Çin Komünist Partisi'nin 90. Yılında Kritik Uyarı - Son Dakika
Dünya

Çin Komünist Partisi'nin 90. Yılında Kritik Uyarı

Çin Komünist Partisi\'nin 90. Yılında Kritik Uyarı

Çin Komünist Partisi'nin lideri Hu Jintao, 90. yıldönümü kutlamalarında partisini uyardı.

01.07.2011 11:55

Çin Komünist Partisi'nin lideri Hu Jintao, 90. yıldönümü kutlamalarında partisini uyardı.

Çin Komünist Partisi'nin 90. kuruluş yıldönümü ülke çapında törenlerle kutlanıyor. ÇKP Genel Sekreteri Hu Jintao, yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada "artan sancılarla" yüzleştiklerini söyledi.

Çinli lider, mecliste yaptığı kritik konuşmasında yaygın yolsuzluğun halkta güven kaybına yol açtığını da belirterek, "90 yıllık tecrübe bize yolsuzlukla mücadelenin partinin bekası için elzem olduğunu gösterdi" dedi.

Şanghay'da 1921 yılında kurulan ÇKP'nin 80 milyonu aşkın üyesi bulunuyor. ÇKP'ye üyelik başta daha iyi iş olanakları olmak üzere birçok avantajı beraberinde getiriyor.

Hatta bazı kamu görevlerine parti üyesi olmayanlar kabul edilmiyor. Üyeler titizlikle seçiliyor. Üye sayısı 80 milyonu aşarak Almanya'nın nüfusuna yaklaşsa da, bu sayı Çin nüfusunun sadece yüzde 6'sına tekabül ediyor.

ABD'nin ardından dünyanın en büyük ekonomisi olma ünvanını taşıyan Çin, son yıllarda dünyanın en büyük ihracatçısı ve enerji tüketicisi haline de geldi.

Deng Xiaoping'in 70'lerin sonunda başlattığı dışa açılma ve reform politikası sayesinde ekonomisi katlanarak büyüyen ülke, refah artışının yanında hızlı büyüme ve kentleşmenin getirdiği sayısız sorunla mücadele ediyor.

Son dönemdeki konuşmalarında hızlı büyüme söylemini bir kenara bırakan Çinli liderler, gelir dağılımında adaletsizlik ve sürdürülebilir büyüme kavramlarına ağırlık veriyor.

Çinli liderler, ülkede son derece yaygın olan yolsuzluk sorununa da sık sık atıfta bulunarak, yolsuzlukla mücadeleyi ölüm kalım savaşına benzetiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Çin Komünist Partisi'nin 90. Yılında Kritik Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement