Milas'ta Zeytin Hasat Şenliği - Son Dakika
Kültür Sanat

Milas'ta Zeytin Hasat Şenliği

Milas\'ta Zeytin Hasat Şenliği

Milas ilçesinde düzenlenen, 3. Milas Zeytin Hasat Şenliği başladı.

19.11.2016 19:00

Milas ilçesinde düzenlenen, 3. Milas Zeytin Hasat Şenliği başladı.

Atapark'ta düzenlenen kortej yürüyüşüyle katılımcılar, Ulusal Egemenlik ve Kadı Ağa Caddesinden davul zurna eşliğinde yürüdü.

Muğla Valisi Amir Çiçek, kortejin sonunda Atapark'ta düzenlenen törenin açılışında yaptığı konuşmada, zeytin ve zeytinyağının sağlık açısından çok faydalı bir besin olduğunu, zeytin varlığında Milas ilçesinin Muğla genelinde ilk sırada yer aldığını söyledi.

Zeytin ve zeytinyağının etkinliklerle dünyaya tanıtıldığını belirten Çiçek, ancak bu tür tanıtımların daha sık gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk de Türkiye'de tarımın gelişmesi amacıyla önemli desteklemeler yapıldığını, son olarak çiftçinin kullandığı mazotun yarısının devlet tarafından karşılanması amacıyla çalışma başlatıldığını anlattı.

Muğla genelindeki yatırımlarla birlikte Milas'ta da çiftçinin su sorununu çözdüklerini bildiren Öztürk, "Yaptığımız baraj ve göletlerle çok büyük oranda susuz olan tarım arazileri suya kavuştu. Tarıma ve çiftçimize desteklerimiz hız kesmeden sürdürülüyor." dedi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ da yasal düzenlemelerle zeytin ve zeytinliğin korunması adına önemli çalışmalar yapıldığına işaret ederek, zeytinlik alanlarının imara açılmasını önlemek gerektiğini söyledi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, zeytinyağı üretiminde Milas'ın önemli bir ilçe olduğunu, mevcut potansiyelini çok iyi kullanmaya başladığını dile getirdi.

Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas'ta 53 bin dekarlık alanda zeytin ve zeytinyağı üretimi yapıldığını belirterek, ilçede yıllık 100 bin ton zeytinyağı üretildiğini anlattı.

Kentteki zeytin ve zeytinyağında kalite artışıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Gürel, "Geleneksel yöntemler yerini hasat makinelerine, kasalarda depolamaya, zeytini bekletmeden yağa dönüştürmeye, plastik yerine krom tanklarda bekletmeye bırakmış durumda. Organik zeytin ve zeytinyağı üretimi de hızla artarak kalitede önemli bir seviye yakalamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici de Türkiye genelindeki 172 milyon zeytin ağacının 9 milyonunun Milas'ta olduğuna dikkat çekti.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, hasat şenliğinin üretim potansiyeli yüksek olan Milas'ın zeytin ve zeytinyağını tanıtmak için önemli bir çalışma olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Vali Çiçek ve beraberindekiler, şenlik kurdelesini kesti. Atapark'ta oluşturulan stantları gezilmesinin ardından Menteş Mahallesinde Özcan Sabancı'ya ait zeytin bahçesinde temsili hasat gerçekleştirildi.

Çiçek, zeytin silkme makinesiyle ağaçtan hasat yaptı. Buradaki hasadın ardından Güneş Mahallesinde bulunan TARİŞ Kooperatifine ait zeytinyağı tesisinde sıkım yapıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Milas'ta Zeytin Hasat Şenliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement