Türk Bakkal Fınancıal Tımes'a Haber Oldu - Son Dakika
Dünya

Türk Bakkal Fınancıal Tımes'a Haber Oldu

Türk Bakkal Fınancıal Tımes\'a Haber Oldu

Financial Times, Türkiye'de tüketici harcamalarının artmakta olduğunu, büyük zincirlerin çok sayıda mağaza açmayı sürdürdüğüne işaret ederken "Türkiye, Yunanistan'ın komşusu olabilir ama sanki farklı bir gezegende" yorumunu yaptı Türkiye'deki...

02.07.2012 13:44

Financial Times, Türkiye'de tüketici harcamalarının artmakta olduğunu, büyük zincirlerin çok sayıda mağaza açmayı sürdürdüğüne işaret ederken "Türkiye, Yunanistan'ın komşusu olabilir ama sanki farklı bir gezegende" yorumunu yaptı Türkiye'deki tüketici harcamalarının artmakta olduğuna, büyük zincirlerin çok sayıda mağaza açmaya devam ettiği belirtilirken "Türkiye, Yunanistan'ın komşusu olabilir ama sanki farklı bir gezegende" yorumları yapılıyor. Haberde "Yol yanında sevgi ile dizilmiş, adeta cilalanmış taze meyve sebze" sergisiyle dikkat çeken mahalle bakkalı, "Türkiye'deki faaliyet gösteren uluslararası tüketim gruplarının karşı karşıya bulundukları başlıca bir faktör" olarak nitelendi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Türkiye'de Tüketici Harcamaları Artıyor" başlıklı haberinde Tesco'nun 70 mağazayı daha açmakta olduğunu, Unilever'in iş hacmini 11 yılda üç kat artardığını kaydetti.

"Türkiye, Yunanistan'ın komşusu olabilir ama sanki farklı bir gezegende" ifadesini kullanan İngiliz gazetesi, Türk ekonomisinin büyümekte olduğunu, halkın alışveriş yaptığını, tüketici malları sağlayıcılarının da Asya ile Avrupa arasındaki Türkiye'de genişlemek için çabaladığını kaydetti.

-"ÇOK SAYIDA İNSAN ORTA SINIFA KATILIYOR"-

Bu çerçevede Nielsen'in Türkiye'deki şirketini yürüten Philip Norminton'un "Türkiye, bizim tüm küresel müşterilerimizin başlıca 10 yatırım piyasası arasındadır" yönündeki sözlerinin aktarıldığı haberde Ülker Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tutuncu'nun "Biz büyüyoruz çünkü Türkiye büyüyor" ifadesine de dikkat çekildi.

PepsiCO'nun Türkiye'deki satışlarının geçen yıl iki haneli büyüme gösterdiği belirtilirken, şirketin Güneydoğu Avrupa Müdürü Eugene Willemsen'in "Çok sayıda insan, orta sınıfa katılıyor" değerlendirmesi yansıtıldıktan sonra tüketimin, geçen yıl yüzde 8.5 büyüyen Türkiye'de üretimin yüzde 70'ini oluşturduğu vurgulandı.

-"BAKKALLAR PERAKENDE SATIŞLARININ YÜZDE 40'INI OLUŞTURUYOR"-

Bu arada, FT; "yol yanında sevgi ile dizilmiş, adeta cilalanmış taze meyve sebze" sergisine dikkat çektiği mahalle bakkalına değinirken "Türkiye'deki faaliyet gösteren uluslararası tüketim gruplarının karşı karşıya bulundukları başlıca bir faktör" sözlerini kullandı.

Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Cem Karakaş, bakkalların, daha organize ticari işletmelerin, erişmek için çabaladığı avantajlarının olduğunu, direniş güçlerinin tüm tüketici sektörünü şekillendirdiğini söyledi.

Başka grupların yöneticilerinin de bununla mutabık olduklarını kaydeden gazete, "Bakkallar, Türkiye'deki tüketici mallarının perakende satışlarının en az yüzde 40'ını oluşturuyor. Bu da, süpermarketlerin, üreticiler üzerinde başka yerlerde var olan pazarlık güçlerinden yoksun olduğu anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

-"SIK SIK VERESİYE SATIŞ"-

Bakkalların rekabet avantajları arasında adeta günde 24 saat açık olmalarının da gösterildiği haberde, Türk kentlerindeki sıkışıklığın da bakkallara yaradığı, bakkalların sık sık veresiye satış yaptıklarına da dikkat çekildikten sonra "Türkiye, belki hızla modernize oluyor ama en az gıda perakende sektöründe gelenekler kolay yok olmuyor" denildi.

Bu arada, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yılda yavaşlamakta olduğu yönündeki belirtilere dikkat çeken gazete, ithal mallarının fiyatlarını yükselten devalüasyonun da bir risk olduğunu belirtirken geçen yılda liranın dolar ve euroya karşı değer kaybetmesinin, tüketimi baskılayan enflasyona yol açtığını kaydetti. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Türk Bakkal Fınancıal Tımes'a Haber Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement