Abd, İsrail-Filistin Barış Müzakerelerini İftarda Başlattı - Son Dakika
Dünya

Abd, İsrail-Filistin Barış Müzakerelerini İftarda Başlattı

Abd, İsrail-Filistin Barış Müzakerelerini İftarda Başlattı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakanlıkta verilen iftar yemeğinde İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli başmüzakereci Saib Erekat’ı ağırladı.

30.07.2013 12:32

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bakanlıkta verilen iftar yemeğinde İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli başmüzakereci Saib Erekat’ı ağırladı. İftar yemeğindeki buluşma, yaklaşık üç yıl aradan sonra tarafların bir araya geldiği ilk doğrudan müzakere olma özelliği taşıyor. Yaklaşık dokuz aydır yapılması planlanan görüşmede ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de hazır bulundu. Üçlü görüşmelerin bugün de devam edeceği belirtildi. Kerry’nin, bugünkü görüşmelerin ardından, müzakere sürecinin yol planı konusunda bir açıklama yapması bekleniyor. Kerry dün yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistin tarafına çağrıda bulunarak, barışın sağlanması için "makul bir mutabakatın" sağlanması gerektiğini söylemişti. İsrail ve Filistin’in müzakere gündemi konusunda farklı görüşlere sahip olduğu belirtiliyor. İsrail, tüm meselelerin aynı anda masaya yatırılması gerektiğini savunurken; Filistin, müzakerelerde öncelikle sınır ve güvenlik konularının ele alınması gerektiğini savunuyor. ABD, İsrail’in, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki yeni Filistin devleti ile barış içinde yaşayabileceği "iki devletli çözüm" istiyor. Müzakerelerin en çatallı bölümlerini yeni Filistin devletinin sınırları, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilerin geleceği, Filistinli mültecilerin durumu ve Kudüs’ün statüsü gibi meseleler oluşturuyor.

ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, tarafların iyi niyet içinde müzakerelere devam etmesi çağrısında bulunarak, "ABD, müzakereler boyunca kendilerini desteğe hazırdır" şeklinde konuştu. Görüşmeler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yardımcıları Adalet Bakanı Livni ve İzak Molcho ile Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas adına Saib Erekat ve Muhammed İshtyeh arasında yürütülecek.

(İHA)

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Abd, İsrail-Filistin Barış Müzakerelerini İftarda Başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement