Google, Carlos Juan Finlay'ı Unutmadı - Son Dakika
Teknoloji

Google, Carlos Juan Finlay'ı Unutmadı

Google, Carlos Juan Finlay\'ı Unutmadı

Kullanıcılarına özel günleri hatırlatmaya devam eden Google, ana sayfasını bugün ise insanlığa büyük fayda sağlayan doktor Carlos Juan Finlay'ın 180. doğum...

03.12.2013 12:30

Furkan Yaldız - - Dev arama motoru Google, özel günleri ve ünlü kişilerin doğum günlerini ana sayfasında Doodle'ı yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü bir Doodle ile kullanıcılarına hatırlatan Google, son olarak ana sayfasını 1950'li yılların en çok tanınan ünlü Yunan kadını soprano'su Maria Callas'ın 90. doğum gününe özel hazırladığı bir Doodle ile süslemişti.

Bugün ise tahmin edildiği gibi Google, kısa bir süre önce sarıhumma virüsünü testler sonucu bulan ancak teorisi 20 yıl sonra kabul edilen Kübalı bilim adımı Carlos Juan Finlay'ın 180. doğum gününü kullanıcılarına hatırlattı.

İnsanlığa büyük fayda sağlayan doktor Carlos Juan Finlay kimdir?

Aralık 1833 - 20 Ağustos 1915 tarihleri arasında yaşamış Kübalı büyük doktor Carlos Juan Finlay sarıhummanın sivrisineklerden insanlara bulaştığını keşfeden kişidir. Bu buluşuna dair deneylerin sonuçlarını 1886 yılında yayınlamış olsa da bulguları 20 yıl boyunca görmezden gelinmiştir.

Çoğu kişiyi perişan eden sarıhumma hastalığı ile mücadele edilmesi amacıyla Finlay tarafından 1864 yılında tıbbi uygulama merkezi kuruldu. Finlay'ın burada yapmış olduğu ilk araştırma 1867 yılında Havana'da ciddi bir salgın haline dönüşen kolera epidemiyolojisi olmuştur. Bunun ardından sarıhumma hastalığını araştırmaya başlayan Finlay, yayınladığı ilk yazısında hastalığın sivrisineklerden kaynaklandığını açıklamıştır.

1900'lü yıllarda Amerika'nın Küba'yı işgali sırasında görevde olan tıp komisyonunun başındaki Dr. Walter Reed, Havana'ya hastalığı incelemek için gitti. Ardından Dr. Reed'in hazırladığı rapor üzerine sarıhummanın sadece 3 gün içerisinde yayılabileceği ortaya konuldu ve Dr. Finlay'in teorilerinin gerçekliği gün yüzüne çıktı.

Furkan Yaldız - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Google, Carlos Juan Finlay'ı Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement