Mardin'de Gastronomi Mesleğinin Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Mardin'de Gastronomi Mesleğinin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye'nin gastronomi başkentlerinden bir tanesi olan Mardin'de bu aralar gastro proje heyecanı yaşanıyor.

09.09.2014 11:54

Mardin Mutfağının dünyaya tanıtılması ve 75 kişilik bir uzman havuzunun oluşturulması için hazırlanan projeye AB Proje Koordinasyon Daire Başkanlığı'ndan onay geldi.

Mardin Halk Eğitim Merkezi adına hazırlanan, sözleşme makamı Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) olan AB projesi, Mardin'de gastronomi meslek eğitiminin gelişimine katkı sağlamak amacı ile ve aynı zamanda Mardin mutfağının dünyaya tanıtılması için önemli bir proje olduğu vurgulanıyor.

Proje dahilinde pek çok etkinlik faaliyetinin gerçekleştirileceği Mardin şehri, söz konusu proje kapsamında yapılacak olan festival ve eğitim faaliyetleri ile bir gastro karnaval şehrine dönüşmesi bekleniyor.
Proje koordinatörü Şef Süleyman Engin'in projenin uygulanması ile ilgili verdiği bilgiye göre; 75 kişilik aşçı grubunun eğitilmesi ile bir uzman havuzu oluşturacaklarını ve bununla beraber Mardin'e bir gastronomi festivali kazandırıp proje sayesinde yöresel yemek reçetelerimizin teknik olarak yorumlanması adına bir kitap çıkartılacağını ve bu doğrultuda belgesel tadında projenin video çekimlerinin gerçekleştirileceğini ifade etti.

Mardin Halk Eğitim Müdürlüğünün proje ile ilgili yaptığı açıklama ise; "Kurumumuz bu proje sayesinde sahip olmadığı bir özelliğe kavuşacak. Bilindiği üzere Halk Eğitim Merkezimizin herhangi bir eğitim mutfağı yoktu. Bu bizim için büyük bir eksiklikti, çünkü bölgede aşçılık eğitimlerine yönelik büyük bir ilgi ve talep var ama yeterli eğitim verebileceğimiz yerimiz yoktu. Bu proje sayesinde söz konusu eğitim mutfağına kavuşuyoruz. Projeden sonra da projeyi devam ettirmeyi düşünüyoruz. Mutfağımızı eğitimler için kullanmaya devam edip, bölgede ki turizm işletmelerine ve Türkiye'nin çeşitli turizm bölgelerine göndermek adına uzman aşçılar yetiştireceğiz.
Özellikle bu proje sayesinde Mardin'de gastronomi festivalinin yapılması adına da bir ilk gerçekleşecek. Bu ilke AB projemiz sayesinde kurum olarak öncülük edecek olmamız bizi ayrıca gururlandırıyor. Bütün bu güzelliklerin proje sayesinde Mardin'e uygulanması adına proje koordinatörünün tecrübesi bizim için son derece önemlidir. Koordinatörümüz Şef Süleyman Engin, yıllarca bu tip projelerde çalışmış ve Mardinli hemşerilerimizin yakından tanıdığı meslektaşları tarafından ilgi ile takip edilen ve bölgede çok sevilen bir figürdür. Onun tecrübesi bizi ayrıca rahatlatıyor. Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte hareket ederek gerçekleştireceğimiz bu proje Mardin gastronomi dünyasına ve turizmcilerimize hayırlı olsun. Projede emeği geçen ve emeği geçecek olan herkese şimdiden kurum olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz." denildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Mardin'de Gastronomi Mesleğinin Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement