Türkiye'nin İlk Aşıklar Müzesi İçin Geri Sayım! - Son Dakika
Kültür Sanat

Türkiye'nin İlk Aşıklar Müzesi İçin Geri Sayım!

Türkiye\'nin İlk Aşıklar Müzesi İçin Geri Sayım!

Amasya Belediyesi'nce yaptırılan 'Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'nde' sona gelindi.

20.06.2013 11:38  Güncelleme: 14:49

Efsane olmuş aşıkların hikayelerinin anlatıldığı müzenin önümüzdeki ay ziyaretçi kabul etmeye başlayacağı belirtildi. Proje koordinatörü Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş'ta " Türkiye'nin ilk ve tek aşıklar müzesi tamamlanmak üzere. Bu müzede Anadolu efsane olmuş aşkları anlatmaya çalışacağız. Ne Türkiye'de ne de dünyada bu müzenin bir eşi yok" dedi.

Amasya Belediyesi tarafından yaklaşık 1 yıl süren proje ve hazırlık çalışması ardından geçen yıl yapımına başlanan 'Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi' yüzde 95 oranında tamamlandı. 8 bin metrekarelik alan üzerinde yapılan inşaat çalışması tamamlandı. Müze binasının iç donanımı ile çevre düzenleme çalışmalarının da sona gelindi.

Proje koordinatörü Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, müzenin iç donanımında ışık ve ses sistemiyle ilgili son düzenlemelerin yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Müzemiz tamamlanmak üzere. 2 ay içerisinde ziyaretçi kabulüne başlayacağız. Müzede 8 aynı bölüm bulunacak. Ferhat ile Şirin, Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun, Romeo ile Juliet'in aşk hikayeleri anlatılacak. Ayrıca Anadolu'daki aşıklık geleneği hakkında bilgi verilecek. Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan'a duyduğu platonik aşk anlatılacak. Anadolu'daki 'yavukluluk kültürü' ile ilahi aşk kültürü de anlatılacak. Her bölümde rölyefler, 3 boyutlu maketler, 2 boyutlu obje, resimler yer alacak. Müzik yayını yapılacak ve her odanın kendine özgü bir kokusu olacak. 5 duyuya hitap edecek müze oluşturduk."

Türkiye'de ilk defa böyle bir müze yapıldığını dile getiren Akbaş, şunları söyledi:

"Efsane olmuş aşklarla ilgili tarihi araştırmalar yaptık. Zaman zaman çok sayıda rivayetler bulduk. Sonuç olarak böyle bir ortam seçtik. Tabii ki elimizde efsaneye konu olmuş kişilerle ilgili elimizde bir resim yok. Müzemizde heykel, tasvirler var. Bunları kendi yorumumuzla yaptık. Anadolu'daki efsane aşkları anlatmak istedik. Yaklaşık 3 milyon TL'ye mal olan müze 2 ay içerisinde ziyaretçi kabulüne başlayacak. Giriş ücretli olacak. Giriş ücreti belediye meclisimiz tarafından belirlenenecek. Kentimizin turizmine büyük katkı vereceğini düşünüyoruz. Çünkü ne Türkiye'de ne de dünyada bu müzenin bir eşi yok."

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Türkiye'nin İlk Aşıklar Müzesi İçin Geri Sayım! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement