Nobel Kimya Ödülleri Sahiplerini Buldu! Kimler Ödül Aldı? - Son Dakika
Dünya

Nobel Kimya Ödülleri Sahiplerini Buldu! Kimler Ödül Aldı?

Nobel Kimya Ödülleri Sahiplerini Buldu! Kimler Ödül Aldı?

Nobel Kimya Ödülleri, protein mühendisliği alanında üç bilim insanına verildi. 2018 Nobel Kimya Ödülü alan isimler kimler?

03.10.2018 15:53  Güncelleme: 15:52

Nobel Ödülleri te tek sahibini buluyor. 2018 Nobel Kimya Ödülleri protein mühendisliği alanında çalışan üç isime verildi.

YENİ PROTEİN ÜRETTİLER

Nobel Kimay Ödülü'nü, ABD'nin Caltech Üniversitesi'nden araştırmacılar Prof. Frances Arnold ve George P. Smith, ödülü İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nden Gregory Winter ile paylaştı. Ödül sahibi üç isim de evrim adı verilen yöntemi kullanarak yeni protein üretmeyi başardı.

BULDUKLARI YÖNTEME ''FAJ GÖSTERGESİ'' ADINI VERDİLER

Frances Arlond, tarihte Nobel Kimya Ödülü'nü alan beşinci kadın olma özelliğine sahip. Arnold, evrimdeki doğal seleksiyonu taklit ederek belli görevler için enzim geliştiren ilk araştırmacı. Bu yöntem artık enzim üretmede rutin olarak kullanılıyor. Sir ünvanı ile tanınan Gregory Winter da bağışıklık sistemindeki zararlı bakteri ve virüsleri nötralize eden yeni antikorları evrimleştirmek için faj ya da bakteriyofajları (bakterileri enfekte eden virüsler) kullandı. Kullanılan bu yöneteme de ''Faj Göstergesi'' ismini verdiler.

ÖDÜLLERİ PAYLAŞACAKLAR

Geliştirilen yöntem, otoimmun hastalıklarına karşı savaşırken metastatik kanseri de tedavi edebilen antikorları üretmek için kullanılıyor. Ödül sahibi üç isimde aldıkları ödülün yarısını paylaşacak.

Son Dakika Dünya Nobel Kimya Ödülleri Sahiplerini Buldu! Kimler Ödül Aldı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement