Esed Nusayri Devleti Kuruyor - Son Dakika
Dünya

Esed Nusayri Devleti Kuruyor

Esed Nusayri Devleti Kuruyor

Suriye'de Sünnilere ait arazi ve mülkler, tapu kayıtlarında hile yapılarak Nusayrilere devrediliyor.

13.03.2013 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'de Beşşar Esed'le muhalifler arasındaki çatışmalar ikinci yılını doldururken ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 75 bini aştı.

Rejimin kaleleri Halep, İdlib ve Şam'da zayıflayan Esed'in Nusayri nüfusun yoğun olduğu Tartus, Lazkiye, Humus ile Hama'da Sünnileri bölgeden göç ettirdiği iddia ediliyor.

Zaman'ın haberine göre, Muhaliflere göre başta Humus ve Hama olmak üzere Lazkiye ile Tartus'ta da göç ettirilen Sünnilere ait arazi ve mülkler, tapu kayıtlarında hile yapılarak Nusayrilere devrediliyor. Bölgede yaşananları Suriye insan hakları örgütlerine ve muhalif Ulusal Konsey'e anlatan mağdurlar, gayrimenkullerin, sahte imzalarla Esed yanlısı silahlı milislere verildiğini belirtiyor. Bölge halkı, özellikle Lazkiye'de Sünnilerin yaşadığı birçok bölgede tapu dairelerinin yakılarak kayıtların imha edildiğini söylüyor. Nusayri nüfusun yoğun olduğu Lazkiye ve Tartus'ta da Sünnilere yönelik kötü muamele ve aşağılamayla göç ettirme politikası uygulanıyor. Muhaliflere göre, bu durumun altında Halep, İdlib ve Şam gibi şehirlerde kontrolü hızla kaybeden rejimin bölgede bir Nusayri devleti kurma planı var.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Lazkiye üyesi Sinan Metiş de bölgede devlet eliyle özellikle Sünnilere yönelik bilinçli bir tehcir politikası uygulandığını savunuyor: "Lazkiye ve Tartus'ta bilinçli şekilde yardımları kesilerek, baskı yapılarak Sünni aileler göç ettiriliyor. Ancak Humus'ta bu çok daha şiddetli şekilde yapılıyor. Sünni köyler bombalanıyor. Devlet eliyle tapu kayıtlarının değiştirilmesinden, bilinçli katliamlara kadar Sünnilere yönelik mezhepsel bir planlı tehcir uygulanıyor." Metiş'e göre Lazkiye'de kısa vadede bir Nusayri devletinin kurulması şansı yok ancak iç savaşın uzayıp rejimin tehcir ve göç ettirme politikalarının yıllar sürmesi halinde müstakil bir Nusayri devletinin kurulmasının önü açılabilir. Metiş, özellikle son dönemde rejimin Lazkiye bölgesinde birçok bölgeye elektrikli tel çekmeye başladığını aktardı. Lazkiye'de muhalif komutanlardan Hişam Ahmed de rejimin Lazkiye'nin doğusunda Selme kentini sınır alarak Lazkiye, Tartus ve Humus'un batı kesiminde bir Nusayri devleti kurma planı bulunduğunu söylüyor. Ahmed, Lazkiye'nin bazı bölgelerine sınır hatlarında kullanılan jilet türü tel örgüsü çekildiğini ifade ediyor.

İddialara haklılık payı kazandıran bir gelişme olarak Suriye resmî devlet ajansı SANA, Başbakan Vail el-Halaki'nin 6 Mart'ta Şam kırsalı ve Humus'ta devlet kurumlarında çalışan "şehit sivillerin" ailelerine arazi dağıtılması görevini üstlenecek bir komisyonun kurulmasını öngören bir kararı onayladığını duyurmuştu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Esed Nusayri Devleti Kuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement