Öğretmen Çalışıyor, Parayı Denetmen Alıyor! - Son Dakika
Eğitim

Öğretmen Çalışıyor, Parayı Denetmen Alıyor!

Öğretmen Çalışıyor, Parayı Denetmen Alıyor!

Öğretmenlerin sınav görevlerinde en az ücreti alması Eğitim Bir Sen İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Talat Yavuz'u isyan ettirdi.

03.05.2013 09:00

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Talat Yavuz, eğitimin bambaşka bir sorununu gündeme getirdi. Sınav görevinde yapılan ödemedeki dengesizliği dile getiren Yavuz, yeni bir düzenleme ile öğretmenlerin hak ettikleri ücretleri almaları gerektiğini dile getirdi. İşte Talat Yavuz'un öğretmenlerin isyanını anlatan yazısı:

Okullarımızda; ÖSYM, Anadolu Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı birçok sınav yapıyor. Sınav görevlilerinin tespiti, ücretlendirme ve işleyişte her kurumun kendine özgü bir düzeni ve işleyişi var. Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı sınavlarda, ücretlendirmedeki sinir bozucu adaletsizlikten, sınav evraklarının ulaşımından ve görevlendirdiği kişiler arasındaki yetki kargaşasından bir türlü kurtulamıyor.

Anadolu Üniversitesi ve ÖSYM, okul müdürünü bina sorumlusu yapıyor ve sınavın işleyişini gönderdiği görevlilerine, denetimi ise gezici görevlilere veriyor. Böylece binayı sınava müdür hazırlıyor; sınavı, sınav sorumlusu uyguluyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise, sınav evrakının taşınması, sınavın uygulanması gibi bütün sorumluluğu sınav komisyonuna yüklüyor üstüne de eğitim denetmeni gönderiyor. Şimdi soralım: Uygulamanın başında kim var?

ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi ücretlendirmede de yetki ve sorumluluğa paralel bir sistem oluşturmuş durumda. Bakanlığımızın bu konudaki uygulaması ise adaletsizliklerle dolu. Defalarca yazılıp çizilmesine rağmen adil bir sistem bir türlü kurulmadı. Bir oturumda:

Hizmetli : 62,12 TL

Polis : 68,32 TL

Eğitim denetmeni : 124,23 TL

Öğretmenler : 43.50 TL

Bir hafta sonu dört oturum sınavda; eğitim denetmeni 496,92 TL alırken, öğretmenler 174,00 TL alıyor. (Bir sınıf öğretmeninin bir aylık ek ders ücreti toplamı yaklaşık 522 TL'dir), Bu uygulamayı kim hangi mantıkla izah edebilir? Bunları kimse duymuyor mu? Bu sınavlarda öğretmenler, hizmetli ve polisler kadar emek sarf etmiyor mu? Yoksa öğretmenlere hizmetli veya polis görevi mi yazalım?

Sınav ücretleri ile ilgili çok daha ilginç paylaşımlar direksiyon sınavlarında yaşanıyor. Hiç merak etmeyin, yine mağdur olan öğretmenler oluyor. MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğine göre, Sürücü Kursları, sınava girecek kursiyerleri sayısınca belirlenen ücreti bankaya yatırıyor. Toplanan paranın sınavda görev alan komisyon ve kurul üyelerine nasıl dağıtılacağı ile ilgili oranlar yönetmelikte belirlenmiş. Ancak yönetmeliğe göre eğitim denetmenlerinin ücretleri, Sınav Koordinasyon Takip ve Denetleme Kurulu başkan ve üyeleri ile kurulun sınav için yapacağı harcamalardan (%5) ödenmesi gerekirken, ilçelerdeki Sınav Uygulama ve Değerlendirme Kurullarının paylarından ödenmektedir. Bu da direksiyon sınavlarında görev alan, acemi sürücü adaylarının kullandığı araçlarda hayatını tehlikeye atan öğretmenlerin alacağı ücretin bölünmesi anlamına gelmektedir. Bu uygulama İstanbul'da bir iç onayla düzenlenmiş durumda. Onay alarak yönetmeliğin açık hükmünü değiştirebiliyor muyuz?

Milli Eğitim Bakanlığı sınavlarla ilgili yeni bir düzenleme yaparak, ÖSYM ve Anadolu Üniversitesi gibi, yetki ve sorumluluklara paralel ücret sistemine bir an önce geçmelidir. Kimsenin aldığı parada gözümüz yok, sadece adalet istiyoruz.

Kaynak: EgitimNerede.com

Son Dakika Eğitim Öğretmen Çalışıyor, Parayı Denetmen Alıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement