Türk Kahvesi Unesco Korumasına Giriyor - Son Dakika
Dünya

Türk Kahvesi Unesco Korumasına Giriyor

Türk Kahvesi Unesco Korumasına Giriyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesinin 8.oturumunda Türk kahvesi kültürel miras listesine girmek üzere incelemeye alındı.
95 ülkeden 600'den fazla temsilcinin yer aldığı oturum Azerbaycan...

02.12.2013 14:18

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesinin 8. oturumunda Türk kahvesi kültürel miras listesine girmek üzere incelemeye alındı.

95 ülkeden 600'den fazla temsilcinin yer aldığı oturum Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfez Garayev'in başkanlığında gerçekleştiriliyor.

Azerbaycan'dan etkinliğe Başbakan Yardımcısı, halk yazarı Elçin Efendiyev, milletvekilleri, bilim adamları katılıyor. Etkinlikler çerçevesinde Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Üzerine Sözleşmenin 10. yıldönümü de kutlanacak. Gündemdeki en önemli mesele Acil Korunmaya İhtiyacı Olan ve Olmayan Maddi Kültürel Mirasın Listesi ve İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası'nın Listesinin belirlenmesi. Acil Korunmaya İhtiyacı Olan ve Olmayan Maddi Kültürel Miras Listesinde Azerbaycan'ın atlı poloya benzeyen geleneksel "Çövken" oyunu da yer alıyor.

Oturum çerçevesinde sözleşmenin ulusal düzeyde uygulanması ile ilgili dönemsel raporların dinlenilmesi, geniş katılımlı tartışmalar ve kültürel etkinlikler planlanıyor .

Oturumda gazetecilere açıklama yapan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz,"Bütün dünyada tanınan Türk kahvesi Azerbaycan'da Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmek üzere inceleniyor. Genel anlamda Somut Olmayan Kültürel Miras sözleşmesi Türkiye için çok önemli. Azerbaycan'ın ev sahipliği son derece başarılı başlamıştır. Bizim Somut Olmayan Kültürel Miras sözleşmesinde 2 temel liste var. Biri temsili liste öteki acil koruma listesi. Temsili listeye T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk kahvesini önerdi. Türk kahvesi bu defa görüşülecek ve ümit ediliyoruz ki Somut Olmayan Kültürel Miras temsili listesine kaydedilecek," dedi.

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne Türkiye'den daha önce de mesir macunu, keşkek, semah töreni, Karagöz ve Hacivat, Kırkpınar güreşleri, Nevruz törenleri ve meddah gösterileri alınmıştı. 2003 yılından beri yayınlanan listeye dahil olmak için, kültürel mirasın nesilden nesile aktarılan, kültürel kimliği olan özellikler taşıması kriterleri aranıyor. - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Türk Kahvesi Unesco Korumasına Giriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement