Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi Kapanış Konferansı'nda yaptığı konuşmada, engelli çocukların eğitim imkanlarını iyileştirmenin, özel eğitime ihtiyacı olan çocukları hiçbir ayrımcılığa uğramadan eğitime eriştirebilmenin ve toplumla bütünleşmelerini sağlanmanın bakanlıklarının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurgulayarak, söz konusu projenin de özel eğitim hizmetlerini iyileştirmek amacıyla yapıldığını söyledi.
Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında geliştirilen "Engellsiz Okul Modeli"nin amaçlarına paralel olduğuna işaret eden Avcı, bu modelin özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin eğitimsel ve kişisel gelişimlerini desteklediğini dile getirdi.
MEB olarak tüm okulların erişilebilir olmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Avcı, şöyle konuştu:
"Eğitim müfredatımızın engelli çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde yapılandırılması ve bu alandaki öğretmen yeterliliklerinin geliştirilmesi önceliklerimiz arasındadır. Okullarımızda engelliler için rampaların, asansörlerin, tuvaletlerin ve diğer fiziki düzenlemelerin hızlı bir şekilde tamamlanması için de çalışıyoruz. Bütün çalışmalarımızdaki temel gayretimiz, okullarımızdaki herkesi kucaklayıcı olma özelliğini pekiştirmek ve bütün çocuklarımızın akranlarıyla birlikte aynı ortamlarda eğitime erişebilmelerini sağlayabilmektir."
Toplumsal bilinci ve farkındalığı artıramadıkça tüm bu çalışmaların etkisiz kalacağını veya istendiği kadar etkili olmayacağını vurgulayan Avcı, ön yargılı bakış açısının, engelli çocukların eğitimininin önündeki en büyük engeli oluşturduğuna dikkati çekti.
MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik de projede hedeflenenlerin başarıyla sonuçlandığını, proje çıktılarının ülke geneline yaygınlaştırılmasının amaca ulaşıldığını göstergesi olduğunu kaydetti.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mustafa Baloğlu, engelli öğrencilerin en iyi şartlarda eğitim alabilmesi amacıyla 2011'de başlatılan projenin finansmanının Türkiye ve AB tarafından sağlandığını bildirdi.
Özel Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi'ne ilişkin açıklamalarda da bulunan Avcı, 2002'de 1,3 milyar dolar olan engellilere yönelik sosyal transferler ve yardımların proje tutarının, geçen yıl 20 milyar liraya yükseltildiğini, bunun üçte birinin Milli Eğitim Bakanlığının engellilere yönelik çalışmaları için ayrıldığını vurguladı. Avcı, bütün dünyada sosyal transferlerin azaldığı dönemde, Türkiye'nin büyük bir başarıya imza attığını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Eğitim › Müfredat Engelli Çocuklara Göre Yapılandırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?