Almanya'da, başta Türkler olmak üzere bu ülkede yaşanan milyonlarca göçmenler için önem taşıyan bir adım atıldı. Federal Meclisi'nde çifte vatandaşlık ile ilgili yasal düzenleme onaylandı. Ancak, söz konusu düzenleme geçerken iltica yasasının sertleştirilmesi de dikkat çekti. Alman medyası, "Almanya, çifte vatandaşlık yasasını "biraz yumuşattı" derken atılan adımı yetersiz bulan muhalefet tepki gösterdi.
Deutsche Welle'nin yayınlarında verilen çeşitli haberlere göre, Hristiyan demokratlar ile sosyal demokratların koalisyon anlaşması uyarınca yapılan yasal düzenleme ile "Almanya'da doğan ve yetiştirilen çocukların çifte vatandaşlığı olacak". Böylece, göçmenlerin çocuklarının artık iki vatandaşlık arasında seçme zorunda kalmayacak.
Federal Meclis'te akşam saatlerinde yapılan oylamada, çifte vatandaşlığa ilişkin yasa tasarısı onaylandı. 463 milletvekili yasa tasarısına evet oyu verirken, 111 milletvekili hayır oyu kullandı.
Yasa içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi verildiği haberlerde Almanya'da doğan göçmen kökenli çocukların çifte vatandaşlık hakkının korunmasını içerdiği, buna göre, göçmen çocukların 18 ila 23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapması koşulu ortadan kalktığına dikkat çekiliyor. Haberde şöyle devam ediliyor:
"Çifte vatandaşlık hakkına sahip olmak için 21 yaşını doldurmuş ve Almanya'da doğmuş bir gencin ya 8 yıl Almanya'da yaşamış olması ya da 6 yıl Almanya'da eğitim almış olması koşulu getiriliyor. Almanya'da okul ya da meslek eğitimi diploması almış olmak da çifte vatandaşlıktan yararlanmak için yeterli sayılacak."
-MUHALEFET: "MODASI GEÇMİŞ DOKTRİN"-
Yapılan düzenlemeyi yetersiz bulan muhalefetten Sol Parti üyesi Sevim Dağdelen, Hristiyan demokratlarını "çoklu vatandaşlıktan kaçınmak gibi modası geçmiş bir doktrine" bağlı kalmakla suçlarken sosyal demokrat partisinden Rüdiger Veit, SPD'nin tercidi Almanya'da genel olarak çifte vatandaşlığın kabul edilmesi yönünde olsa da koalisyon ortağı ile yapılan anlaşmanın kötü bir uzlaşının olmadığını savundu.
Haberde "Almanya'da Türk toplumları dahil olmak üzere eleştirenler, uzun bir süreden beri serbestleştirilmesi için baskı yapıyor ve Perşembe günü yapılan yasa değişikliğinin tercih yapma zorunluluğunu devam ettirdiğini söylüyorlar" deniliyor.
-İLTİC YASASI SERTLEŞTİRİLİYOR-
DWelle, muhalefetin ise yasayı yetersiz gördüğü için reddettiğini, opsiyon zorunluluğunun tamamen kaldırılmasının istendiğini anlattığı haberinde iltica yasası sertleştirildiğine dikkat çekiyor. Haberde şöyle deniliyor:
"İltica yasasının sertleştirilmesi konusu da Meclis'in gündemindeydi. Bu bağlamda Sırbistan, Makedonya ve Bosna Hersek'in "güvenli' ülkeler ilan edilerek, bu ülkelerden gelen mültecilerin sınırlandırılmasına ilişkin öneri kabul edildi. Bu ülkelerden iltica başvurusunda bulunanlar ileride daha hızlı bir şekilde ülkelerine gönderilebilecek."
Son Dakika › Dünya › Almanya'da İltica Yasası Sertleştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?