Hükümet kısmen kapalı da olsa ABD'nin başkenti Washington'da hem Dünya Bankası-IMF yarıyıl toplantıları, hem de daha önceden planlanmış dış heyet ziyaretleri nedeniyle diplomasi trafiğinin hala yoğun olduğu belirtiliyor. Bu çerçevede Muharrem Yılmaz başkanlığındaki TÜSİAD heyetinin Kongre ve Obama yönetimi yetkilileriyle yaptığı temaslar dikkat çekiyor. TÜSİAD Washington Temsilcisi Barış Ornarlı, Washington'da sürekli olarak gündeme getirdikleri konunun "Türkiye ile Amerika arasında bir serbest ticaret anlaşması" ile "ABD-AB arasındaki olası ticaret ve yatırım ortaklığında Türkiye'nin yeri" olduğunu anlatırken bu konuda Amerikan tarafının görüşlerinde bir "evrim" görüldüğünü, ABD'nin konuya artık çok daha olumlu yaklaştığını söyledi.
Amerika'nın Sesi'ne konuşan Barış Ornarlı, görüşmelere ilişkin "Yönetim kurulumuz Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile görüşme yaptı. Kongre'de bazı temaslarımız oldu, çok sayıda üyeyle birebir görüşme fırsatı bulduk" dedi.
TÜSİAD heyetinin, Washington'da sürekli olarak gündeme getirdiği konuları, "Türkiye ile Amerika arasında bir serbest ticaret anlaşması olur mu? Türkiye Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşmasına ne şekilde dâhil olabilir?" diye özetleyen Ornarlı, Kongre'nin, Amerika ve Avrupa Birliği arasında gerçekleşme olasılığı bulunan ticaret ve yatırım ortaklığında Türkiye'nin yeri konusundaki görüşlerinin zamanla değiştiğine işaret ederek şunları söyledi:
"Geçtiğimiz süre içerisinde Amerikan tarafı açısından bir evrim görülüyor. İlk başta, Transatlantik Yatırım ve Ticaret anlaşması denildiğinde önce Avrupa Birliği ile müzakereleri tamamlayalım ondan sonra Türkiye'nin durumuna bakarız diyorlardı. Şimdi çok daha kabul eder, çok daha olumlu yaklaştıklarını görüyoruz" şeklinde konuştu.
-"TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI BOEHNER "EVET' DİYOR"-
Sürekli olarak bu konuda iş dünyasının, hükümetin gündem oluşturmasının meyvalarını toplamaya başladıkları gibi göründüğünü kaydeden Ornarlı, bu süreçte Kongre üyelerin fikrinin değişmesinde Türk tarafının hangi unsurları öne çıkardığını anlatırken de şunları söyledi:
"Argüman kuvvetli... Kimsenin itiraz edebileceği bir argüman değil bu. En kuvvetli buna karşın yapılmış olan argüman "önceliğimiz değil' şeklindeydi. Doğru, öncelikle Pasifik Anlaşmasına odaklanıyorlar çünkü o konuda çok fazla mesafe aldılar onu tamamlamayacaklar. İkinci olarak devasa olduğu için Transatlantik Anlaşmaya odaklanmışlar onu bitirmek istiyorlar o da anlaşılır Ancak Türkiye gibi büyüyen bir ekonomi dünyanın 16'ncı en büyük ekonomisi, batı değerler sisteminde batıyla büyük ölçüde entegre olmuş bir ülkenin bunun dışında bırakılmaması gerektiği dendiğinde buna kimsenin itiraz edeceği fazla bir durum yok. Bugün Meclis Başkanı John Boehner "evet' diyor, "yapılması gerekir' diyor. Tabi malum diğer konular öncelikli onlara bakmak gerekiyor ama olumlu bir intiba var ve bu da çok önemli."
-"OLASI SERBEST TİCARET ANLAŞMASI SÜRECİNDE KONGRE'NİN ONAYI ÖNEMLİ"-
TÜSİAD Washington Temsilcisi, olası bir serbest ticaret anlaşması sürecinde Beyaz Saray'la yürütülecek müzakereler kadar Kongre'den alınacak onayın da önemli olduğunun altını çizdikten sonra şu değerlendirmesinde bulundu:
"Sonuçta herhangi bir serbest ticaret anlaşması Amerikan Kongresi'nde onaylanmak durumunda. Dolayısıyla Amerikan Kongresi'ne ve oradaki ilişkilere yatırım yapmazsanız Türkiye'nin oradaki zorlukları malum, zorlandığı konular malum, onların üzerine şimdiden gidilmesi gerekiyor. Çünkü ne olursa olsun bu eninde sonunda Kongre'nin önüne gelecek".
TÜSİAD Washington Temsilcisi Barış Ornarlı, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nda Türkiye'nin yerini alabilmesi için sadece Amerika değil, Avrupa kanadında da aynı girişimlerin sürdürüldüğünü de ifade etti.
Son Dakika › Dünya › Tüsiad: 'Amerikan Tarafının Görüşlerinde Bir Evrim Görülüyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?