65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası - Son Dakika
Yerel

65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası

Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık verem olduğu bildirildi.

02.01.2012 15:00

Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık verem olduğu bildirildi.

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin tüberküloz mikrobuyla enfekte olduğunu, bu insanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunduğu ifade edildi.

Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve her yıl 1.5 milyon kişinin bu hastalıktan öldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

" Türkiye'de her yıl yaklaşık 17 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. 2011 yılı verilerine göre verem savaşı dispanserlerine kayıtlı toplam vaka sayısı 16 bin 551'dir. Bu hastaların yüzde 60'ı erkek, yüzde 40'ı kadındır. Çanakkale'de, l Ocak-31 Aralık 2011 tarihleri arasında 8 bin 678 kişi verem hastalığı açısından taranmıştır. Bu süre içinde 152 yeni vaka tespit edilmiş olup, aralık sonu itibarıyla halen doğrudan gözetim tedavisi alan 150 verem hastası bulunmaktadır."

Verem tedavisinde kullanılan ilaçların ücretsiz olarak verildiği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti:

"Tedavi, en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık verem hastalığıdır. Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede verem savaşı dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin de ilaçlarını sağlık personeli gözetiminde eksiksiz olarak içmesi önemlidir."

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement