Kayıkçılar Köyünde Meyve Hasadı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Kayıkçılar Köyünde Meyve Hasadı Yapıldı

Kayıkçılar Köyünde Meyve Hasadı Yapıldı

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kayıkçılar Köyünde, Hasan Yıldıza ait meyve bahçesinde, meyve hasadı gerçekleştirildi.

09.10.2013 16:36

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kayıkçılar Köyünde, Hasan Yıldıza ait meyve bahçesinde, meyve hasadı gerçekleştirildi.

Kayıkçılar köyünde, Hasan Yıldız'a ait bahçede gerçekleştirilen meyve hasadına; Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam, Kayıkçılar Köyü ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura, Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu, Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özgür Uslubaş, Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Özdemir, Ziraat Mühendisleri Suna Güncan, Neslihan Avcı, Nurşen Durak katıldılar. Kayıkçılar Köyünde, çiftçi Hasan Yıldız tarafından yapılan armut bahçesini inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ve beraberindekiler bahçeyi gezerek çiftçi Hasan Yıldız'dan bilgiler aldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik burada yaptığı konuşmada şunları söyledi;

" Burada bugün deveci armudunun hasad bayramı için bulunuyoruz. Çaycuma kayıkçılarda deveci armudu dekara 4 ton civarında bir verim veriyor. Şu an elimdeki deveci armudu 600 gram geliyor. Bir çiftçimiz 4 ton armudu sattığında, 4 liradan 16 bin lira kazanıyor. Giderlerini düştükten sonra, 12 bin lira kazancı oluyor. Bu da bir dekar için çok çok büyük bir gelirdir. Burada yaklaşık 45 çiftçimiz bununla uğraşıyor ama bu sayı her geçen gün artıyor. Dekara verim ve bu meyvenin burada çok güzel olması aromasının, içinin beyazının çok güzel olması, buradaki floranın çok büyük önemi vardır. Bu da meyveye de yansıyor. Meyvenin hem kaliteli olması, hem içinin aromasının değişik olması, bunları insanların beğenmesi, yok satması, üreticimizin satışta bir problem yaşamamasında da büyük etkendir. Bahçemizde çiftçimizin kendi buluşu olan bir aletle de hasad yapılıyor. Düşüncemiz bu bahçeleri daha da artırmaktır. İl ve İlçe Müdürlüğümüz, tarım danışmanlarımız, ilgili arkadaşlarımız, teknik açıdan ve her konuda üreticimizin yanındayız. Valimiz de bu konuda çok duyarlıdır. Bize her türlü desteği veriyor. Bu konuda destek olan herkese de İl Müdürlüğüm adına teşekkür ediyorum. Üreticilerimizin de 2013 yılındaki kazançlarının bol, ürettikleri ürünlerinin de bol olmasını diliyorum. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Bu işle uğraşacak olan üreticilerimize de, her türlü desteği vereceğimizi buradan müjdeliyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarımı teşekkür ediyorum." Ardından Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam söz aldı. Başkan İnam konuşmasında şöyle dedi:

"Çaycuma'da meyvecilik gelişmeye başladı. Kayıkçılar köyü bunda öncülük yapmaya çok müsaittir. Şu an burada 50 dönüme yakın armut bahçemiz vardır. Bu bahçelerde 4 ton ürün almaya başlandı. İl ve İlçe müdürlüğüne ve tarım ile uğraşan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum."

Kayıkçılar Köyü ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura; " Bu ürünleri hep hayal ediyorduk. Bu üreticilerimizin emeklerinin daha değerli kılınması noktasında yaklaşık 3-4 yıl önce köy tüzel kişiliğimizle beraber tamamen kendi öz imkanlarımız la istendiğinde bin ton kapasiteye ulaşabilecek, soğuk hava depomuzu kurduk. Şu anda hasad edilen bu bahçeden ve diğer bahçelerimizden, 50-60 dönüme yakın Kayıkçılarda meyve bahçesi var. Kimileri daha ürün safhasına gelmedi. Süresi dolunca ürün verecek ve hasadı yapılacaktır. Soğuk hava deposunda ürünün saklanması üretici açısından çok büyük bir değer ifade ediyor"dedi.

Çaycuma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı Ziraat Mühendisi Suna Güncan da konu hakkında teknik bilgiler verdi. Güncan; "45 dekarlık bir alanda armut 15 dekarlık bir alanda da kiraz elma çeşitlerimiz vardır. Kapama meyve bahçeleri de gerçekten özellikle Kayıkçılar Köyü'de bu örtü altı sebze yetiştiriciliğin de olduğu gibi imecilik konusunda da büyük atılımlar yapıyor. Diğer köylere de örnek teşkil ediyor. Şu an 4 tona yakın bir hasad alınacaktır. Tarım İlçe ve İl Müdürlüğü olarak, Bizler eğitim konusunda her türlü, her zaman, her şekilde, üreticilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Teknik anlamda Gerektiğinde bütün ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz. Bu yılda oldukça fazla armut bahçesi kurulacağını tahmin ediyoruz. İlçe Müdürlüğümüze Talepler bayağı fazladır. Teknik anlamda öncelikle arazilerin toprak analizlerini yaptırarak başlıyoruz. Çünkü artık daha profesyonel olması gerekiyor. Öncelikle gelen üreticilerimize toprağınızı analiz ettirelim diyoruz. O şekilde başlamak istiyoruz. Biz her zaman İl ve İlçe Müdürlüğü olarak teknik konuda üreticilerimizin yanındayız. Hasan Yıldız abimiz, hem seracılıkla uğraşıyor karpuz ve armutta yetiştiriyor. Kazancının bol olmasını temenni ediyorum" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kayıkçılar Köyünde Meyve Hasadı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement