Çin Ekonomisinde İşler Karışık - Son Dakika
Dünya

Çin Ekonomisinde İşler Karışık

Çin Ekonomisinde İşler Karışık

Enflasyonda iniş eğiliminin sona erdiğini gösteren Çin'deki fiyat verilerinin ardından, bugünkü dış ticaret verileri kan kaybını gösterdi.

10.09.2012 14:18

Enflasyonda iniş eğiliminin sona erdiğini gösteren Çin'deki fiyat verilerinin ardından, bugünkü dış ticaret verileri kan kaybını gösterdi. Pekin Hükümeti'nin bel bağladığı iç tüketim için kritik önem taşıyan ithalattaki sürpriz daralma, moralleri bozdu. Çin Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, ithalat Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2.6 azaldı. Dış ticarette yüzde 10'luk yıl sonu büyüme hedefi de, ihracattaki yüzde 2,7'lik artışla iyice zorlaştı. Henüz bir kaç ay öncesine kadar, Ticaret Bakanlığı yetkilileri, yıl sonu hedefi konusunda kendilerine hayli güveniyordu.

Ekonominin enerji kaynağı elektrik tüketimi de, kötü sinyallerin üstüne tuz biber ekti. Elektrik tüketimi yüzde 2,7'ye düştü. Söz konusu veri, istatistiklere şüpheyle bakanlar için en güvenilir data olarak niteleniyor. Elektrik verilerine güvenenler arasında, ülkenin müstakbel başbakanı Li Keqiang da yer alıyor. Keza, Li, Wikileaks dosyalarıyla sızan bir konuşmasında, açıkça makro ekonomik verilerle oynandığını ima ederek, elektrik tüketimi, demiryolu yük taşımacılığı ve yeni banka kredilerinin güvenilir ve yol gösterici olduğunu söylemişti.

Çin'in dış ticaretini sıkıntıya düşüren pazarların başında Avrupa geliyor. Çin-Avrupa dış ticareti yılın ilk sekiz ayında 365 milyar dolarda kalırken, bir önceki yılın yüzde iki gerisinde bulunuyor. Çin'in en büyük ticaret ortağıyla azalan alışverişi, dış ticaret verilerine negatif yansıyor. Buna karşın, ABD ile tam tersi bir durum söz konusu. Çünkü, ikili ticaret hacmi yüzde 9,6 büyümeyle ilk sekiz ayda 326 milyar doları aştı. Bu kapsamda, Pasifik'te suların ısınmasıyla dış politikada gerilen ilişkiler dış ticaretle yumuşuyor.

İŞLER KARIŞIYOR

Veriler dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümeye ilişkin kaygıları iyice derinleştirdi. Büyümede yavaşlama hızının aniden artma riskine karşı, hükümetin parasal gevşeme silahını çekmesi gerek. Oysa, artan enflasyon ve konut fiyatları Pekin'in önüne taş koyuyor. Siyasi cephedeki gelişmeler ise işleri iyice karmaşıklaştırıyor. Finans krizi ertesindeki 600 milyar dolarlık teşvik paketi, bugünkü sorunların kaynağı. Paketin mimarı olan Başbakan Wen, aşırı agresif olmakla suçlanıyor. Üstelik, Wen Jiabao görev süresinin sonunda bulunuyor ve kritik karar alma yetisi kısıtlı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Çin Ekonomisinde İşler Karışık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement