Engelli Afgan Atlet Londra'da Altın Madalya İçin Yarışacak - Son Dakika
Dünya

Engelli Afgan Atlet Londra'da Altın Madalya İçin Yarışacak

Engelli Afgan Atlet Londra\'da Altın Madalya İçin Yarışacak

Afganistan'ın başkenti Kabil'de mayına basması sonucu iki ayağını kaybeden Malik Muhammed, Londra'da bu yaz düzenlenecek Paralimpik Olimpiyatları'na hazırlanıyor.

03.04.2012 15:47

Afganistan'ın başkenti Kabil'de mayına basması sonucu iki ayağını kaybeden Malik Muhammed, Londra'da bu yaz düzenlenecek Paralimpik Olimpiyatları'na hazırlanıyor. Birçok dalda mücadele edecek olan Muhammed'in hedefi, yüzmede altın madalya alarak Afgan bayrağını Londra'da dalgalandırmak.

7 yıl önce meydana gelen korkunç olayda ayaklarını kaybettiğini söyleyen Malik Muhammed, bu olayın ardından hayatında büyük değişiklikler geçirdiğini anlattı. Muhammed, "2005 yılıydı. Kabil Havalimanı yakınlarında bir yolda yürüyordum. Tabii yolda görünürde böyle bir tehlike olduğu bilinmiyor. 30 yıl önceki Rus-Afgan Savaşı döneminde döşenen mayınlar varmış. Çalılık alandan geçerken patlama oldu, havaya uçtum. Yere düştükten sonra bir patlama daha oldu. İki bacağımı da kaybettim" dedi.

Daha sonra Kabil'deki bir hastanede tedavi altına alındığını kaydeden Muhammed, hastaneyi ziyaret eden bir Amerikalı'nın kendisine ABD'de yapılacak protez bacağın parasını karşılayabileceğini söylediğini aktardı. Ardından ABD'ye gittiğini ve burada psikolojik olarak yaşadıklarını atlatıp hayata tutunduğunu söyleyen Muhammed, "Bana yardımcı oldular, İngilizce öğrettiler. Loma Linda Akademisi'nde 1 yıl öğrenim gördüm. Çok şey öğrendim. Herkes benden memnundu. Bana 'Malik, bacaklarını kaybetmiş olabilirsin

ama çok fazla endişe etme, hayat o kadar da zor değil, yine istediğin her şeyi yapabilirsin' diyorlardı" ifadelerini kullandı.

ABD'de gördüğü iki yıllık tedavinin ardından Afganistan'a dönen Malik Muhammed, "Bacaklarımı kaybetmenin hayatımı mahvetmesine izin vermemesine ve bir sporcu olmaya karar verdim" dedi.

Daha sonra birçok dalda spor faaliyetlerine başlayan Muhammed, en iyi olduğu yüzmede Londra'da bu yaz düzenlenecek Paralimpik Olimpiyatları'na katılarak podyumun tepesine çıkmayı amaçlıyor.

Muhammed, "Bu benim, Londra'da katılacağım ilk yarışma olacak. O yüzden oradan ülkeme madalya ile dönmek istiyorum" diye konuştu.

Afganistan'da yaşayan diğer engellilere seslenen Malik Muhammed, "Çok çalışıldığında oluyor. Birçokları sokaklarda, caddelerde oturmuş dileniyorlar, bu hoş değil. Bir şeyler yapmaya çalışmalılar. Ben yüzebiliyorum, spor yapabiliyorum, basket oynayabiliyor, koşabiliyor, çalışabiliyorum. İnsanların yardımını istemiyorum" diye konuştu.

Muhammed'in kız kardeşi Mastura ise, aile olarak kendisiyle gurur duyduklarını belirterek, "Okuldaki sınıf arkadaşlarım da onun azim ve kararlılığıyla gurur duyuyor" dedi. - KABİL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Engelli Afgan Atlet Londra'da Altın Madalya İçin Yarışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement