Kosova'da 'Dillerin Eşit Kullanımı' Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Dünya

Kosova'da 'Dillerin Eşit Kullanımı' Konferansı Düzenlendi

Kosova\'da \'Dillerin Eşit Kullanımı\' Konferansı Düzenlendi

Kosova Başbakanlığına bağlı Dil Komiserliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, dillerin kullanımının tanıtımı konulu konferans düzenledi.

17.12.2013 17:19  Güncelleme: 17:27

Kosova Başbakanlığına bağlı Dil Komiserliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından düzenlenen Kosova'da dillerin kullanımının tanıtımı konulu konferansta, temel uygarlık normlarından biri olan dillerin eşit kullanımının, tüm aksamalara rağmen Kosova'yı ileri götürecek bir unsur olduğu belirtildi. Konferansta, temel uygarlık normlarının, etnik kökene bakarak değil, evrensel insan hakları açısından ele alınarak hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Priştine'de düzenlenen konferansta konuşan Dil Komiseri Slavişa Mladenoviç, Kosova'da kullanımda olan resmi dil ve geleneksel dil statüsünü kazanmış olan dillerin eşit olarak uygulanması ve bu yönde görülen engellerin aşılması için 2012 yılının Nisan ayında Dil Komiserliği Ofisi'nin kurulduğunu anımsattı. Mladenoviç, 2013 yılında Türkçe'nin uygulanmasında Türkçe kimlik ve belgelerin çıkarılmasının en önemli gelişme olduğunu kaydetti.

Konferansın çalışmalarına katılan Avrupa Entegrasyon Bakanı Vlora Çitaku, Kosova'da dillerin uygulanması yönünde önemli mesafelerin alındığını, ancak dillerin kullanılması hakkının gerçekleşebilmesi için kurumlardaki kapasitelerin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

UNDP Kosova temsilcisi Steliana Nedera da, temel insan hak ve özgürlüklerinin başında yer alan dillerin eşit kullanılmasının ileriye taşınmasının, Kosova'nın biraz daha Avrupa'ya yaklaşması anlamına geldiğini belirtti.

Kosova Başbakanlığına bağlı Topluluklar Ofisi Müdürü Srdjan Popoviç, Kosova'da yaşayan tüm halkların dil hakları konusunda "Sizin Diliniz, Sizin Hakkınızdır" sloganı ile Dil Komiserliği ofisinin başlattığı tanıtma kampanyasının, insanlarda bilincin artmasına katkıda bulunmasını umduğunu dile getirdi.

Konferansta konuşmacılardan biri olan RTK 2 TV kanalı müdürü Zarko Joksimoviç de, halkların geleneklerini koruyabilmeleri için önce ana dillerini muhafaza etmeleri ve kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmaları sonrasında konferans kapsamında söz alanlar, Kosova'nın özgürlüğe kavuşmasından 14 yıl geçmesinin ardından, dillerin eşit kullanımında sorunların yaşanması için sebep ve bahane aramanın hiç bir anlamı olmadığı belirtildi.

Tartışmalarda, Kosova'da dil hususunda haksızlıklara uğrayan sadece azınlık topluluklar değil, resmi diller ve belediyelerde geleneksel ya da kullanımda olarak kabul edilmiş dillerin uygulanmasında çoğunluktaki Arnavutların da mücadele vermesinin yararlı olacağı kaydedildi. Konuya sadece eleştirisel yaklaşım yapılmasının doğru olmadığı belirtilen konferansta, hakların tanınması ve uygulanmasının, bir halkın kendi çıkarları için, diğer halkların haklarını çiğneyerek uygulanmayacağına dikkat çekildi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kosova'da 'Dillerin Eşit Kullanımı' Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement