Hüseyin Karatepe/ İbrahim Yılmaz - Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Abdullah Değer, Türkiye'nin 2012'de beklentileri yönünde yüzde 2,2 büyüdüğünü kaydederek, bu anlamda açıklanan büyüme rakamlarının sürpriz olmadığını belirtti.
Türkiye'nin 2012 yılı büyüme hızına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Değer, 2012 yılında Türkiye'nin yüzde 2,2 büyüdüğünü hatırlatarak, bu rakamın beklentileri dahilinde gerçekleştiğini ifade etti.
Bu çerçevede Türkiye'nin yüzde 2,2'lik büyümesinin sürpriz olmadığını kaydeden Değer, "2012 zor bir yıldı. Yeterli olduğunu söyleyemeyiz ancak yine de başarılı sayılabilir. Arzumuz, büyümenin daha fazla olmasıydı" dedi.
-"Yüzde 6 büyüme şart"-
Büyüme rakamının açıklanan seviyelerde kalmasının nedenleri arasında "frene fazla basılması" ve iç talepteki daralmayı gösteren Değer, Avrupa'ya bakıldığı takdirde Türkiye'deki büyüme rakamlarının çok da düşük sayılamayacağına dikkati çekti.
Değer. 2013 yılı ve sonrasında daha fazla büyüme beklentileri olduğunu vurgulayarak, "2023 yılı için konulan ekonomik hedeflere ulaşabilmemiz için yüzde 6'ının üzerinde büyüme sağlamamız şart" ifadesini kullandı.
-Enflasyon, cari açık ve büyüme yüzde 5 olmalı-
Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında gösterdiği yüzde 2,2 büyümenin yetersiz olduğunu belirterek, "Enflasyon, cari açık ve büyümenin yüzde 5 olmasını hedefleyerek stratejik planlar yapılmasından yanayım" dedi.
Türkiye'nin büyüme rakamlarının en az yüzde 5 civarında olması gerektiğini ifade eden Keçeci, genç neslin bu şekilde istihdama katılmasının kolaylaşacağını vurguladı.
Keçeci, yüzde 2,2'lik büyümenin Avrupa ülkelerine göre önemli bir büyüme gibi göründüğünü ancak ekonomiler arasındaki büyüklük farklarının bu noktada yanıltıcı olabileceğini dile getirerek, ülke ekonomisi için üç "5"in taraftarı olduğunu söyledi.
-Bu sene büyüme yüzde 4-5'in altına düşmez-
DSO Başkanı Keçeci, cari açığın "Demokles'in kılıcı" gibi ülke ekonomisinin tepesinde olduğuna dikkati çekerek, yüzde 10'lara ulaşan cari açığı kapatmak için kredilerde kısıtlamaya gidildiğini ve iç piyasanın daraldığını, büyüme rakamlarının da bu nedenle düşük kaldığını bildirdi.
Bu yıl kapasite kullanım oranlarını dikkatle izlediğine işaret eden Keçeci,
"Ben inanıyorum ki böyle gidecek olması halinde büyüme bu sene yüzde 4-5'lerin altına düşmez" değerlendirmesinde bulundu.
Keçeci ayrıca, iç piyasanın desteklenmesi gerektiğinin de altını çizerek,
"Türk ekonomisinde iç piyasa önemli bir vektörel güç, dolayısıyla bu piyasanın canlı tutulması gerekiyor. Bunun için gerekli operasyon ve açılımların yapılması şart. Kredi limitleri ve faizlerde bunun başında geliyor. Hükümet ve Merkez Bankası tasarrufları bu yönde olmalıdır" diye konuştu.
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › 2012 Yılı Büyüme Rakamları Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?