Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olaylarına ilişkin kararına yönelik, "Bilim adamlarına, tarihçilere, arşivlere aldırmadan siyasal kararlarla tarih yazılmasını Türk iş alemi olarak kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.
Hisarcıklıoğlu, İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) "50. Yılında Türkiye-AB İlişkileri" programında yaptığı konuşmada, iş dünyası olarak AB'ye bakışlarının "kazan-kazan" esasına dayandığını ifade etti.
Türkiye'nin AB üyeliğinin gerçekleşmesiyle toplumun tüm kesimlerinin kazanacağını, aynı şekilde AB'nin de siyasi ve iktisadi olarak daha güçlü ve dinamik hale geleceğini belirten Hisarcıklıoğlu, böylece bölgesel ve küresel istikrarın elde edileceğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, AB üyelik sürecinin kapsamlı reformlar gerektirdiğini, Türkiye'nin bu alanda çok büyük mesafe aldığını dile getirerek, "Kopenhag siyasi kriterlerini karşılamak için çok ciddi reformları hayata geçirdik. Hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve işleyen bir piyasa ekonomisi konusunda köklü reformlara imza attık. Bugün, AB üyesi pek çok ülke Maastricht kriterlerini tutturamazken, biz ekonomi alanındaki köklü reformlar sayesinde kriterleri büyük ölçüde yakaladık" diye konuştu.
Reform yapmanın zor olduğunu, geniş toplumsal destek ve uzlaşı gerektirdiğini aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, bu uzlaşının sağlanmasına katkı vermek için çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini anlattı.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 1995 yılından bu yana Gümrük Birliği Anlaşması'nın bulunduğuna, dolayısıyla mal hareketlerinin serbest olduğuna değinerek, "Mal hareketleri serbest olmasına rağmen, maalesef bunu satacak insanların hareketinde kısıtlar var. Vize sorunumuz var. Vize serbestliği diyaloğunu bir an önce tamamlamalıyız. Bu kapsamda bunu taşıyacak kamyonlara uygulanan kotayı da kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
"Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenecek olmasından memnuniyet duydum"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleneceğini bildirdiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Başbakanımızın önümüzdeki günlerde Türkiye'nin Gümrük Birliği'ndeki Serbest Ticaret Anlaşmalarına (STA) taraf olamaması konusunun çözüme ilişkin görüşmelerin başlayacağı bilgisini vermesinden büyük memnuniyet duydum" dedi.
Öte yandan AB ile ABD arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin de dışında kalınmaması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Seçimlerden sonra oluşacak yeni meclisimizin de AB üyelik sürecini geliştirmeye odaklanacağına inanıyorum. İhtiyaç duyulan reformlar, tüm partilerinin katılımı ve uzlaşmasıyla süratle tamamlanmalıdır. Biz bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Türkiye'nin AB üyeliği için çalışmaya devam edeceğiz. AB üyesi bazı ülke liderlerinin vizyonsuz, haksız ve kabul edilemez tavırlarına rağmen, kendimiz için bunu başarmalıyız. Ayrıca şunu da vurgulamak isterim; sözde Ermeni soykırımı konusunda Avrupa Parlamentosu (AP) ve diğer bazı ülkelerin aldıkları kararları üzüntüyle karşılıyoruz. Bilim adamlarına, tarihçilere, arşivlere aldırmadan siyasal kararlarla tarih yazılmasını Türk iş alemi olarak kesinlikle kabul etmiyoruz. Siyasetçiler tarih yazamaz. Siyaset tarihin yeniden yazılmasıyla değil, geleceğin inşasıyla ilgilenmelidir."
Son Dakika › Ekonomi › 50. Yılında Türkiye-Ab İlişkileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?