"Geleneksel Antep Evlerinde Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları" - Son Dakika
Yerel

"Geleneksel Antep Evlerinde Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Antep evlerinin bir mimarlık örneği değil yaşam tarzı olduğunu bildirdi.

12.10.2012 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Antep evlerinin bir mimarlık örneği değil yaşam tarzı olduğunu bildirdi.

Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) tarafından Ömer Asım Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Geleneksel Antep Evlerinde Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları" konulu panelde yaptığı konuşmada, herkesin Antep evlerine sahip çıkmasını istedi.

Gaziantep'te tescilli 580 Antep evinin bulunduğunu, ancak bunun 5 katının ise tescilinin olmadığını ifade eden Güzelbey, bu evlerin sivil mimarlık örneği olduğuna işaret etti.

İnsanların Antep evlerini kendi başlarına bela olarak gördüklerini, bundan kurtulmak için birçok evi yıktıklarını dile getiren Güzelbey, "Ancak biz bu evlerin çoğunu ya kendimiz ya da varlıklı insanların satın alması ile kurtardık. Bu evleri açık oto park yaparsak üç beş kuruş para kazanırız. Düşünce buydu. Biz bu düşünceyi tersine çevirdik ve Antep evlerine sahip çıktık" değerlendirmesinde bulundu.

2004 yılında bir kampanya başlattıklarını ve Antep evlerini sahiplerinden satın alıp restore ederek tarihe kazandırdıklarını aktaran Güzelbey, bunu yapmakla Gaziantep'in tarihine ve kültürüne sahip çıktıklarını kaydetti.

İnsanların kalenin restorasyonuna dahi karşı çıktıklarını, hatta burasının bir toprak yığını olduğunu ve yıkılması için kendilerine öneri geldiğini anımsatan Güzelbey, bu ikazlara rağmen kale ve tarihi Antep evlerini bugün Gaziantep turizmine kazandırdıklarını aktardı.

2004 yılında bir Antep evinin fiyatının 10 bin TL olduğunu vurgulayan Güzelbey, bu dönemden sonra Antep evlerinin değerinin arttığını ve rağbet gördüğünü belirtti.

Bu tür bilimsel toplantılarla Antep evlerinin ve buna benzer yapıların daha çok değer kazanacağını açıklayan Güzelbey, böylesi toplantılara her zaman destek olacağını kaydetti.

Bir toplumun geçmişinin olmadan geleceğinin olmasının mümkün olamayacağını anımsatan Güzelbey, "Geçmişimize ve tarihimize her zaman sahip çıktık, bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz. Bu ve buna benzer toplantıları her zaman destekliyorum" ifadelerini kullandı.

GAÜN Mimarlık Fakültesi Bölümü Öğretim Üyesi ve Mimarlık ve Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜMŞAH) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsnü Uğur ise mimarlık alanında kendilerini çok geliştiremediklerine vurgu yaptı.

Panelde, "Şehirsel ölçekte Antep evleri, mimari ölçekti Antep evleri, geçmişten günümüze Antep evlerinin kullanımı ve korunması, Antep evlerinin korunmasında yöntem ve yaklaşımları" gibi konular ele alındı.

Panele, GAÜN Mimarlık Fakültesi Dekanı Mustafa Özakça, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Cihan Sezer, ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Zafer Okuducu ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Muhabir: Orhan Çiçek

Yayıncı: Ahmet Caner Baysal - GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Geleneksel Antep Evlerinde Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement