Ukrayna'nın liman kenti Odessa Unesco Dünya Mirası listesine alındı - Son Dakika
Dünya
BBC

Ukrayna'nın liman kenti Odessa Unesco Dünya Mirası listesine alındı

Ukrayna\'nın liman kenti Odessa Unesco Dünya Mirası listesine alındı

Ukrayna'nın güneyindeki Odessa kentinin tarihi merkezi, Rusya'nın itirazlarına rağmen Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası listesine dahil edildi.

26.01.2023 13:51  Güncelleme: 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alys Davies

Ukrayna'nın güneyindeki Odessa kentinin tarihi merkezi, Rusya'nın itirazlarına rağmen Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası listesine dahil edildi.

UNESCO, bölgenin "olağanüstü evrensel değerini" tanıyan bir kararın verildiğini belirtti.

Ancak açıklamayı kınan Rusya, kararın "siyasi motivasyonla" verildiğini öne sürdü.

'Karadeniz'in İncisi' olarak bilinen Odessa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana defalarca bombalandı.

Şehirde yaşayanlar geçen yıl anıtları ve binaları saldırılardan korumak için üzerlerini kum torbalarıyla kaplamıştı.

Oylamanın ardından konuşan UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, şehir merkezinin dünya mirası olarak kabul edilmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.

Azoulay, "İlk etapta bunun sembolik bir tarafı var. Bu alanın bir dünya mirası olduğunu söylemek, hepimizi ilgilendirdiğini ve hepimizin tarihsel önemine dikkat ettiğimizi gösteriyor" diye konuştu.

Azoulay, kararın ayrıca Rusya dahil Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme üyelerinin tamamının alana "kasıtlı yıkım getirmeme" yükümlülüğü olacağı anlamına geldiğini söyledi.

Şehrin bazı bölgeleri aynı zamanda Tehlike Altında Dünya Mirası ilan edildi.

UNESCO, böylece Ukrayna'nın şehirdeki "yapıların korunmasını sağlamak ve gerekirse rehabilite etmek için" finansal ve teknik yardıma da erişimi olacağını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "incimizi Rus işgalcilerin saldırılarından korumaya yardımcı olan ortaklarımıza minnettar" olduğunu söyledi ve kararı memnuniyetle karşıladı.

Rusya ise Ukrayna'yı kendi anıtlarını "yıkmakla" suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'yı yetersiz bir başvuru dosyası sunmakla itham ederken, kararın ise "Batı tarafından baskı altında" alındığını ve "kurallara uygun" olmadığını öne sürdü.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "UNESCO'nun mevcut yüksek standartlarına saygı gösterilmeden acele bir şekilde hazırlandı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da 7 bölge daha UNESCO listesine eklendi.

Bunların arasında başkent Kiev'deki Saint-Sophia Katedrali ve batıdaki Lviv kentinin tarihi merkezi de yer alıyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Ukrayna'nın liman kenti Odessa Unesco Dünya Mirası listesine alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DUP Lideri Jeffrey Donaldson Cinsel Taciz Suçlamaları Nedeniyle İstifa Etti
    16:29 DUP Lideri Jeffrey Donaldson Cinsel Taciz Suçlamaları Nedeniyle İstifa Etti

    İngiltere (Demokratik Birlik Partisi) DUP lideri Jeffrey Donaldson, beklenmedik cinsel taciz suçlamaların ardından istifa etti. Parti, Jeffrey'nin başkanlığının yargı sürecinin sonucuna kadar askıya alındığını ve geçici parti lideri olarak Gavin Robinson'un atandığını duyurdu.

  • Brezilya'da 33 Katlı Bir Binada Yangın Çıktı
    16:26 Brezilya'da 33 Katlı Bir Binada Yangın Çıktı

    Brezilya'nın Recife kentinde inşaat halindeki 33 katlı bir binada çıkan yangın kontrol altına alındı. Yangının binanın en üst katında başladığı ve tüm binayı sardığı belirtilirken, çevredeki binaların alevlerin yayılma riski nedeniyle tahliye edildiği bildirildi. Yangının kısa devre nedeniyle çıktığı düşünülüyor.

  • Tom Cruise'un eski eşinin röportajı ilişkiyi sonlandırdı
    16:15 Tom Cruise'un eski eşinin röportajı ilişkiyi sonlandırdı

    Tom Cruise'un sosyetik Rus sevgilisi Elsina Khayrova ile ilişkisi sona ermesine rağmen, eski eşi Dmitry Tsetkov'un verdiği röportajın ilişkiyi sonlandırdığı iddia ediliyor. Cruise'un ekibi röportajın yayılmasından rahatsızlık duyuyor ve Cruise'un çekimlerde olduğu için eski eşinin olumsuz açıklamalarıyla uğraşmak istemediğini belirtiyor. Khayrova'nın ilişkinin tekrar alevlenmesi konusunda umutlu olduğu söyleniyor.

  • Rusya Müslümanları, terör saldırısında hayat kurtaran gençleri ödüllendirdi
    16:07 Rusya Müslümanları, terör saldırısında hayat kurtaran gençleri ödüllendirdi

    Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi, Moskova'da düzenlenen terör saldırısında 100'den fazla kişiyi kurtaran 15 yaşındaki Müslüman genç İslam Halilov'u Rusya Müslümanları 'Hizmet Madalyası' ile ödüllendirdi. Halilov, teröristlerin saldırı düzenlediği konser salonunda insanları tahliye ederek hayatlarını kurtarmıştı.

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Şuşa, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti 2024 olarak seçildi
    15:23 Şuşa, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti 2024 olarak seçildi

    İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ile Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, Azerbaycan'ın Şuşa şehri 2024 yılı için 'İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti' olarak belirlendi. Protokol kapsamında, bilim, kültür, spor, girişimcilik, eğitim gibi alanlarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek ve Şuşa'nın mücadelesi dünya gençliğine tanıtılacak.

BBC

Advertisement