Kısır Çekişmelerle Ekonomi İhmal Edilmemeli" - Son Dakika
Yerel

Kısır Çekişmelerle Ekonomi İhmal Edilmemeli"

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekmez: "Kısır siyasi çekişmelere yoğunlaşarak ekonomiyi ihmal etmek uzun vadede telafisi olanaksız sorunlar ve çok ciddi yaptırımlar doğurabilir"

07.05.2014 11:02

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, "Kısır siyasi çekişmelere yoğunlaşarak ekonomiyi ihmal etmek, uzun vadede telafisi olanaksız sorunlar ve çok ciddi yaptırımlar doğurabilir" dedi.

Bekmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin, son zamanlarda siyasi komploları bertaraf etmekle uğraşmaktan ekonomik hedeflere odaklanmakta zorlandığını belirtti.

Türkiye'nin son on yılda olağanüstü başarılara imza attığını ve dünyaya model gösterildiğini anımsatan Bekmez, bazı hedeflerden sapmanın uzun vadede ekonomide ciddi sorunlarla boğuşmaya sebebiyet verebileceği dile getirdi.

Türk ekonomisinin birçok bakımdan hala çok güçlü olduğunu vurgulayan Bekmez, ekonominin sürdürülebilirliği açısından enflasyon, cari açık ve büyüme oranının önemine dikkati çekti.

Hedeflerdeki sapmaların ekonomiye gecikmeli olarak yansıdığı için gerekli tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğine işaret eden Bekmez, "Tedbir alınmadığı takdirde 2014'ün ikinci yarısında veya 2015'in ilk yarısında olumsuz etkileri yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başlayabilir" uyarısında bulundu.

"Ekonomi yönetimi ciddiyetle yaklaşmalı"

Nisan 2014 verilerine göre enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 9,38, üretici fiyatlarında ise 12,98 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bekmez, şunları kaydetti:

"Bu oranlar son 24 ayın en yüksek rakamlarını ifade ediyor. Her ne kadar yazın enflasyonun bir nebze gerileyeceği söylense de özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki mevsimsel etkiler bu gerilemenin sınırlı düzeyde kalacağını düşünüyorum. Kaldı ki Merkez Bankası bile yıl sonu enflasyon oranı tahminlerini yüzde 7,6 olarak belirlemiş durumda. Yani her halükarda sürdürülebilir bir Türkiye ekonomisi için gerekli olan yüzde 5'lik hedeflere ulaşılamamaktadır. Dolayısıyla ekonomi yönetiminin bu konuya ciddiyetle odaklanması gerekiyor."

Büyüme stratejisi

Cari açık oranının da yüzde 7 civarında seyrettiğini belirten Bekmez, bunun aşağıya çekilebilmesi için ihracat ve iç tasarrufun artırılmasına yönelik politikaların uygulanmaya konulması gerektiğini ifade etti.

Büyüme oranının da sürdürülebilir özellikte olması gerektiğine işaret eden Bekmez, şöyle konuştu:

"Mevcut konjonktürde gelecek iki yıl için bunun sürdürülebilir nitelikte olmadığını görüyoruz. Bu yıl ve 2015 için büyüme oranı ortalama olarak yüzde 3 civarında bekleniyor. Ülkemizdeki büyüme çoğunlukla iç talebe ve sıcak paraya dayalı bir yapı arz ediyor. Büyümenin cari açığı azaltıcı niteliğe bürünebilmesi için mutlaka dış talebe dayalı bir stratejisinin oluşturulması gerekiyor. Ekonomi yönetimi buna dair tedbirleri bir an önce almalıdır. Kısır siyasi çekişmelere yoğunlaşarak ekonomiyi ihmal etmek, uzun vadede telafisi olanaksız sorunlar ve çok ciddi yaptırımlar doğurabilir." - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kısır Çekişmelerle Ekonomi İhmal Edilmemeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement