyona çıkmasını da değerlendiren Aslanbaba, şöyle konuştu:

"Sağlık Bakanlığı'nın elinde çok ciddi veriler var. Bu veriler ışığı altında alınması gereken tedbirlerde bulunuyor. Madde bağımlısı olan insanların özelliklerine baktığımızda da psikolojik olarak problemli insanlar olarak görüyoruz. Bu sorunları neler diye sorarsanız. Gerek ekonomik sebeplerden gerekse ailevi sebeplerden dolayı bir şekilde sorun ve problemli olan aileler. O ailelerin çocuklarıdır bağımlılığın içerisine düşen insanlar. Artan bağımlılık türleri ve hastalarımızla beraber bizim gerçek anlamda nörolog, psikiyatrist gibi hekimlerimize daha çok ihtiyaç artmakta. Önümüzdeki dönem bizim psikiyatristlere daha çok ihtiyacımız olacak. YÖK'ün, üniversitelerin psikiyatri bölümlerini artırmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Mezunlar artmasıyla birlikte topluma çok önemli görevler yapacaklarına inanıyorum."

Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, güvenlik güçleri ve Yeşilay'ın uyuşturucuyla uzun yıllardır sürdürdüğü mücadeleye dikkat çeken Aslanbaba, özellikle üreticilerin ve satıcıların ciddi bir şekilde cezalandırılması gerektiğini kaydetti. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeşilay: Uyuşturucuyla Mücadelede Psikiyatristlere Çok İhtiyaç Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement