İngiliz Observer gazetesi, " Türkiye'deki protestocular, ülkenin kurucusunun gerçek mirasçıları olarak ilan edildi" başlığını kullandığı haber analizinin spotunda "Laik reformcu Atatürk, Osmanlı geçmişine gerici bir evirtimi olarak gördükleri Erdoğan'a meydan okuyan genç Türkler için sembol oldu" ifadelerini de kullandı Gezi olayları, Batı'daki Pazar gazetelerinde de konu oldu. İngiliz The Observer, "Türkiye'deki protestocular, ülkenin kurucusunun gerçek mirasçıları olarak ilan edildi" başlığını kullandığı haber analizinin spotunda "Laik reformcu Atatürk, Osmanlı geçmişine gerici bir evirtimi olarak gördükleri Erdoğan'a meydan okuyan genç Türkler için sembol oldu" yorumunu yaptı.
İngiltere'de Pazar günlerinde yayımlanan Observer gazetesi, Gezi Parkı'nda asılan Atatürk portrelerine, gençlerin Atatürk'e sevgilerini yansıtan ifadelerine dikkat çekerek girdiği haberinde "Türkiye'deki hükümet karşıtı gösterilerine katılan protestocular için Atatürk bir kahramandır. 75 yıl önce öldü ama öğrencilerin sürüklediği, Erdoğan karşıtı bu hareketin yeniden doğan sembolü haline geldi" diye yazdı. Observer şu değerlendirmede de bulundu:
"Bu sembolizm, bu görülmemiş ayaklanmanın özünü anlatıyor yani Türkiye'nin modern kimliğini. Burada mesele Türkiye, Atatürk'ün ilk başta öngördüğü ve Osmanlı devletin yıkıntılarından şekillendirdiği ilerici, laik Avrupalı bir ulus devlet mi olmalı yada da daha belirgin biçimde dindar bir ülke, bir Hıristiyan demokrasinin Müslüman versiyonu mudur? Protestocular, birincisini, Erdoğan ve iktidardaki, kökleri İslam'da olan Adalet ve Kalkınma Partisi ise, sanki ikincisini istiyor."
-"ATATÜRK'ÜN İTİBARINI ZEDELEME KAMPANYASINI DA SEZİYORLAR"-
Observer, protestocuları öfkelendirenin ise, "Erdoğan'ın İslami değerlerini herkese empoze etme gibi algılandıkları girişimleri" dedikten sonra içki yasasının yanısıra iki yıl kadar önce pornografi sitelerine ve geçici olarak da YouTube'ye erişiminin engellenmesi gibi örnekleri verdiği haberinde "Birçoğu da, artan bir Atatürk'ün itibarını zedeleme kampanyası da seziyor" diye yazdı.
Bu bağlamda Başbakan Erdoğan'ın "iki ayyaş" ifadesini anımsatan gazete, "Bütün bunlar, Türk orta sınıfını kişisel özgürlerini savunmaya itti" dedi ve küçük bir çevre protestosu olarak başlayan bir eylemin iki hafta içinde "ülke çapındaki bir ayaklanmaya" dönüştüğünü vurgularken Erdoğan'ın kullandığı "çapulcu" gibi ifadelerine ve polisin sert müdahalesine de işaret etti.
-"GEZİ TÜRKİYE'NİN İLK HİPPİ KOMÜNÜNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"-
İngiliz gazetesi, Gezi Parkı'daki manzaralarını, "Türkiye'nin ilk hippi komününe dönüştürüldü" gibi ifadelerini yansıttığı haber analizinde hükümetin Gezi Parkı projesi için de "Eleştirenler, meydan için yapılan planların Atatürk ve tarihi mirasına yeni bir saldırı anlamına geldiğine inanıyorlar" yazdıktan sonra AKM'nin yıkılacağı açıklamalarına da dikkat çekti.
-"KIŞLA PROJESİ ÇOK TARTIŞMALI"-
Haberde "Çok daha tartışmalı olan bir şey var. Erdoğan, Gezi Parkı'nı yerle bir ederek yerine eskiden orada olan Osmanlı bir askeri kışlasını yeniden inşa etmek istiyor" dedikten sonra üçüncü köprü ile ilgili tartışmalara da değinen Observer, Erdoğan'ın, üçüncü köprüye "16'ncı yüzyılında on binlerce Alevi, Kürt ve Türkmeni katleden bir Osmanlı despotu adını verdi" diye yazdı.
Gazete, haberine son verirken de "İstanbul'daki aşk yazısının ne kadar süreceği belli değil. Bu arada, genç protestocular, kendi ütopik anının tadını çıkartıyorlar" sözlerini de kullandı. - Ankara
Son Dakika › Dünya › Observer: 'Atatürk, Protesto Eden Genç Türkler İçin Sembol Oldu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?