Londra'da alevlerin yuttuğu binada ölenlerin ardından öfke dinmiyor. 11 yıldır Grenfell Tower binasının hemen karşısında yaşayan Maria Vigo'nun sinirleri alt üst olmuş durumda.
Sadece her gün mutfak penceresinden baktığı binada onca canın yitmiş olmasından dolayı değil. Aynı zamanda çocuklarının devam ettiği oyun gruplarının aşırı pahalanması, Kuzey Kensington'daki konut fiyatlarının bir emekçinin asla erişemeyeceği düzeylere gelmiş olması da onu üzüyor.
Ama en çok öfkelendiği, sesini duyuramıyor, dinlenmiyor olmak. "Bu sabah okulda veliler arasında büyük öfke vardı" diyor. "Sınıflar arasında uçurumlar büyük ve insanlar bunun bir tür 'sosyal temizlik' olduğunu söylüyor."
"YANGINA KARŞI ÖNLEM YOKTU, İNSANLAR ÖFKELİ"
Maria insanların yanan binada yangına karşı önlem alınmamış olmasına, otomatik su püskürtme sistemlerinin kurulmamasına büyük öfke duyduklarını anlatıyor.
"Sadece yangın uyarıları koymak yetmez, bizi yangın anında binayı nasıl boşaltacağımız konusunda eğitmeleri de gerekiyor" diyor.
"DAR GELİRLİNİN ÇEVRESİ VARLIKLI KESİM TARAFINDAN KUŞATILDI"
Her ikisi de özel ihtiyaçları olan özel ilgilenilmesi gereken iki çocuğu olan Maria, Kensington'da yaşayan emekçi ve dar gelirlilerin çevresinin giderek çok varlıklı ve müreffeh bir kesim tarafından kuşatıldığını düşünüyor. Doğma büyüme Kensingtonlu olan Maria, çocukların devam ettiği oyun gruplarının özelleştirme sonucu fiyatlarının nasıl da arttığını anlatıyor: "2 Sterlin ise şimdi 7,50 sterlin oldu. Kimse çocuğunu götüremiyor."
İŞÇİLER SESLERİNİ DUYURAMIYOR
Nefes almadan konuşuyor Maria, isyanlarını sıralıyor:
"Bu bölge (Kuzey Kensington) hep işçi sınıfının yaşadığı bir bölgeydi ama şimdi işçilerin sayısı azalıyor ve seslerinin duyulmadığını, dışlandıklarını hissediyorlar. Belediye bizi dinlemiyor. Biz güzel görünümlü binalar istemiyoruz. 'Neye ihtiyacınız var' diye sormaları lazım. Ne istediğimizi sormaları lazım."
Maria ayrıca bölgede yaşayan işçi kesimin, kâr hırsıyla büyüyen bir kuşatmayla da karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Bölgede yeni inşa edilen evleri almaya bir işçinin gücünün yetmediğini, bu evleri burada yaşayan buralı olan insanların değil başkalarının aldığını anlatıyor.
YANAN BİNANIN ÇEVRESİNDE AĞIR BİZ HÜZÜN VAR
Yanan 24 katlı Grenfell Tower binası, kalabalık bir cadde üzerinde. Ama gruplar halinde toplanmış insanların yüzünde ağır bir hüzün ve yas var. Alçak sesle konuşuyorlar. Bazıları medyaya konuşmayı reddediyor.
Simsiyah olmuş binanın fotoğraflarını çekenler var.
Eşofmanlı kepli gençler, gömlek pantolonlu yaşlı erkekler, çarşaflı kadınlar, ellerindeki cep telefonlarıyla binayı çekiyor. Yüzlerinde hala inanamama ifadesi var.
Son Dakika › Dünya › Londralılar Yangını Yorumladı: 'İşçi Sınıfını Dinlemiyorlar' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?