Kendi imal ettiği 200 kadar parçayı biraya getirerek sıra dışı esere imza attı - Son Dakika
Yerel

Kendi imal ettiği 200 kadar parçayı biraya getirerek sıra dışı esere imza attı

Kendi imal ettiği 200 kadar parçayı biraya getirerek sıra dışı esere imza attı 1942 model willys jeep aracın küçük ölçeklisini yaptı Asfalt yolda hız yapabilen araç, görüntüsüyle hayran bırakıyor Trabzon'da yaşayan 47 yaşındaki Mehmet Aydın, kendi imal ettiği yaklaşık 200 kadar parçayı bir...

25.12.2022 10:29  Güncelleme: 12:15

Kendi imal ettiği 200 kadar parçayı biraya getirerek sıra dışı esere imza attı

1942 model willys jeep aracın küçük ölçeklisini yaptı

Asfalt yolda hız yapabilen araç, görüntüsüyle hayran bırakıyor

TRABZON - Trabzon'da yaşayan 47 yaşındaki Mehmet Aydın, kendi imal ettiği yaklaşık 200 kadar parçayı bir araya getirerek 1942 model willys jeep aracın bire bir küçük ölçeklisini yaptı.

Asfalt yolda normal hız yapabilen 1942 model willys jeep araç, küçük ölçekte olmasına rağmen ilgi çekerken aracın mucidi Mehmet Aydın, aracı yaparken öğrendiğini belirterek motorunu hazır aldığını söylüyor.

Aracı 1942 model willys jeep'ten örnek alarak belirten Aydın," Açık öğretim sosyoloji bölümü mezunuyum. Çok yönlü imalat yapabiliyorum ahşap, metal işleyebiliyorum. Bundan önce gemi maket model hobim oldu, onunla alakalı profesyonelliğe kadar ilerledim. Orada birim, oran, orantı, ölçeği öğrendim. Aracın önce ön ızgarasını yaptım. Birim ölçülerini internetten buldum ½ ölçeğinde. Üzerinde bir araya eklenmiş 200'den fazla parça var. Aracı 1942 model willys jeep'ten örnek alarak yaptım. Mekanik aksamı hazır, motoru hazır aldık. Diferansiyel sıfır kendi boyutunda, amortisörler, makasları hazır. Şaseyi kendim imal ettim. Geri kalan kısmı, kaporta üzerindeki bütün detayların hepsini burada yaptım. Mengene, çekiç, kaynak makinası o şekilde. Şuan hepsini ezberledim, bunun daha büyük ölçeklisini de yaparım. Aracın yapımına 2018 yılında başladım. Cumartesi günleri, istirahat vakitlerinde başladım ancak araya pandemi girdi bu yaz bitirdim. Aracın detayına indikçe uzun sürdü. Maliyeti 20 bin TL buldu ancak maliyetinden ziyada buna zaman harcamam önemli" dedi.

Aracı değerini bulması halinde satabileceğini kaydeden Aydın, "Değerini bulursam satarım. Geçimimi başka bir iş alanından sağlıyorum. Buna vakit ayırmak gerekiyor. Zaman bulabilirsem sürekli bununla uğraşsam imkanım olsa eğitimini de veririm. Bunu yaparken öğrendim, bildiğimden yapmadım bu bende tecrübe oldu. Bunu farklı alanlarda değerlendirebilirsem daha farklı işler çıkartırım. Bu ölçekte şartları zorladık yüzde 95'e yakın bire bir aynısını oluşturdum" diye konuştu.

Büyük bir emeğin sonucu ortaya çok güzel bir eser çıktığını belirten Hayri Aydın, "Elektrik mühendisiyim emekliyim. Büyük bir emeğin sonucunda elde edilmiş çok güzel bir ürün. Burada 200 yakın parça var. Hepsi titizlikle imal edilerek yapılmış. Örneği olmadan görerek yapmak ayrı bir maharet ayrı bir beceri gerektiriyor. Sabırla, metanetle çalışmanın bir sonucu. Bunun mühendislikle ya da sanatla yapılacak bir şey değil, tamamen el becerisine ve zekasının o yöndeki gelişimine bağlı" dedi.

Kendi imal ettiği 200 kadar parçayı biraya getirerek sıra dışı esere imza attı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kendi imal ettiği 200 kadar parçayı biraya getirerek sıra dışı esere imza attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement