Ukrayna İkinci Dünya Savaşı sırasında on binlerce Yahudi'nin öldürüldüğü Babi Yar Katliamı'nın 75'inci yıl dönümünü andı. Başkent Kiev yakınlarındaki Babi Yar bölgesi, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında yaptıkları en büyük katliamlarından birine sahne olmuştu.
Kiev'de düzenlenen anma törenine Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko törende yaptığı konuşmada Babi Yar trajedisinin tüm insanlığı uyandırdığını söyledi: "İnsan hakları ve özgürlüklerini ayaklar altına alan her türlü rejim insanlık için bir tehdittir."
Eylül 1941'de Nazi işgali altındaki Kiev'de dağıtılan el ilanlarında Yahudilerin Babi Yar'da toplanmaları istenmişti. 29-30 Eylül 1941'de Nazi askerleri yaklaşık 34 bin Yahudiyi kurşuna dizdi. Daha sonraki günlerde Babi Yar'da katliamlar sürdü. Kurbanların büyük çoğunluğu Yahudiler olsa da Romanlar ve esir Sovyet askerleri de katledildi.
Yazar:
Etiketler:Gönderildi: 30 Eylül 2016
Son Dakika › Dünya › Ukrayna Babi Yar Katliamı'nı Andı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?