AİHM, İzci davasında Türkiye'yi haksız bularak 20 bin euro tutarında tazminatı hükmederken "orantısız polis gücü" sorununun Türkiye'de "sistematik bir nitelik kazandığını" belirterek gelecekte yeni ihlalleri önlemek amacıyla Türk makamlarından genel tedbirleri almalarını istedi Türkiye, "orantısız polis gücü" konusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yeniden haksız bulunurken Mahkeme, Türkiye'nin "barışçıl gösteriler sırasında polisin orantısız gücü ile gereksiz ve aşırı göz yaşartıcı gaz kullanmasını önlemek için yeni tedbirler" almasını istedi.
Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, İzci davasını karara bağlarken oy birliğiyle 6 Mart 2006 Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul'da düzenlenen bir gösteri sırasında polis tarafından yaralanan Nergiz İzci'ye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kötü muamele ve toplanma özgürlüğüne ilişkin maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'nin maddi tazminat olarak 20 bin euro ödenmesine hükmetti.
AİHM kararına ilişkin basın bildirisine göre, Mahkeme, daha önce Türkiye'de yaşanan birçok vakada olduğu gibi polisin, İzci vakasında da şiddetli olmayan bir kalabalığı dağıtmadan önce belirli bir derecede hoşgörü göstermediğine dikkat çekerek polis tarafından kullanılan orantısız gücün İzci'nin yaralanmasına neden olduğunu kaydetti.
Toplanma özgürlüğü ve gösteriler sırasında polisin orantısız gücünü kullanması ile ilgili Türkiye'ye karşı henüz karara bağlanmayan birçok davanın bulunduğuna işaret eden Mahkeme, "Sorunun sistematik niteliği göz önünde tutularak Türk makamlarından Sözleşmenin 46. maddesi uyarınca ve gelecekte yeni ihlalleri önlemek amacıyla genel tedbirleri almalarını" istedi.
(CN/ÖZK) - Ankara
Son Dakika › Dünya › Aihm: 'Türkiye, Orantısız Polis Gücüne ve Aşırı Gaz Kullanımına Karşı Yeni Önlem Almalı' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?