"Tunus İkinci Türkiye Olabilir" - Son Dakika
Dünya

"Tunus İkinci Türkiye Olabilir"

"Tunus İkinci Türkiye Olabilir"

Tunus'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus'un ikinci bir Türkiye, ikinci bir iyi örnek olabileceğini söyledi.

09.03.2012 13:49  Güncelleme: 13:50

Tunus'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk gazetecilerle yaptığı sohbette, Tunus'un ikinci bir Türkiye, ikinci bir iyi örnek olabileceğini söyleyerek, "Burada önceden eşleri başörtülü olan insanlar sokağa çıkamıyor, otobüse binemiyordu. Bizimkiler de buraları örnek aldı. O hastalıklı fikirler buralardan başladı" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin davetlisi olarak geldiği ve bir dizi temaslarda bulunduğu Tunus'ta kaldığı Regency Tunis Oteli'nde Türk basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Arap Baharı'nı yaşayan ilk ülke olan Tunus'un meclisinde konuşan ilk yabancı konuk devlet başkanı olan Abdullah Gül, ziyaretinin ikinci gününde temaslarıyla ilgili bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da bulunduğu sohbette, ülkeye olan ziyaretinin gayet iyi gittiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Tunus'un şu an geldiği noktayı, "Burası baktığımızda ikinci bir Türkiye, ikinci bir iyi örnek olabilir. Dışarıda baktığınızda rahatlığı görüyorsunuz. Bir zamanlar bu ülkeden kaçtılar. Eşleri başörtülü olan insanlar sokağa çıkamıyor, otobüse binemiyordu. Önce buralarda başladı. Bizimkiler de buraları örnek aldı. O hastalıklı fikirler buralardan başladı. O bakımdan şu an olağanüstü. İkinci olağanüstü olan şey ise ülkeyi yıpratmadan, kurumları darmadağın etmeden, kapanmaz yaralar açmadan bu işin gerçekleşmesi" diye anlattı.

"KEŞKE SURİYE'DE DE TUNUS'TAKİ GİBİ OLSA"

Gül bu noktada, eski Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi terketmekle hayatının iyiliğini gerçekleştirdiğinin altını çizerek, "Keşke Suriye'de de böyle olsa. Burada herkesin partisi var. Sebest seçim ortamı oldu. Suriye'de de böyle olsa kötü mü olurdu? Biz çok uğraştık. Esad ile o dönemde her buluşmamızın konusu bu olurdu" dedi. Bir hatırlatma üzerine Mısır'a da değinen Cumhurbaşkanı Gül, ayrıcalıklı olan Mısır ordusunun, kardeş kanı dökülmesin diye müdahaleden son anda vazgeçtiğini belirterek, "Bana tam tarihi söylenmişti. Bütün hazırlıkların yapıldığı ancak karşılaştıkları manzara karşısında tavır aldıklarını söylemişlerdi" dedi.

"BİZDEN ÖNCE ANAYASALARINI YAPARLARSA ŞAŞIRMAYIN"

Tunus'taki temaslarında büyük bir nezaketle karşılaştığını anlatan Gül, "Bu, Türkiye'ye olan muhabettin açık göstergesi oldu. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı ile detaylı olarak Türkiye ile Tunus'un ilişkilerinin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiğini konuştuk.

Bizi örnek alıyorlar. Tabi ki dost olan ülkeler birbirlerinin başarısı ile sevinir, eksikliği varsa üzülür. Karşılıklı sorumluluk içindeyiz" diye konuştu. Ülkedeki seçimlerin gayet şeffaf bir zeminde yapıldığının da altını çizen Gül, "Siyasi bakımdan farklı çoğulcu partiler seçime girdiler. Gayet şeffaf, düzgün bir seçim yapıldı. Bu meclisin seçtiği hükümet, bir sene içinde yeni anayasalarını tamamlamak üzere. Onunla ilgili aldığım bilgi de ümit verici" dedi. Abdullah Gül, "Yeni anayasa konusunda genel meselelerde anlaştıklarını söylediler. Tartıştıkları noktalar olduğunu ama problem çıkmayacağını belirttiler. Bizden evvel anayasalarını yaparlarsa şaşırmayın" diyerek güldü.

"EKONOMİK REFORMLARI BİR AN ÖNCE YAPMAK İSTİYORLAR"

Görüştüğü bütün yetkililerin, ekonomik reformları bir an önce yapma ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayarak, işsizlere iş sağlama gibi güzel düşünceleri olduğunu da aktaran Gül, "Ziyaretimizde bunları geniş şekilde konuştuk. Hükümetimiz içinde özel bir birim var. İlgili bakanlarımız kendi tecrübelerini aktarmak için gayret içindeler. Burada da özel bir bakanlar grubu var. Her alanda, ticarette, sanayide ve özellikle turizmde büyük imkanlar var. Ünversiteler arasında işbirliğini konuştuk" diye konuştu. Temasları sırasında üzerinde durduğu konunun, ekonomik, siyasi ve hukuki reformların bir an önce gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Gül, "İkisi el ele olmazsa asla başarı olmaz. Siyasi reformlarda tereddüt yok. Ekonomi güçlü olmazsa o siyasi olay olarak karşısına çıkar. Dolayısıyla buranın ekonomisinin doğru gitmesi lazım. TAV'ın sahipleri bana, "Biz buranın geleceğine yatırım yaptık, buranın geleceği çok parlak, burayı uçururuz" diyorlar. Gerçekten baktığında turizm sezonu uzun. İnsanlar şehirli, köylü toplumu değil. Biz özel sektör için 500 milyon dolarlık kredi açtık" diye konuştu.

BÜTÜN MECLİSLER KADINLARIN HAKLARINI KORUMALI

Kadınlar Günü'yle ilgili bir mesaj da veren Gül, "Aslında mesajımı buranın meclisinde verdim. Milletvekillerimiz ve onların milletvekilleriyle birlikte bir toplantı yaptık. Hanım vekillerimiz de vardı. Kadınlar gününü de bu vesileyle hatırlattık herkese. Bütün meclislerin, kadınların haklarını hukuklarını korumak için özel bir çaba vermesi gerektiğini söyledik" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Tunus İkinci Türkiye Olabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement