PKK ile Ateşkes Sürecini Etkilemesinden Endişe Ediliyor - Son Dakika
Dünya

PKK ile Ateşkes Sürecini Etkilemesinden Endişe Ediliyor

Ankara, Suriye sınırındaki çatışmada 3 Türk askerinin ölmesinden PKK'yı sorumlu tutarken PKK'nın da Türk hükümetini, IŞİD'e destek vermekle suçladığı belirtiliyor.

26.07.2014 10:44  Güncelleme: 10:39

Ankara, Suriye sınırındaki çatışmada üç Türk askerinin ölmesinden PKK'yı sorumlu tutarken PKK'nın da Türk hükümetini, Suriye'de Kürtlere karşı savaşan IŞİD'e destek vermekle suçladığı belirtiliyor. Amerika'nın Sesi (VOA), bu yöndeki gelişmelere vurgu yaptığı haberde "Suriye'deki Kürtler'in geleceği ile ilgili kaygıların PKK ile yapılan ateşkes sürecini olumsuz yönde etkilemesinden endişe ediliyor" diyor.

VOA, Türkiye muhabiri Dorian Jones imzasıyla yer verdiği haberde PKK'nın, Ankara'nın Irak Şam İslam Devleti konusundaki yaklaşımını açıklamasını istediğini söylerken PKK'nın yönetici kadrosunun yaptığı yazılı açıklamada "Ankara'nın IŞİD'e verdiği desteğin içinde bulunulan ateşkes ve barış süreciyle bağdaşmadığını belirttiğini" kaydediyor.

Ankara'yı IŞİD'a "lojistik ve tıbbı yardım" sağlamakla suçlayan terörist PKK'ın, IŞİD'in bu "yardım" sayesinde Rojova özerk bölgesini ilan eden Suriyeli Kürtlere karşı savaştığını iddia ettiği belirtilen haberde bir uzmanın "Suriyeli Kürtler'e yönelik politikasını uygulayabilmek için Türkiye'nin IŞİD ve benzeri gruplardan faydalandığı" iddiasına da yer veriliyor.

VOA haberinde "Ankara, Suriye'deki özerk Kürt yönetimini PKK kontrolünde olmakla suçluyor. Uzmanlar, uluslararası sınırla ayrılmış olmalarına rağmen Türkiye ve Suriye'de yaşayan iki Kürt toplumu arasında güçlü aile ve aşiret bağları olduğunu, birçok PKK üyesinin Suriyeli Kürtler'den geldiğini belirtiyorlar" diyor.

Basında çıkan haberlere göre sadece bu ay içerisinde bine yakın Kürtün, IŞİD'le savaşmak için Türkiye'den Suriye'ye geçiş yaptığına dikkat çeken VOA, şöyle devam ediyor:

"Uzmanlar giderek artan bu rakamların nedenini, IŞİD'in Irak ordusuna karşı elde ettiği zaferden kazandığı ağır silahlarla Suriyeli Kürtlere karşı başlattığı saldırı olduğunu belirtiyor. Bu gelişmeler yaşanırken Ankara'nın Suriye Kürt sınırına asker yığması PKK ve Türkiye'deki Kürt kökenli siyasi partiler tarafından eleştirildi. Sınır bölgesinde yaşanan bir çatışma sonucu üç Türk askeri ve PKK üyesi olduğu şüphelenilen altı militan öldü."

VOA, haberinin son bölümünde de "Ankara ve PKK arasındaki barış süreci 30 yıldır devam eden çatışmaya son vermeyi hedefliyor. Süreç her ne kadar yavaşlamış olsa da, hükümet yetkilileri önümüzdeki ay yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra tekrar ilerleme kaydedileceği sözünü veriyor" dedikten sonra "Uzmanlar, Kürtlerin sabrının giderek azaldığını ve hükümetin bu konudaki samimiyetini sadece Türkiye'deki gelişmelerin değil, komşusu Suriye'de yaşanılanların da belirleyeceğini söylüyor" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya PKK ile Ateşkes Sürecini Etkilemesinden Endişe Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement