Ab: Türkiye'de Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Ölçülebilir İlerleme Yok - Son Dakika
Dünya

Ab: Türkiye'de Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Ölçülebilir İlerleme Yok

Ab: Türkiye\'de Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Ölçülebilir İlerleme Yok

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, bir soru önergesine verdiği yanıtta "Türkiye hakkındaki 2011 İlerleme Raporu'nda işaret edildiği gibi çocuk işçiliğiyle mücadelede henüz ölçülebilir bir ilerleme yoktur" dedi AB...

03.02.2012 10:06

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, bir soru önergesine verdiği yanıtta "Türkiye hakkındaki 2011 İlerleme Raporu'nda işaret edildiği gibi çocuk işçiliğiyle mücadelede henüz ölçülebilir bir ilerleme yoktur" dedi AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, bir soru önergesine verdiği yanıtta "Türkiye hakkındaki 2011 İlerleme Raporu'nda işaret edildiği gibi çocuk işçiliğiyle mücadelede henüz ölçülebilir bir ilerleme yoktur" dedi. Türkiye'de çalıştırılan çocuklar hakkında güncel istatistiksel veri bulunmadığını belirten Füle, Avrupalı firmaların çocuk işçi çalıştırılmasıyla ilgili ILO standartlarına uymalarının teşvik edileceğini bildirdi.

-AVRUPALI İŞVERENLER ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRILAN ÜRÜNÜ ALMAMASI-

Avrupa Parlamentosu Üyeleri Thijs Berman ve Emine Bozkurt verdikleri soru önergesinde Türkiye'de özellikle fındık tarımında çocuk işçi çalıştırılmasının ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaları sordu. Parlamenterler, "Türk fındık ihracatı büyük ölçüde AB'ye yönelmiş durumda. Komisyon Avrupalı işverenlerin ILO ana sözleşmeleriyle uyumlarını sağlamak için hangi önlemleri alıyor" diye sordu.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise önergeye yanıtında "Türk yetkilileriyle çocuk işçiler konusundaki diyalog sürdürülmüş ve konuyla ilgili yanıtta belirtilen unsurlar üzerine inşa edilmiştir. Türkiye hakkındaki 2011 İlerleme Raporu'nda işaret edildiği gibi çocuk işçiliğiyle mücadelede henüz ölçülebilir bir ilerleme yoktur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2010 yılında METIP adlı bir proje başlattığını kaydeden Füle, bununla mevsimlik göç eden tarım işçilerinin çalışma ve sosyal koşullarının iyileştirilmesinin hedeflendiğini bildirdi. 2011 yılında çocukların fındık üretimi yapılan illerdeki tarımsal işlerde çalıştırılmaması için bir eylem planı ilan edildiğini de hatırlatan Füle, "Farkındalığın artırılması, izleme çocuklara yönelik hizmet tedariği yerine getirilmiştir. Eylem planının uygulanmasına 2012'de de devam edilecektir" dedi.

-ÇALIŞAN ÇOCUK SAYISIYLA İLGİLİ GÜNCEL BİLGİ YOK-

Stefan Füle, Milli Eğitim Bakanlığı'nın da mevsimlik göçmen işçilerin çocuklarının eğitime erişimlerini kolaylaştırmak için bir genelge yayınladığını bildirdi. Türkiye'nin çocuk işçiliğin diğer türleriyle de mücadele etmek için birçok pilot proje uyguladığını da kaydeden Füle, "Çalışan çocukların sayısına ve durumlarına ait güncel veri eksikliği hala devam ediyor. Türkiye bu nedenle 2012'de bir ulusal çalışma araştırması yapacak. AB, Türk yetkililerin çocuk işçiliği ortadan kaldırmaya yönelik çabalarını, Katılım Öncesi Yardım Aracı yoluyla destekliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü yardımıyla geçici mevsimlik tarım işçilerinin çalışmasında çocuk işçiliğin yok edilmesi için bir proje hazırlanıyor" dedi.

-FİRMALAR ILO'YA UYUM İÇİN TEŞVİK EDİLİYOR-

Füle, Komisyon'un konuyu Türk yetkililerle görüşmelerinde gündeme getirmeye devam edeceğini ve yakından izleyeceğini bildirdi ve "Komisyon aynı zamanda Avrupalı firmaları çocuk işçilerle ilgili olanlar dahil ILO çalışma standartlarıyla uyum içinde hareket etmeleri konusunda teşvik ediyor" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Ab: Türkiye'de Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Ölçülebilir İlerleme Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement