Gazeteci Peter R. de Vries cinayeti: Zanlıların DNA örnekleri cinayet silahında bulundu - Son Dakika
Dünya
BBC

Gazeteci Peter R. de Vries cinayeti: Zanlıların DNA örnekleri cinayet silahında bulundu

Gazeteci Peter R. de Vries cinayeti: Zanlıların DNA örnekleri cinayet silahında bulundu

Hollanda'nın tanınmış araştırmacı gazetecilerinden Peter R de Vries'e yönelik saldırı sonrası gözaltına alınan Delano Geerman ve Emil Eigert'in DNA örneklerinin cinayet silahında bulunduğu belirlendi.

18.10.2021 17:23  Güncelleme: 17:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hollanda'nın tanınmış araştırmacı gazetecilerinden Peter R de Vries'e yönelik saldırı sonrası gözaltına alınan Delano Geerman ve Emil Eigert'in DNA örneklerinin cinayet silahında bulunduğu belirlendi.

Cinayet sonrası, tetikçilikle suçlanan Geerman'ı otomobiliyle kaçıran Polonya uyruklu Egiert'in, saldırıdan 1 hafta önce olay yeri civarında keşif yaptığı ortaya çıktı.

Amsterdam'da katıldığı bir televizyon programı çıkışında 6 Temmuz'da silahlı saldırıya uğrayan araştırmacı gazeteci Peter R de Vries, 1 hafta sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Olaydan kısa bir süre sonra gözaltına alınan 21 yaşındaki rap şarkıcısı Delano Geerman ile 35 yaşındaki Kamil Eigert, Pazartesi günü hazırlık duruşması için Amsterdam'da hakim karşısına çıktı.

Savcı, cinayet zanlısı Delano Geerman DNA'sının gazeteci de Vries'in vurulduğu silahta bulunduğunu açıkladı. Zanlıların olaydan sonra kaçtığı Renault marka otomobilin arka koltuğunda bulunan makinalı tüfekte de, hem Geerman hem de Kamil Eigert'in DNA izlerine rastlandı.

Olay sonrası yapılan araştırmada, zanlının ellerinde de barut izleri bulundu. Eigert'in avukatı, DNA ve barut izlerinin, müvekkilinin arka koltuktan bir şey almak istediği sırada bulaşmış olabileceğini öne sürdü.

Araçta, cinayet silahının yanı sıra, zanlının olay sırasında giydiği kıyafetler ve kaçış sonrası otomobili ateşe vermek için bir bidon benzin de bulundu.

Savcılık, soruşturma sırasında tanık ifadeleri, telekom verileri, MOBESE kayıtları ve adli tıp raporlarından yararlandı.

Savcıya göre, cinayet sonrası Delano Geerman'ın olay yerinden kaçıran sürücü Emil Eigert, 28 Haziran'dan itibaren, olay yeri civarından keşif yaptı. Eigert, Hollandalı gazetecinin aracını bıraktığı otoparkı 3 kez kontrol etti.

Delano Geerman, mahkemede susma hakkını kullanarak, sessiz kaldı. Kamil Eigert ise cinayet planı hakkında hiçbir şey bilmediğini savunarak, sadece kendisine Geerman'ı Rotterdam'dan alıp, Amsterdam'a götürmesinin söylendiğini anlattı.

Amsterdam'a vardıklarında uygun bir park yeri aramak için birkaç tur attığını söyleyen Eigert, Delano Geerman'ın aracına doğru koştuğunu görünce, durup binmesine izin verdiğin öne sürdü.

Eigert'in avukatı Ayşe Çimen: Müvekkilim o akşam evindeydi

Eigert'in avukatı Ayşe Çimen, 28 Haziran tarihli keşif görüntülerinde müvekkilinin bulunduğunu reddederek, o akşam evinde olduğunu savundu.

Savcıya göre, gazeteci Peter R de Vries'in öldürülmesi, itirafçı tanık Nabil B.'nin danışmanlığını yaptığı, Hollanda'nın en kapsamlı organize suç örgütü davası olan "Morengo soruşturması" ike bağlantılı.

Hollanda'nın en büyük uyuşturucu kaçakçılarından biri olan Rıdvan Taghi'nin baş sanık olduğu Morengo davasında 47 kişi yargılanıyor. Suç konusunda uzmanlaşan gazeteci de Vries, yargı süredinde, davanın itirafçı tanığı Nabil B.'nin danışmanlığını yapıyordu.

Gazeteci cinayetinin tetikçisi olduğu belirtilen Delano Geerman, organize suç örgütü lideri Taghi'ye bağlı bir cinayet şebekesinin başı olduğu gerekçesiyle cezaevinde bulunan Jaouad W.'nin kuzeni.

Savcıya göre, Geerman ve Eigert'in, Peter R de Vries cinayetinden sorumlu olduklarına dair çok sayıda kanıt bulunuyor.

Mahkeme, zanlıların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Bir sonraki hazırlık duruşması 6 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Davanın esastan görüşülmesine ise, önümüzdeki Mayıs ya da Haziran ayında başlanacak.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Gazeteci Peter R. de Vries cinayeti: Zanlıların DNA örnekleri cinayet silahında bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi
    08:17 İran devlet televizyonu: İsrail saldırısında İsfahan'daki nükleer tesisler zarar görmedi

    İsrail günlerdir beklenen misilleme saldırısını gerçekleştirirken, İran'ın birçok nükleer tesisinin bulunduğu İsfahan eyaletini hedef aldı. 3 drone ile gerçekleştirilen saldırı dünyayı tedirgin ederken, İran devlet televizyonu nükleer tesislerde herhangi bir zarar meydana gelmediğini duyurdu.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • İsrail'in İran'a yönelik saldırısı haberleri yayıldı
    07:14 İsrail'in İran'a yönelik saldırısı haberleri yayıldı

    ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre İsrail, İran'ın içinde bazı noktaları füzelerle vurdu. İranlı yetkililere göre ise füze bir saldırısı olmadı. ABD, İsrail'in saldırıyı önceden bildirdiğini belirtti. İran'da patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu Kuzey İsrail'de sirenlerin çaldığını açıkladı. İran-İsrail gerilimi devam ediyor.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor
    05:22 İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor

    İsrail 7 Ekim’den bu yana Lübnan’ın güney sınırında, Hizbullah hedeflerine karşı beyaz fosfor kullandığını kabul ediyor.

  • Gabriel Garcia Marquez'in kendi el yazısından okunması gereken edebiyat klasikleri listesinde hangi kitaplar var?
    05:07 Gabriel Garcia Marquez'in kendi el yazısından okunması gereken edebiyat klasikleri listesinde hangi kitaplar var?

    BBC'den Hernando Alvarez, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Gabriel Garcia Marquez'in ölümünün 10'uncu yılında, Kolombiyalı yazar ile öğle yemeği yediği günü hatırlıyor ve hazırladığı 'okunması gereken klasikler' listesini paylaşıyor.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

BBC

Advertisement