Kızılay'dan "Çocuk Koltuğu" Uyarısı - Son Dakika
Kültür Sanat

Kızılay'dan "Çocuk Koltuğu" Uyarısı

Türk Kızılay'ı, ithal ürünlerde yeni vergi düzenlemesi nedeniyle çocuk oto koltuk fiyatlarının artacağı haberlerine karşılık, vatandaşların çocuk oto koltuğunu satın alma konusunda tereddüt etmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.

02.07.2015 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılay'ı, ithal ürünlerde yeni vergi düzenlemesi nedeniyle çocuk oto koltuk fiyatlarının artacağı haberlerine karşılık, vatandaşların çocuk oto koltuğunu satın alma konusunda tereddüt etmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Kızılay'dan yapılan yazılı açıklamada, yeni vergi düzenlemeleri nedeniyle ithal bebek ürünlerine zam geleceği ve zamdan en çok çocuk oto koltuk fiyatlarının etkileneceğine dair haberlerin son günlerde medyada sıkça yer aldığı bildirildi.

Açıklamada, fiyatlardaki artışa yapılan vurgunun tüketicide olumsuz algı oluşturduğu ve tüketicinin çocuk oto koltuğu satın almak yerine ceza yemeyi tercih etmek gibi büyük bir hataya düştüğü belirtildi. Açıklamada, yol Güvenliği Savunuculuk Projesi'nin ortağı olan ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun emniyet kemeri ile ilgili 78. maddesinin Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun olarak değişmesi için büyük çaba gösteren Türk Kızılayı'nın, fiyatı her ne kadar olursa olsun çocuk koltuğu kullanımının özendirilmesi gerektiğini hatırlatmakla yükümlü olduğu ifade edildi.

Küresel Karayolu Güvenliği Programı tarafından gerçekleştirilen yol güvenliği kamuoyu yoklaması sonuçlarının, toplumun emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kullanımının artması için caydırıcı yaptırımları desteklediği vurgulanan açıklamaya, şöyle devam edildi:

" Türkiye'de yapılan anket sonucuna göre toplumun büyük çoğunluğu daha etkili emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kanunları ile daha yüksek cezaları desteklemektedir. Ankete katılanların yüzde 85'i emniyet kemeri takmamanın cezasının artırılmasını, yüzde 78'i ise çocuk koltuğu kullanmayarak çocukların güvenliğini sağlamamanın cezasının arttırılmasını desteklemektedir.

Bakım, vergi, tamir ve yakıt masrafları gibi masraflar düşünüldüğünde, bir kere alınan ve çocuğu kaza anında hayatta tutan en önemli tedbir olan çocuk koltuklarını satın alma konusunda vatandaşların tereddüt etmemeleri gerekmektedir. Son dönem basında yer alan fiyatların yükseleceği yönündeki haberler vatandaşı teşvike değil, daha çok tereddüde sevk etmektedir."

Türkiye'de her yıl trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybeden 8 bin 700 kişiden 200'ünün, yaralanan 200 bin kişiden ise 39 bininin çocuk olduğuna işaret edilen açıklamada, sadece bu rakamların bile çocuk koltuğunun hayati öneme sahip olduğunu kanıtladığı kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kızılay'dan 'Çocuk Koltuğu' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement