TDT Genel Sekreteri: Birleşmiş ve güçlü Türk dünyasına doğru - Son Dakika
Dünya

TDT Genel Sekreteri: Birleşmiş ve güçlü Türk dünyasına doğru

TDT Genel Sekreteri: Birleşmiş ve güçlü Türk dünyasına doğru

TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Özbekistan'ın Semerkant kentinde gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi (TDT) münasebetiyle makale kaleme aldı.

10.11.2022 14:10  Güncelleme: 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TDT Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Özbekistan'ın Semerkant kentinde gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi (TDT) münasebetiyle makale kaleme aldı. Amreyev makalesinde "2018 yılında Türk işbirliği sürecine katılan ülke sayısı dörttü. Bugün bu sayı yedi ülkeye yükselmiştir. Öte yandan, 2009-2017 döneminde sadece beş Devlet Başkanları Zirvesi gerçekleşmişken, son dört yılda altı Zirve toplanmıştır" ifadelerini kullandı.

Türk devletlerinin son yıllarda artan işbirliğinin önemine ve ortaya çıkardığı olumlu sonuçlarına değinen Amreyev, "Günümüzde Türk devletleri, kendine özgü bir şekilde gelişen, ölçek ve kapsamı giderek artan Türk işbirliğini desteklemek için büyük adımlar atmaktadır. Örneğin 2018 yılında Türk işbirliği sürecine katılan ülke sayısı dörttü. Bugün bu sayı yedi ülkeye yükselmiştir. Öte yandan, 2009-2017 döneminde sadece beş Devlet Başkanları Zirvesi gerçekleşmişken, son dört yılda altı Zirve toplanmıştır" ifadelerini kullandı.

DIŞ POLİTİKADAKİ KAZANIMLARAmreyev sözlerine şöyle devam etti;"TDT ülkeleri dış politikalarında bir uyum geliştirdi ve uluslararası konularda artan oranda grup olarak hareket etmektedir. Örneğin TDT, Azerbaycan halkıyla güçlü bir dayanışma sergileyip, Azerbaycan'ın Karabağ'daki topraklarını kurtarmasını ve bu topraklar üzerindeki egemenliğini yeniden tesis etmesini destekledi. TDT, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı isimli haklı askeri operasyonunu destekledi, ayrıca barışçıl, siyasi açıdan adil, güvenli ve müreffeh bir geleceği arzulayan Kıbrıs Türkleri ile dayanışma içinde oldu. Türk devletleri, Ocak ayı olayları sırasında Kazakistan halkı ve siyasi liderliği ile güçlü dayanışmalarını gösterdi. Son zamanlarda ise, Kırgızistan- Tacikistan sınırındaki duruma barışçıl bir çözüm bulmaya çalışan Bişkek'i sıkı bir şekilde destekledi."2040 VİZYONU BELGESİ"Özünde, 2040 Vizyonu TDT ülkelerinin ilişkilerini işbirliğinden kademeli bütünleşmeye doğru yönlendirmektedir. Böylece Türk devletlerinin, mal, hizmet, sermaye ve yüksek vasıflı işgücünün engelsiz bir şekilde akışını sağlamak, ayrıca karşılıklı bağımlılığın bariz ve kaçınılmaz olduğu ulaşım ve enerji gibi hayati sektörlerde işbirliklerini yoğunlaştırmak suretiyle, kendi ekonomik alanlarını inşa etmeleri beklenmektedir.""2040 Vizyonu'nun uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için TDT'nin gelecekteki çalışmaları beş yıllık stratejiler etrafında yürütülecektir. Bu bağlamda TDT ilk adım olarak, Türk Devletleri 2022-2026 Stratejisi'ni hazırlamıştır. Bu strateji dokümanının 11 Kasım 2022'de Semerkant'ta yapılacak Devlet Başkanları Zirvesi'nde onaylanması bekleniyor."'TÜRK MEDENİYETİNİN YÜKSELİŞİ'"Bu Zirve ile Özbekistan TDT'nin Dönem Başkanlığını üstlenecek ve 2023'ü "Türk Medeniyetinin Yükselişi" yılı olarak ilan edecek. 11 Türk işbirliğindeki bu önemli başarılar cesaret vericidir. Türk devletleri bütünleşme gündemlerini sürdürmeye devam etmeli ve 21. yüzyılın zorluklarına cevap vermeye hazırlanmalıdır. Bugün alacağımız siyasi kararlar ve gerçekleştireceğimiz eylemler, uzun yıllar Türk Dünyasının bütünleşme yolunda olup olmayacağını belirleyecektir. Türk ülkelerinin işbirliğinde kararlı olacaklarına ve daha güçlü, daha bütünleşmiş ve daha birleşmiş bir Türk Dünyası yaratacaklarına inancım tamdır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya TDT Genel Sekreteri: Birleşmiş ve güçlü Türk dünyasına doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu
    11:19 Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu

    Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Ramazan İrşat Programları kapsamında Horasan'da bulunan Mustafa Gül Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda hafızlık yapan öğrencilerle bir araya geldi. Müftü Can, öğrencilerle sohbet ederek öneri ve isteklerini dinledi. Ayrıca, Horasan'da bulunan diğer Kur'an kurslarını da ziyaret eden Müftü Rüstem Can, teravih sohbeti yaparak gençlere çikolata ikram etti.

  • Prof. Dr. Tevfik Özlü: Japonya'da yayılan bakteriyel enfeksiyon salgını tehlike oluşturmuyor
    10:53 Prof. Dr. Tevfik Özlü: Japonya'da yayılan bakteriyel enfeksiyon salgını tehlike oluşturmuyor

    Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyarılarda bulundu. Özlü, bu hastalığın bir pandemi oluşturacak tehdit olmadığını, kolayca teşhis edilebildiğini ve bir haftalık tedaviyle iyileştirilebildiğini belirtti. Ayrıca, hastalığın kalıcı hasarlara neden olabileceğini ve tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    10:30 Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu Müftülüğü, binin üzerinde üniversite öğrencisinin katıldığı bir iftar programı düzenledi. İl Müftüsü İsmail Çiçek, programda öğrencilere Osmanlı dönemindeki 'diş kirası' geleneğini anlattı ve müftülüğü ziyaret etmelerini istedi. Programa, Vali, milletvekilleri ve belediye başkanı da katıldı.

  • Papa Francis, Paskalya Yortusu kapsamında hapishanedeki 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkayıp öptü
    10:23 Papa Francis, Paskalya Yortusu kapsamında hapishanedeki 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkayıp öptü

    Papa Francis, Roma'daki bir hapishaneyi ziyaret ederek 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkadı ve öptü. Ayini tekerlekli sandalye üzerinden gerçekleştiren Papa, kadınlara gülümseyerek ayaklarını yıkadı. Kutsal Perşembe olarak kutlanan bu tören, İsa'nın havarilerine olan alçak gönüllülüğünü yansıtmaktadır.


Advertisement