Ziraat Bankası, Saraybosna'da Şube Açtı
Ziraat Bankası, Bosna Hersek'teki 14. Şubesini, Saraybosna Yakınındaki Konyc Kasabası'na Açtı. 1992'deki Bosna Hersek Savaşı'nın Hala İzlerini Taşıyan Konyc Kasabası'ndaki Açılış Törenine, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Bülent Tulun ve Başkonsolos Ali Davutoğlu da Hazır Bulundu.
Ziraat Bankası, Bosna Hersek'teki 14. şubesini, Saraybosna yakınındaki Konyc Kasabası'na açtı. 1992'deki Bosna Hersek Savaşı'nın hala izlerini taşıyan Konyc Kasabası'ndaki açılış törenine, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Bülent Tulun ve Başkonsolos Ali Davutoğlu da hazır bulundu.
Öte yandan, aynı açılışta hazır bulunan ve Bosna'da bulunan ziraat bankalarının genel müdür olan Kenan Bozkurt, 1997 yılından beri faaliyetlerine start veren ve bu ülkeye gelen ilk yabancı bir banka olarak hizmetlerine devam edeceklerini belirtti. Bozkurt amaçlarının Türkiye ile Bosna arasındaki işlem hacmini arttırmayı ve burada iş yapan Türk firmalarına finansman noktasında desteklediklerini belirtti. Bozkurt, "Bölgedeki şube sayısını 4 yıl içinde 25 ila 30'a çıkartmayı planladıklarını ifade etti.
Aynı bölgede Mostar Köprüsünü de tamir ettiren Erbuğ firmasının Konyicçupriya köprüsünün tadilatına başladığı ve 2 yada 3 ay içinde işlemlerin sonuçlanacağı kaydedildi. Osmanlı zamanından kaldığı belirtilen köprü için çalışmaların devam ettiğini belirten Başkonsolos Ali Davutoğlu, "2.dünya savaşı sırasında Alman işgali sırasında köprü yıkılmış ancak daha sonrasında mevcut olan ayaklar üstüne beton dökülerek araç trafiğine açılmış ancak devam eden çalışmalar sonrasında kullanımda olmayan 3 bentinde
açılacak " dedi.
2006 yıl sonu itibariyle, Ziraat Bankası A.Ş uluslararası alanda 17 ayrı ülkede faaliyet gösteriyor. Ziraat Bankası, KKTC'de 4 şube (Lefkoşa, Girne. Gazimağusa, Güzelyurt) ve bir büronunun (Paşaköy) yanısıra ABD'de Newyork, Bulgaristan'da Sofya ve Gürcistan'da Tiflis, İngiltere'de Londra ve Makendonya'da Üsküp şube ve alt şubesi, Afganistan'da Kabil, Pakistan'da Karaçi ve İran'da Tahran temsilcilikleri ile Almanya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Rusya'daki
iştirakleriyle dünya çapında en yaygın Türk Bankası konumunda.
Ayrıca, bankanın Irak'ın Başkenti Bağdat'da şube açma çalışmaları devam etmekte olup, 2007 yılında faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Ziraat Bankası A.Ş.'nin iştiraki Turkish Ziraat Bank Bosnia dd. 19 Mart 1997 tarihinde Bosna Hersek'te faaliyete geçen ilk yabancı sermayeli banka ve halen Bosna Hersek'teki tek Türk Bankası. Ayrıca, ülkede bireysel bankacılık konusunda öncü banka olmasının yanı sıra kredi kartı ve çağrı hizmetini başlatan ilk banka konumunda.
Yaklaşık 26 milyon euro olan sermayesinin yüzde 68'i Ziraat Bankası A.Ş., yüzde 32'si ise sermayesinin tamamı Ziraat Bankası A.Ş.'ye ait olan Almanya merkezli Ziraat Bank International A.G.'ye ait.
2004 yılına kadar Saraybosna'da tek şube ile faaliyetini sürdüren Turkish Ziraat Bank Bosnia dd. 2004 ve 2005 yıllarında Zenica, Tuzla, Ilıca, Mostar ve Bihaç şubelerini de faaliyete geçirerek toplam şube sayısını 6'ya yükseltti. Şubelerin dışında 2 alt şube ve 6 ofisle birlikte toplam faaliyet gösteren birim sayısı 14'e ulaştı.
(ERÖ-ERÖ-ÖK-E)