Malatya'da Dikiş Makinesi Kursu Açılışı - Son Dakika
Yerel

Malatya'da Dikiş Makinesi Kursu Açılışı

Malatya Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, Tekel Depolarının Tekstil Sektörüne Tahsis Edilmesi ile 7 Bin Kişinin İstihdam Edilmesinin Sağlanacağını Bildirdi.

22.02.2011 14:04

Malatya Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, Tekel depolarının tekstil sektörüne tahsis edilmesi ile 7 bin kişinin istihdam edilmesinin sağlanacağını bildirdi.

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında hazırlanan ve 25 kişinin eğitim alacağı dikiş makinesi kursunun açılışı yapıldı.

Kız Meslek Lisesindeki açılışta konuşan Malatya Vali Yardımcısı Becel, UMEM projesinin önemine işaret ederek, projenin amacının iş gücünü bir işletmede istihdam etmek olmadığını aktardı.

Becel, "Proje kapsamında eğitim alan bir kişi bir işletmeden ayrıldıktan sonra da nitelikli iş gücü olduğu için başka bir yerde iş bulabilecek duruma getirilecek" dedi.

Malatya Valiliğine devredilen tekel depolarının tekstilcilere tahsis edileceği müjdesini veren Sezer Becel, "Böylece tekstil üretiminin attırılması amaçlanıyor. Daha dün bir işletmecimiz müracaat etti. Ona tahsis yapıldı. İşe başlayacak. Bu yetişmiş eleman ihtiyacının artması demek. 6 bin-7 bin kişi böylece istihdam edilecek. Bu da önemli bir rakam" diye konuştu.

Türkiye İş Kurumu Malatya İl Müdürü Durmuş Doğan da UMEM Beceri 10 kapsamında hazırlanan düz dikiş makinesi kursunun önemine değindi.

UMEM Beceri 10 Projesi kapsamında 13 Aralık'tan bu yana iş verenlerden işçi talepleri almaya başladıklarını belirten Doğan, şu bilgiyi verdi:

"Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesi'nde 15'er kişilik elektrik kaynağı ve gaz altı kaynakçılığı eğitimine başlanmıştır. Şubat ayı sonuna kadar İMKB Kız Meslek Lisesinde 1 grup, İnönü Üniversitesi Yakınca Meslek Yüksek Okulunda 4 grup dikiş makinesi eğitimi ile Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesinde 1 grup kaynakçılık eğitiminin seçmeleri yapılacaktır. UMEM Projesi kapsamında mart ayı başından itibaren 195 kursiyer eğitime alınmış olacaktır. Burada açılışını yaptığımız kurs 3 ay sürecek. Başarı gösteren kursiyerleri Akbulut Tekstil firmasında iş başı eğitimine alacağız. 3 ay da burada pratik eğitim alacaklar. Kursiyerlerin yüzde 90'ı istihdam edilecek. 6 aylık bu eğitim boyunca kursiyerlerimize günlük 15 lira cep harçlığı il müdürlüğümüz tarafından verilecek."

Beylerderesi mevkisinde bulunan Tekel'e ait depoların tekstil atölyelerine yönlendirilmeleri ile Malatya'nın tekstil istihdamının artacağını kaydeden Doğan,

"Bu anlamda Malatya'nın bölgenin en büyük potansiyeline sahip olmasını hedeflemekteyiz. Bu çerçevede öncelikle tekstil eğitimleri olmak üzere mesleki eğitimlere önümüzdeki günlerde çok daha fazla ağırlık vereceğiz" dedi.

-MESLEKİ EĞİTİME AĞIRLIK VERİLMELİ-

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise, UMEM Projesi'nin Türkiye'de yapılmış en ciddi proje olduğunu belirtti.

UMEM projesinin, Türkiye genelindeki bir projenin Malatya ayağını oluşturduğunu belirten Erkoç, 5 yılda yaklaşık 1 milyon insanı meslek sahibi yapabilecek kapasitede olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin önünde bulunan en büyük sorun işsizlik. İşsizlik içindeki en büyük sorun da mesleksizlik. Geçmiş yıllarda meslek liselerinin önü kesildi. Gelişmiş ülkelerde meslek liselerindeki eğitim oranı yüzde 65-72. Türkiye son dönemde hükümetin meslek liselerini öne çıkarmasına rağmen hala istediğimiz seviyede değil. Hala Türkiye'deki mesleki eğitim oranı yüzde 35'ler civarında. Eğer 2023 hedefine ulaşacaksak bu anlamda meslek liselerini öne çıkarmamız lazım. Zorunlu eğitimden sonra gençlerimizin kabiliyetlerine göre tespitler yapılıp meslek liselerini öne çıkarmak zorundayız."

Konuşmaların ardından kursun açılışı yapıldı.

- MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Malatya'da Dikiş Makinesi Kursu Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement