Çinli Muhalifin ABD Elçiliğine Sığındığı İddiası - Son Dakika
Dünya

Çinli Muhalifin ABD Elçiliğine Sığındığı İddiası

Çinli Muhalifin ABD Elçiliğine Sığındığı İddiası

Çin'de tutulduğu ev hapsinden kaçtığı bildirilen insan hakları savunucusu Chen Guangcheng'in Pekin'deki Amerikan büyükelçiliğine sığındığı bildirildi.'Kör avukat' olarak tanınan Chen'le temas kuran bir aktivist, The Telegraph gazetesine yaptığı...

28.04.2012 16:46

Çin'de tutulduğu ev hapsinden kaçtığı bildirilen insan hakları savunucusu Chen Guangcheng'in Pekin'deki Amerikan büyükelçiliğine sığındığı bildirildi.

'Kör avukat' olarak tanınan Chen'le temas kuran bir aktivist, The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, "Bildiğim kadarıyla, (Chen) Amerikan Büyükelçiliği'nde, Çin'deki en güvenli yerde bulunuyor" dedi. Doğrulandığı takdirde, olayın Washington ve Pekin arasında diplomatik kriz çıkarma potansiyeli taşıdığı belirtiliyor.

Buna karşın, Chen'in tabi tutulduğu zalimce muameleden sorumlu olduğu düşünülen ve 'Güvenlik çarı' olarak bilinen Zhou Yongkang'ın iktidar mücadelesinde yenik düştüğünü ifade eden uzmanlar, hukuk devleti vurgusunu güçlendiren reform yanlısı Wen Jiabao'nun Chen'in kaçışına göz yummuş olabileceğine işaret ediyor. Wen Jiabao'nu başını çektiği reform yanlısı parti liderleri, hukuk devletine dayalı yönetim anlayışı yerleştirilmediği takdirde, yükselmekte olan sosyo-politik tansiyonun patlamaya dönüşeceğini savunuyor.

SİYASİ REFORM YANLILARININ ELİ GÜÇLENDİ

2010'dan bu yana hukuki dayanak olmaksızın ev hapsinde tutulan ve ziyaretçilerle görüşmesine izin verilmeyen Chen'in üzerindeki baskı, ay başında bazı ziyaretçilere müsaade edilmesiyle hafiflemişti. Dokuz kişilik lider kadrosunun üyesi olan Zhou'nun soruşturmaya uğradığı söylentileriyle ilişkilendirilen gevşeme, siyasi reform yanlılarının elinin güçlendiği yorumlarına yol açmıştı. Olay, Chen'in serbest bırakılması için defalarca çağrı yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un gelecek hafta Çin'e yapacağı ziyaret öncesine rastlaması nedeniyle de ayrı önem taşıyor. Pekin yönetiminin sürpriz bir kararla, 1990'lardaki örneklerine benzer biçimde, Chen'in Clinton ile birlikte ülkeden ayrılmasına rıza gösterebileceği de belirtiliyor.

TRAFİĞİ ENGELLEMEKTEN 4 YIL

Maruz bırakıldığı ev hapsinde kamuoyu vicdanının kanayan yarası haline gelen görme engelli insan hakları savunucusu Chen Guangcheng, sonunda uğradığı baskı ve eziyete dayanamayıp geçen Pazar günü köyünden kaçmıştı. Görme engelli olmasına rağmen, kendi kendine hukuk öğrenen ve "kör avukat" olarak bilinen Chen'in kaçışı dün açıklanmıştı. Arazi ihtilaflarında köylülere hukuki tavsiyelerde bulunan ve insan hakları kampanyaları yürüten Chen Guangcheng, 2006 yılında "trafik akışını engellemek" suçundan dört yıl hapse mahkum edilmişti. Cezasını çekmesine rağmen, 2010 yılında evine kapatılan Chen'in köy yetkililerinin emriyle defalarca dövüldüğü biliniyor. Chen'in yaşlı annesinin de şiddete maruz kaldığı ifade edilirken, Chen'i ziyaret etmek için ülkenin dört bir yanından köye gidenlerin sayısı giderek çoğalmaktaydı. Köye giremeyeceklerinin bilinciyle yola koyulan ve sık sık dövülen ziyaretçiler, sansüre rağmen giderek seslerini daha çok duyuruyordu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Çinli Muhalifin ABD Elçiliğine Sığındığı İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement