Alman İstihbarat Ajansı: Suudi Arabistan Müdahaleci Politikalar İzlemeye Başladı - Son Dakika
Dünya

Alman İstihbarat Ajansı: Suudi Arabistan Müdahaleci Politikalar İzlemeye Başladı

Alman İstihbarat Ajansı: Suudi Arabistan Müdahaleci Politikalar İzlemeye Başladı

Alman İstihbarat Ajansı BND'nin Suudi Arabistan'la ilgili hazırladığı raporda Suudi Arabistan'ın "müdahaleci politikalar" izlemeye başladığını ifade etti.

10.01.2016 22:25  Güncelleme: 22:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2015 sonunda Alman istihbaratı BND, Suudi Arabistan'la ilgili bir rapor hazırladı. Raporda Suudi Arabistan'ın "müdahaleci politikalar" izlemeye başladığını ifade edildi. Belge Suudi Savunma Bakanı 29 yaşındaki Prens Muhammed bin Selman'ı Yemen'de içine girdiği bölgesel güç çekişmeleri ile "Arap dünyasının istikrarını bozan bir kumarbaz" olarak nitelendirdi.

BELGE BND İÇERİSİNDE KAYGI UYANDIRDI

The Independent'ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn imzalı habere göre, istihbarat kurumlarının bu gibi, siyasi ilişkileri yıpratabilecek belgeleri servis etmesi alışıldık bir gelişme değil. Özellikle Suudi Arabistan gibi güçlü bir müttefik söz konusu olduğunda. Belgenin yayınlanması BND içerisinde de kaygı uyandırmış ve BND, Suudi Arabistan'ın belgeye tepki göstermesinin ardından Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından uyarılmıştı.

GİDEREK DAHA ÇOK KAYGI UYANDIRDI

Ancak belgenin her koşulda yayınlanmış olması Suudi Arabistan'ın politikalarının giderek daha çok kaygı uyandırdığı şeklinde yorumlandı. Belgenin yayınlanması bölgede de benzer tepkiler uyandırdı, isminin yayınlanmasını istemeyen bir yetkili belgeyi, "Suudiler geçmişte de varlığından hoşlanmadıkları hükümetleri devirmek için çaba sarfettiler ancak geçmişte bunu daha dikkatli ve gizlice yaparlardı" şeklinde değerlendirdi.

Belgenin açıklandığı tarih olan 2 Aralık'tan kısa zaman önce, 13 Kasım'da Paris saldırının gerçekleşmiş olması İngiltere ve ABD'nin gündemini IŞİD'e karşı geliştirilecek müdahalenin işgal etmesi nedeniyle belgenin beklenen tepkiyi uyandırmamış olduğu ifade ediliyor. Ancak 2 Ocak'ta 43 El Kaide üyesi ile birlikte Şii din adamı Nimr el-Nimr'in idam edilmesi uluslararası kamuoyunu Suudi Arabistan'ın uluslararası dengeleri ne ölçüde tehdit ettiğini tartışmaya itti. İdamların Sünni ve Arap dünyasının liderliğini elde etmek için İran'ı provoke etmeye dönük olduğu ve Prens Selman'ın Sünni milliyetçiliğine yaslanarak Suudi Arabistan'da liderliğini pekiştirmek için yapıldığı ifade edildi.

"FETİH ORDUSU'NUN KURULMASINA DESTEK VERDİ"

BND, Suudilerin daha agresif ve çatışmacı politikalar izlediği bölgeleri de sıralıyor. Belge, Suudilerin Suriye'de 2015 başlarında El-Kaide bileşeni Nusra Cephesi'ne bağlı Fetih Ordusu'nun kurulmasına destek verdiğini ve Yemen'de Husilere hava saldırılarını sürdürdüklerini ifade ediyor.

DÖRT İRAN VATANDAŞINI MAHKEMEYE ÇIKARDI

İran'la Nimr el-Nimr'in idamından sonra başlayan gerilim üst seviyedeyken, geçtiğimiz günlerde de Suudilerin dört İran vatandaşını casusluk ve terörizm suçlaması ile mahkemeye çıkarmaları gerilimi daha da arttırdı. 2013'ten beri cezaevinde olan mahkumların İran'ı provoke etmek için mahkemeye çıkarıldığı iddia ediliyor.

Diğer yandan Suudi Arabistan uluslararası kamuoyunu İran ile savaşa girmeyeceği konusunda ikna etmeye de çabalıyor. Prens Selman The Economist'e verdiği röportaj'da "İran ve Suudi Arabistan arasında çıkacak bir savaş bölgenin bir felakate sürüklenmesine neden olur ve dünyanın geri kalanında da ciddi yansımalar doğurur. Böyle bir duruma asla izin vermeyiz" dedi. Röportaj uluslararası kamuoyunu ikna etme amacı taşıyordu ancak naiflik ve cehalet emaresi olarak yorumlandı.

Kaynak: haber.sol.org.tr

Son Dakika Dünya Alman İstihbarat Ajansı: Suudi Arabistan Müdahaleci Politikalar İzlemeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • tülay-münih: pkk,nin en büyük destekcisi,,ne yazik ki,,dost bildigimiz almanlardir,, 14 4 Yanıtla
  • panteist: Müslüman mülteciler neden AKP nin türkiyesini beğenmeyip hristiyan avrupaya gitmek istiyorlar? 13 1 Yanıtla
  • die zeit: tamamen dogru ve tarafsiz hazirlanmis bir sonuc.aslinda almanlar tarafsiz ve dogruyu anlatan soylemleriyle un yapmislardir ancak suriyeli multeciler konusunda turkiyeye bos yere yag cektiklerini sonralari anlayacaklar.almanlarin su mudahaleci lafi aslinda saldirgan manasinda kullanilmis.islam dunyasinda gecmiste de gunumuzdede sunniler saldirgan davrandilar demek istemisler.aynende katiliyorum. 4 3 Yanıtla
  • ali: mezhepçilik yapanlar lanetlenmiştir kaynak...Kuran-ı Kerim 7 0 Yanıtla
  • batman727272: Bu İsrail oğulları yazan ahmak ne diyor cizye felan deyip duruyor kafayımı yedin 0 0 Yanıtla

Advertisement