Rus-türk İşadamları Birliği (RTİB)'in düzenlediği 'Zirve Sohbetleri' programı kapsamında Moskova'ya gelen Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul'da yapılacak 3'üncü havaalanının şehre gelen turist sayısını 10 milyondan 30 milyona çıkaracağını söyledi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da Lotte Hotel'in konferans salonunda yapılan toplantıya Rusya'da faaliyette bulunan Türk işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin de katıldı. Toplantı öncesi Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kotil, 150 milyon yolcu kapasiteli 3'üncü havaalanının ihale aşamasında olduğunu, bu ölçüde bir havaalanının Avrupa'da bulunmadığını, dünyada ise üçüncü olacağını söyledi. Genel Müdür Kotil şöyle dedi:
"Bu açıdan çok etkili oldu ve herkesin dikkatini çekiyor. Tabi bu bir başarı. Bu kadar büyük bir havaalanı yapma olayı bizim yıllardan beri Türk Havayolları olarak yaptığımız başarıyı baya bir gölgelemiş durumda. Yani Türkiye bununla 'Ben bir dünya birincisiyim' demek istedi."
Yeni havaalanı ile birlikte İstanbul'a gelecek turist sayısının da artacağını ifade eden Temel Kotil şöyle devam etti:
"Bunun sonucunda İstanbul'a 30 milyon turist gelecek. Şu anda 10 milyon turist geliyor geçen yıl itibariyle. Bu havaalanından dolayı hem biz Türk Hava Yolları'da daha çok yerlere uçabileceğiz, hem de havaalanından dolayı buraya uçamayan diğer havayolu şirketleri uçak gönderebilecek. Bu havaalanı çok önemli. Biz havacılıkta dünyanın yıldızıyız, havaalanında da Türkiye yıldız olacak inşallah. Havada karada yıldız devam edecek."
Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Dr. Naki Karaaslan da (RTİB)'in düzenlediği 'Zirve Sohbetleri'nin klasikleştiğini söyledi. Karaaslan, "Zirvedeki insanları sizlere takdim etmeye çalışıyoruz. Zannedersem bu daha da devam edecek" dedi. Karaaslan, RTİB'in, 15 yıllık bir kurum, 20 yıllık genç Rusya Federasyonu ve RTİB'in 15 yıllık tarihi çok önemli bir nokta olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"RTİB burada Türk iş dünyasını hem Rusya'da anlatmak hem de Türkiye'ye Rusya'yı anlatma misyonu var. Çünkü biz zaman zaman Türkiye geziler yapıyoruz. Şunu anladık ki Türkiye'de Rusya iyice tanınmıyor. Ülke bir cazibe merkezi durumunda ve bizim coğrafi yakınlığımız da önemli bir avantaj sağlamakta. 2000'li yıllarda ticaretimiz 4 milyar dolar civarında iken on yılda biz bunu 32 milyar dolar civarına çıkarttık. Çok ciddi bir artış. Tabii hedefler var. Hedefimiz ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmak."
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin ise, Türkiye'den değerli konukların gelip buradaki Türk işadamlarıyla bilgi alışverişinde bulunmalarının fevkalade yararlı olduğunu söyledi. Büyükelçi Sezgin, şöyle konuştu:
"Sponsorluklarıyla taşıdığı yolcu sayısıyla dünya havacılığında ulaştığı konumuna Avrupa ölçeğinde zirvedeki yeriyle biz Türk havayolları şirketimizle övünüyoruz. Türk Hava Yolları'nın bu dünya ölçeğinde gösterdiği başarının çok önemli bir örneğini Rusya'da gayet somut bir şekilde hepimiz görüyoruz. İzliyoruz ve yaşıyoruz. Gerçekten de Türk Hava Yolları Rusya'da dünya ölçeğinde büyüdüğünün bir hayli ötesinde büyüyor."
THY Genel Müdürü Temel Kotil, "Sıcak yerden soğuk yere geldik ama burada iş hayatının çok sıcak olduğunu biliyorum. O sıcaklığı inşallah beraber yaşayacağız" diyerek konuşmasına başladı. Kotil, şunları söyledi:
"Dünyada 3.5 milyar insan bir yılda taşınıyor. THY olarak inşallah bu yıl 46 milyon kişiyi taşıyacağız. 636 milyar dolar gelir bir yılda. Yolcu artı kargo. Dünya ekonomisine bunun beş katını sağlıyor. Eğer bugün dünya havacılığı olmasa idi 636 milyar çarpı 5 kadar, eksik gelir olacaktı dünyada. Biz şunu öğrendik hangi işi yapıyorsanız yapın, şirketiniz küçücük olsun ya da kocaman olsun; dünya bu işte bu sektörde nerede, hemen bakmak gerekiyor. Bizde her sabah bakıyoruz dünya nerede? Yaptığımız iş küçücük de olsa kocamanda olsa bilmemiz gerekiyor. Eninde sonda Türkiye'deki sektörler dünyadaki rakipleriyle güreşmek zorunda. Yani dünyayla rekabet etmeden sahaya çıkıp onunla güreşmeden devam etmek yok. Dünyanın merkezi doğuya doğru kayıyor. Kaysa ne olur kaymasa ne olur? Bugün rakiplerimizin büyük bir çoğunluğu batıda da ondan dolayı önemli. Yoksa Batı ile Doğu arasında fark yok. Biz en çok kimlerle güreşiyoruz, havayolu şirketi olarak? batıdaki havayollarıyla. Dolayısıyla benim için dünyanın merkezinin kayması bu yüzden çok önemli. Dış yolcumuz dört kat arttı. Türkiye gelen bizim dışımızdakiler iki kat arttı. Toplam gelirin yüzde 15'i Türkiye'den oluşuyor toplam bu yıl 9.7 milyar dolar. Yüzde 15'i, 1.5 milyar dolar iç hatlardan. 1.5 o kadarda çok değilmiş."
Kotil, THY'de göreve 2003 yılında başladığını, rekabet ile birlikte ürküttüklerini, bilet fiyatlarına 'Ankara'daki büyüklerin' karar verdiğini buna göre bilet sattıklarını ifade ederek şöyle dedi:
"Onlar karar veriyordu biz de satıyorduk. Şimdi bilet fiyatını hesaplayacaksın, müşterinin alıp almayacağına karar vereceksin, müşteriye beğendirmek için de yorulacaksın. Bizim ile uçan yolcu mutlu olacak. Mutlu olamıyorsa kapısını çalacağız özür dileyeceğiz. Kabinde 1 arkadaşımıza 40k yolcu düşer. Evine gelen misafirdir, 40 misafirin ile tanış konuş onlarla... O kadar resim değişiyor ki bunu böyle düşününce. Biz bu işin felsefesinin peşindeyiz her şirketin bir felsefesinin olması lazım. Biz Avrupa'ya bir Avrupalı taşıyıcı kadar iyi servis yapıyoruz. Biz Avrupalıyız, biz Avrupalı taşıyıcıyız. Avrupa'daki diğer büyükler ne yapıyorsa biz de onu yapıyoruz. Ortadoğu bizim için fırsat pazarı Ortadoğu ki en büyük oyuncu biziz. Biz Rusya'da nereye uçarsak mutluyuz. tabi büyükelçimin dediği gibi ikili anlaşmalar biraz sınırlandırıyor durduruyor; olsun bekleriz, sonra uçarız. Burada ne verseler doldururuz onu söyleyeyim. THY bir Avrupalı taşıyıcı olarak Asya'da en çok noktaya uçan havayoludur. Bir Avrupalı taşıyıcı olarak Avrupa'ya Asya'ya bağlayan havayolu biziz."
Son Dakika › Dünya › Genel Müdür Temel Kotil, Türk-Rus İşadamlarına THY'yi Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?