"Evliya Çelebi'nin Anadolusu" Sergisi Açıldı - Son Dakika
Yerel

"Evliya Çelebi'nin Anadolusu" Sergisi Açıldı

"Evliya Çelebi'nin Anadolusu" Sergisi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde Açıldı. Serginin Açılışına Devlet Bakanı Mehmet Aydın da Katıldı.

26.02.2011 19:13

" Evliya Çelebi'nin Anadolusu" sergisi, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde açıldı. Serginin açılışına Devlet Bakanı Mehmet Aydın da katıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırma Merkezi (MEDAM) tarafından, 2011 yılının Evliya Çelebi yılı olması dolayısıyla düzenlenen "Evliya Çelebi'nin Anadolusu" sergisi Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

Devlet Bakanı Aydın, açılışta yaptığı konuşmada, Evliya Çelebi'nin fevkalade önemli bir şahsiyet olduğunu ifade ederek, Çelebi'nin sadece gezmediğini, gördüklerini, duyduklarını da miras olarak bıraktığını söyledi.

Aydın, "Kanaatimce yeterince çalışılmamış bir büyük insandır. Çünkü o kadar zengin bir dünyayı bize sunuyor ki, bunların her biri için kim bilir ne kadar bilimsel araştırma yapmamız lazım. İyi ki 'Seyahat ya Resulallah' demiş. Demeseydi, biz ve bizden sonraki kuşakların bir kültür hazinesinden mahrum kalma gibi tehlikesi olacaktı" diye konuştu.

Çelebi'nin bir yönüyle post-modern olduğunu ifade eden Aydın, "Çünkü o dönemde olanlardan farklı bir adam. Evliya Çelebi, dilden dine varıncaya kadar, kültürden gördüğünüz toprakların medeniyetine kadar, ne görüyorsa yazıyor. Bu bakımdan çok bilimsel tarafı var" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Nihat Gül de derin bir kültüre sahip millet olduğumuzu ifade etti. Son yıllarda kutlama, anma programlarına ağırlık verildiğini belirten Gül, bakanlıkça bu konuda koordinasyon kurulu oluşturulduğunu ve çalıştığını kaydetti.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu adına konuşan Mehmet Kalpaklı da 2011'in Evliya Çelebi yılı olarak ilan edildiğini anımsatarak, UNESCO'nun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Medeniyetleri Buluşturan Tarihi Adımlar Projesi'nin Tarih Danışmanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Evliya Çelebi'nin kendi diliyle kendisini sergide anlattığını ifade etti. Seyahat kültürünün 16. yüzyılda başladığını anlatan Kurşun, "Evliye Çelebi, Batı Avrupa'dan Orta Afrika'ya kadar ulaşan bir coğrafyayı gezerek bize tanıtıyor. Pek çok yerin yazılı kaynağı Evliya Çelebi'dir" dedi.

MEDAM Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da serginin Evliya Çelebi'nin anısına hazırlandığını belirterek, daha önce de Evliya Çelebi adına sergiler açıldığını ifade etti.

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da katıldı.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Evliya Çelebi'nin Anadolusu' Sergisi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement