Kosova, Savaş Suçları Mahkemesi'nin Kurulmasına İkinci Kez 'Hayır' Dedi - Son Dakika
Dünya

Kosova, Savaş Suçları Mahkemesi'nin Kurulmasına İkinci Kez 'Hayır' Dedi

Kosova, Savaş Suçları Mahkemesi\'nin Kurulmasına İkinci Kez \'Hayır\' Dedi

Kosova Meclisi genel kurul oturumunda yaklaşık bir ay önce yaşanan sahne bugün de yinelendi.

27.06.2015 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova Meclisi genel kurul oturumunda yaklaşık bir ay önce yaşanan sahne bugün de yinelendi. Milletvekilleri, Özel Mahkeme olarak bilinen Kosova'ya yönelik Savaş Suçları Özel Mahkemesi'ni kurmayı başaramadı. Kosova Meclisi, Özel Mahkeme'nin kurulmasına ikinci kez 'hayır' dedi.

7'ye karşı 75 evet ve 2 çekimser oy ile Özel Mahkeme'nin kurulmasının yolunu açacak Anayasa değişiklikleri, yeterli oy sağlanamaması nedeniyle onaylanmadı. Anayasa değişikliklerinin kabulü için 120 milletvekilinden 81'inin evet oyu kullanması gerekiyor.

Oylamadan önce Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulmasının yolunu açacak olan Anayasal değişikliklerin görüşüldüğü meclis oturumu hararetli tartışmalara sahne oldu. İktidar ve muhalefeti karşı karşıya getiren Özel Mahkeme tartışmalarında 40 kadar milletvekili söz aldı.

İktidar partileri milletvekilleri Özel Mahkeme'nin kurulmasına destek verirken, muhafelette bulunan milletvekilleri Özel Mahkeme'nin Kosova'nın egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle söz konusu mahkemenin kurulmasına karşı çıktı. Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Başbakan Yardımcısı Hashim Thaçi ile iktidar partileri milletvekilleri, mahkemenin, ülke perspektifine yararlar sağlayacağını savundu. Muhalefet milletvekilleri de Özel Mahkeme'yi yargı canavarı olarak nitelendirerek, Kosova'da adalete karşı katliam yapılmak istendiğini vurguladılar. Meclis'te 8 saat süren hararetli tartışmaların sürdüğü esnada, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) gazileri, meclis binası önünde protesto gösterisi düzenleyerek, Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulmasına karşı çıktı. Gaziler, söz konusu mahkemenin, Kosova'da özgürlük için verilen mücadeleyi lekelemek için kurulmak istendiğini belirterek, Kosova'da UÇK değil, Sırbistan'ın katliam yaptığını anımsattılar.

Kosova, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) tarafından savaş suçu işlendiğine dair İsviçreli senatör Dick Marty'nin öne sürdüğü iddiaları araştıracak Özel Mahkeme'yi kurması için uzun süre Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin (AB) ısrar ve baskılarına maruz kaldı. - PRİŞTİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kosova, Savaş Suçları Mahkemesi'nin Kurulmasına İkinci Kez 'Hayır' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement