İhsanoğlu: Filistin'in BM'ye Girmesi İçin Çalışıyoruz - Son Dakika
Son Dakika Logo
Dünya

İhsanoğlu: Filistin'in BM'ye Girmesi İçin Çalışıyoruz

İhsanoğlu: Filistin\'in BM\'ye Girmesi İçin Çalışıyoruz
29.11.2012 10:11

Suudi Arabistan kralı Abdullah bin Abdulaziz'in himayesinde kurulan Uluslararası Kültürler ve Dinler Arası Diyalog Merkezi'nin (KAICIID) açılışı için Viyana'ya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof.Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu,...

Suudi Arabistan kralı Abdullah bin Abdulaziz'in himayesinde kurulan Uluslararası Kültürler ve Dinler Arası Diyalog Merkezi'nin (KAICIID) açılışı için Viyana'ya gelen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e (BM) üyeliği meselesinde çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türk gazeteciler ile bir sohbet toplantısı düzenleyen İhsanoğlu soruları yanıtladı. KAICIID'nin resmi açılışı öncesinde Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Suud Al-Faysal Bin Abdulaziz Al-Saud ile ikili bir görüşme yaptığını anlatan Prof.Dr. İhsanoğlu, "Avusturya'da yaşayan Müslümanlar, İslamafobi ve Filistin meselesi gibi önemli konularda sayın bakan ile fikir teattisinde bulunduk" dedi.

"SUUDİ ARABİSTAN VE FRANSA 'EVET' OYU KULLANACAK"

Avusturya'daki görüşmeleri sırasında özellikle Filistin'in Birleşmiş Milletler'e (BM) üyeliğini gündeme getirdiklerini anlatan Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Suudi bakanın Filistin'in üyeliği konusunda müspet oy kullanma taraftarı olduğunu hükümet kararının da bu yönde çıktığını söylediğini açıkladı. Suudiler'den sonra Fransa'nın da Filistin için üyelik kararına "Evet" diyeceğinin açıklandığını belirten Prof.Dr. İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Bize göre; Filistin Davası'nın çözüme kavuşması yolunda en önemli adımın Filistin'in BM'de 'Gözlemci Devlet' statüsüyle üye olması. Yani bir devlet olarak tanınmış olmasıdır. Biz İİT olarak bu konuda gerekli 57 oyun alınması için çalışıyoruz. Geçen hafta Ciguti'de Dışişleri Bakanları toplantısı yaptık ve önemli kararlar aldık."

Geçen dönemde Filistin'in UNESCO'ya üye olduğunu hatırlatan Prof.Dr. İhsanoğlu, "Burada da İİT olarak 50'nin üzerinde oy sağladık. BM üyeliği için daha fazla oy bekliyoruz" diye konuştu.

"SURİYE'DEKİ DİNİ VEYA MEZHEP SAVAŞI DEĞİLDİR"

Üç günde Avusturya'nın başkenti Viyana'da çeşitli temaslarda bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye'deki iç savaşın dini veya mezhep savaşı olmadığını aksi düşüncenin Suriye'ye yapılacak en büyük haksızlıklardan biri olacağını söyledi. "Suriye'de bir çatışma var. Orada iktidarın halkına zulmetmesi var, öldürmesi var" diyen Prof.Dr. İhsanoğlu, şunları söyledi:

"Oraya baktığınız zaman iki tarafta da farklı insanların olduğunu göreceksiniz. Yani; 'Şu taraftaki şu renkte bu taraftaki bu renkte' diyemezsiniz. Yok böyle bir şey. Mozaik İki tarafta da var. O bakımdan bu gerçeği ifade etmek lazım ve bu söylemi teşvik etmemek lazım."

Suriye'deki krizin nasıl çözüleceği konusuna da değinen Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, şunları ekledi:

"Şimdiye kadarki tüm çözüm teşebbüsleri başarısızlıkla neticelendi. Çatışan güçler aracı inisiyatifleri kullanmak istiyorlar. Ortadaki çözümsüzlük karşısında ya uluslararası camianın ihmalkarlığını sessizliğini kabul edip sineye çekeceğiz. Veyahut ateşkesi sağlamak, binlerce insanın canını kurtarmak, akan kanı durdurmak için bir yol bulacağız. Ülke yıkılıyor. Tarihi eserler tüm değerler yok ediliyor. Yapılacak işlerden bir tanesi bize göre şudur; Çatışan güçler üzerine, büyük güçlerin kendi aralarında bir anlaşma sağlamaları gerekiyor. Bu anlaşma ışığında o müessir güçlerin çatışan taraflar üzerine etki yaparak ateşkes sağlanmasıdır. Arkasından siyasi çözümü gündeme getirmek lazımdır. Başka türlü yolu yok. Böyle olmaz ise bu savaş daha çok devam edecek ve ateş sağa sola sıçrayacak bölge ateşle kavrulacak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İhsanoğlu: Filistin'in BM'ye Girmesi İçin Çalışıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement