Western filmlerinin müziklerine imza atan Ennio Morricone hayatını kaybetti - Son Dakika
Dünya

Western filmlerinin müziklerine imza atan Ennio Morricone hayatını kaybetti

Film müziklerinin, özellikle de Western filmlerinin müziklerinin efsane ismi dünyaca ünlü İtalyan bestekar Ennio Morricone 91 yaşında hayatını kaybetti.

06.07.2020 09:59  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalyan haber ajansı Ansa'nın haberine göre Morricone birkaç gün önce düşerek uyluk kemiğini kırması nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Morricone, Roma'da tedavi gördüğü hastanede bu gece hayatını kaybetti.

2 OSCAR SAHİBİYDİ

İtalyan ve dünya sinemasının en tanınmış film müziklerinden birçoğunun bestecisi olan Morricone, yüzlerce esere imza atmıştı. Sergio Leone'nin spagetti Western'lerinden, Nuovo Cinema Paradiso, The Mission gibi sinema tarihinin önemli filmleri için yaptığı bestelerle çok sayıda ödül almıştı.

Morricone 2007'de Onur Ödülü ve 2016'da Quentin Tarantino'nun The Hateful Eight filmi için yaptığı müziklerle olmak üzere 2 Oscar sahibiydi.

İLK BESTESİNİ 6 YAŞINDA YAPTI

Ennio Morricone, 10 Kasım 1928'de Roma'da, müzisyen Mario Morricone ile Libera Ridolfi'nin 5 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. İlk bestelerini 6 yaşında yapan Morricone, İtalya'nın saygın konservatuvarlarından Roma'daki Santa Cecilia'da trompet eğitimi aldı. 1950'lerden itibaren sinema ve televizyon dünyası için beste yapmaya başladı.

Morricone son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle sık sık konserlerini iptal etmek zorunda kalmıştı. 2014'te Türkiye'de de bir konser vermeyi planlayan Morricone, hastalanması nedeniyle bu konseri de iptal etmişti.

ENNIO MORRICONE KİMDİR?

Ennio Morricone, 1928 doğumlu İtalyan müzisyen. 20. yy'ın en tanınmış ve takdir görmüş film müzisyenlerinin başında gelmektedir. 500'den fazla film ve diziye müzikleriyle hayat vermiştir, ancak en fazla Sergio Leone filmlerine yaptığı müziklerle hatırlanmaktadır.

Bestecinin çalışmaları elektronika'dan rock'a, konçerto'dan avant-garde caz'a kadar çok geniş bir yelpazenin içinde yer almaktadır. Bunların nispeten az bir kısmı Western tarzında olmasına rağmen, en çok bu işleriyle ün kazanmıştır. Morricone'nin minimal, rafine müzik tarzı bilhassa İyi, Kötü, Çirkin (Sergio Leone, 1966) ve Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968) gibi klasik spagetti westernlerinde kendini göstermektedir. Yine Sergio Leone'nin 1984 yapımı unutulmaz filmi Once Upon a Time in America filminin de müzikleri onun elinden çıkmıştır. Daha yakın zamanlarda, Misyon (The Mission, Roland Joffé, 1986), Dokunulmazlar (The Untouchables, Brian DePalma, 1987), ve Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988) gibi filmlere yaptığı müziklerle konuşulmuş ve olumlu eleştiriler almıştır.

Günümüz yönetmenleri, başta Quentin Tarantino olmak üzere Morricone'nin geçmiş çalışmalarına filmlerinde yer vermeyi sürdürmektedir. Morricone, 2007 yılında Onursal Oscar Ödülü'ne layık görülmüştür. 2016 yılında 88. Oscar Ödülleri'nde The Hateful Eight filmine yaptığı müziklerle En İyi Film Müziği dalında Oscar kazanmıştır.

Morricone'nin, veda turu kapsamında 22 Şubat 2014'te İstanbul'de vereceği konser, usta sanatçının sağlık sorunları nedeniyle iptal edilmişti.

Western filmlerinin müziklerine imza atan Ennio Morricone hayatını kaybetti

Son Dakika Dünya Western filmlerinin müziklerine imza atan Ennio Morricone hayatını kaybetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement