Obama'ya "Snowden'i Affet" Çağrısı - Son Dakika
Dünya

Obama'ya "Snowden'i Affet" Çağrısı

Obama\'ya "Snowden\'i Affet" Çağrısı

Uluslararası Af Örgütü ve Amerikan'ın Sivil Hakları Koruma Örgütü, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'nın bütün dünyayı dinlediğine ilişkin gizli bilgileri yayınlayan Edward Snowden'ın affedilmesi için, uluslararası çapta bir imza kampanyası başlattı.

15.09.2016 00:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Af Örgütü ve Amerikan'ın Sivil Hakları Koruma Örgütü, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)'nın bütün dünyayı dinlediğine ilişkin gizli bilgileri yayınlayan Edward Snowden'ın affedilmesi için, uluslararası çapta bir imza kampanyası başlattı.

Sivil toplum örgütleri ve avukatlar, 20 Ocak'ta Başkanlık koltuğunu devredecek olan Amerika Başkanı Barack Obama'dan, gitmeden önce Snowden'i affetmesini istediler.

Why POTUS must pardon Snowden – Amnesty statement on new #PardonSnowden campaign https://t.co/OSg5FXsLKA pic.twitter.com/wTgQyYbiKv— amnestypress (@amnestypress) September 14, 2016

Belgeleri açıkladığı 2013 tarihinden bu yana Moskova'da yaşayan Snowden, kampanyanın New York'taki basın tanıtım toplantısına video mesajı ile katıldı. Snowden, herkesi aynı kefeye koyan casusluk yasasının değişmesini istedi:

"Bu Birinci Dünya Savaşı ortamında hazırlanan casusluk yasası, gazetecilere kamu yararı için bilgi verenlerle, bilgileri kendi yararı için edinip yabancı güçlere satanlar arasında bir ayrım yapmıyor. Burada benim kaygım sadece kendim için değil. Eğer, bize jüri önünde neden bunu yaptığımız konusunda bir savunma hakkı dahi verilmezse, bu tutum, bundan sonra hükumetlerin yanlışlarını ve yasa dışı eylemlerini ifşaa etmek isteyen kişiler için son derece cesaret kırıcı ve caydırıcı bir etki yaratacaktır."

Sivil toplum örgütlerinin başlattığı imza kampanyasına Amerikan başkanlık yarışında demokratların aday adayı olan Bernie Sanders, Naom Chomsky, Susan Sarandon gibi sinema, sanat, bilim, hukuk ve politika dünyasından pek çok isim destek veriyor.

WATCH NOW: hrw, AmnestyOnline ACLU press conference launching pardon Snowden campaign https://t.co/rQJdojNqWK pic.twitter.com/8ke6CJjSoO— Stephen Northfield (@snorthfield45) September 14, 2016

İmza kampanyası metninde, "Edward Snowden bu ülkeye çok büyük hizmet verdi. Bırakın evine dönsün" çağrısı yapılıyor.

Ancak Beyaz Saray'dan gelen yankılar çok olumlu değil. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, "Bay Snowden çok ağır suçlamalarla karşı karşıya. Bir an evvel ülkesine dönüp bu iddialarla yüzleşmelidir" mesajı verdi.

Snowden'ın eylemi, pek çok kesimce 'halkın haber alma hakkına' katkı yaptığı için "meşru bir eylem" olarak değerlendiriliyor. Snowden'in açıklamalarının ardından NSA'nın gizli dinlemelere son verdiğini de belirten sivil haklar savunucuları, bu eylemin "açık topluma" katkı sunduğunu savunuyor.

Casusluk suçundan gıyabında dava açılan Edward Snowden, 30 yıla kadar hapis cezası riski ile karşı karşıya.

'Snowden': Film Review | TIFF 2016: Joseph Gordon-Levitt heads an all-star cast in Oliver Stone's 'Snowden,' ... https://t.co/7NgpgvoBhf— Script Magazine (@scriptmag) September 10, 2016

Öte yandan, Snowden'in hayatını filme alan ünlü yönetmen Oliver Stone'un "Snowden" adlı filminin ilk gösterimi de yönetmen ve oyuncuların katılımıyla New York'ta yapıldı. Kampanya'ya destek veren Oliver Stone da, filminin Snowden'in affedilmesine katkı yapmasını ümit ettiğini söyled

Yazar:

Etiketler:Gönderildi: 14 Eylül 2016

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya Obama'ya 'Snowden'i Affet' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement