4. Türkiye İngiltere İş Forumu - Son Dakika
Son Dakika Logo

4. Türkiye İngiltere İş Forumu

4. Türkiye İngiltere İş Forumu
06.12.2013 15:55

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Ermut: "Bugün ABD'den Japonya'ya kadar pek çok yabancı şirket Türk şirketleriyle iş birliğini, 3. dünya ülkelerine yapacakları ...

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkan Yardımcısı Arda Ermut, bugün ABD'den Japonya'ya kadar pek çok yabancı şirket Türk şirketleriyle iş birliğini, 3. dünya ülkelerine yapacakları iş birliği fırsatı olarak değerlendirdiğini belirterek, "Dolayısıyla aynı şey neden İngiltere ve Türkiye arasında olmasın?" dedi.

Ermut, Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası (TBCCI) tarafından düzenlenen 4. Türkiye İngiltere İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, bugün İngiltere'nin Türkiye'deki en büyük yatırımcı olduğunu kaydetti.

Bunun bir şans ya da tesadüf olmadığını aktaran Ermut, "Şu an Türkiye'de 2 bin 500 aşkın şirket bulunmakta ve Türkiye'deki doğrudan yatırımın borsa değeri 23 milyar doları aşmış durumda" dedi.

Ermut, son 10 yılda Türkiye'nin yabancı yatırım noktasında 130 milyar dolardan fazla yatırım çektiğini anımsattı.

Ülke bazında bakıldığında Türkiye'ye en büyük yatırımın İngiltere tarafından yapıldığını DLE söyleyen Ermut, aynı şekilde İngiltere'nin de Türkiye'nin ana ticaret ortaklarından olduğunu ve ticaret hacminin 14 milyar doları aştığını ifade etti.

Ermut, TYDTA olarak özellikle İngiltere ve Türkiye arasındaki yatırımları daha da geliştirme yollarına baktıklarını belirterek, "TYDTA İngiliz yatırımcılarının hizmetinde ve onlara Türkiye'ye gelmeden önce, Türkiye'deki operasyonları esnasında ve sonrasında sürekli olarak desteğe hazır" şeklinde konuştu.

İngiliz yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Ermut, son 10 yıllık döneme bakıldığında Türkiye'nin muazzam bir ekonomik büyüme sergilediğini dile getirdi.

"Türkiye, Avrupa'da ve dünyada en hızlı büyüyen ekonomi olarak ön plana çıktı" diyen Ermut, son 10 yıllık sürede Türkiye GSMH'nin yüzde 5 oranında artmasının yatırımcılar için harika bir ortam olduğuna işaret etti.

Ermut, son 10 yılda Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırım anlamında 130 milyar dolardan fazla bir yatırım çektiğini hatırlatarak, "Çok kuvvetli bir ekonomik performans, artmakta olan iç pazar, genç nüfus, yetenekli iş gücü ve stratejik lokansyonu Türkiye'yi dünyadaki en çekici destinasyonlarından biri hale getirmekte" değerlendirmesinde bulundu.

Büyümekte ve değişmekte olan Türkiye'nin küresel anlamda da çok önemli sonuçlar elde ettiğini vurgulayan Ermut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, son derece gelişmekte ve evrim geçiren bir bölgenin merkezinde. Ortadoğu son derece derin bir dönüşümden geçmekte. Türk ve İngiliz şirketleri de ortaya çıkan fırsatlardan faydalanabilir. Bu bölgedeki siyasi ve ekonomik dönüşüm tamamlandığında önemli yatırım fırsatları çıkacak. Vizyon sahibi yatırımcılar uzun süre önce Türkiye'ye geldiler. Türkiye'yi Ortadoğu ve Afrika'ya erişim noktasında kullanarak üretim ve ihracat anlamında yatırımlarını yaptılar.

Türkiye'nin Ortadoğu ve yakın doğuya olan ihracatı 10 kat arttı. 2012'de 42 milyar doları geçen bu rakam, 2002 de sadece 3,5 milyar dolardı. Bugün ABD'den Japonya'ya kadar pek çok yabancı şirket Türk şirketleriyle iş birliğini, 3. dünya ülkelerine yapacakları iş birliği fırsatı olarak değerlendiriyor. Dolayısıyla aynı şey neden İngiltere ve Türkiye arasında olmasın? Biz mümkün olan her alanda iki ülke arasında işbirliğini desteklemeye devam edeceğiz. Bu olasılık sayesinde de pek çok küresel şirket Türkiye'yi bölgesel merkez olarak kullanabilir."

- Remzir Gür'e TBCCI'nin yaşam boyu başkanı onur ödülü

TBCCI Başkanı Emma Edhem ise "Türkiye öyle bir ülke haline geldi ki, eşi benzeri görülmemiş bir stratejik öneme sahip oldu. Aynı zamanda son 10 yıllık dönem içerisinde müthiş bir büyüme gösterdi" dedi.

Şu an Türkiye'nin direkt doğrudan yatırım anlamında en ilgi çekici destinasyon olarak görüldüğünü aktaran Edhem, Türkiye'nin ABD ve AB ile ilişkilerinin her zamankinden daha kuvvetli olduğunu dile getirdi.

Programda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi Remzir Gür, TBCCI'nın yaşam boyu başkanı onur ödülüne layık görüldü. Gür, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen işadamlarının her zaman yanlarında olacaklarını söyledi.

"Türkiye dünya çapında büyüyen 20 öncelikli pazar arasında"

HSBC Kurumsal ve Ticari Bankacılık'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen de HSBC olarak Türkiye'yi dünya çapında büyüyen 20 öncelikli pazar arasında gördüklerini ve yatırımların da bu noktada devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin enerji açısından bağımlı olduğunu ve enerjinin önemli bir kısmını yurtdışından ithal ettiğini anımsatan Sökmen, bu nedenle yakın zamanda enerji yatırımlarının artmasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirebilmesi için çok fazla yatırım yapması gerektiğini vurgulayan Sökmen, Türkiye'nin 2023 yılına kadar 300 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapması gerektiğini, bunun da 100 milyar dolarlık bir öz sermaye gereksinimine ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 4. Türkiye İngiltere İş Forumu - Son Dakika


Advertisement