AB'nin ve Almanya'nın Başbakanı Türk Traktörünün Direksiyonunda - Son Dakika
Ekonomi

AB'nin ve Almanya'nın Başbakanı Türk Traktörünün Direksiyonunda

AB\'nin ve Almanya\'nın Başbakanı Türk Traktörünün Direksiyonunda

Hannover'de Düzenlenen Hannover Messe-sanayi Fuarı Dün Açıldı. Açılışı Birlikte Yapan ve Sanayideki İddiasıyla Dünyaca Tanınan Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Kırmadı ve Fuarda İlk Kez Sergilenen Türk Markası Hattat Traktörü'nün Direksiyonuna Oturdu.

17.04.2007 01:42

Hannover’de düzenlenen Hannover Messe-Sanayi Fuarı dün açıldı. Açılışı birlikte yapan ve sanayideki iddiasıyla dünyaca tanınan Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kırmadı ve fuarda ilk kez sergilenen Türk markası Hattat Traktörü’nün direksiyonuna oturdu.

TÜRK sanayisinin doğal ortağı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, Hannover Fuarı’nda Türk malı traktörün direksiyonuna geçerek poz verdi. Türkiye’nin partner ülke olarak çok büyük bir katılım gerçekleştirdiği fuarın açılışını Avrupa Birliği Dönem Başkanı Almanya’nın Başbakanı Merkel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birlikte yaptılar. İki başbakan daha sonra stantları gezerek katılımcılarla sohbet ettiler. Merkel ve Erdoğan önce Fordotosan stantına sonra da Hema Endüstri A.Ş.’nin stantına uğradılar. Hema Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, grubun tarım makineleri üreten şirketince tasarlanan ve üretime geçtikten kısa bir süre sonra Finlandiya’dan 3 bin adet sipariş alan Hattat traktörlerinden yılda 15 bin adet üreteceklerini söyledi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan traktörün direksiyonuna geçmelerini istedi. Başbakan Erdoğan da Almanya Başbakanı Merkel’e direksiyona geçme teklifinde bulundu ve iki başbakan traktöre bindi. Mehmet Hattat, "Ben Kayseriliyim, Merkel’in bu traktörün direksiyonuna geçmesini çok istiyordum. Sayın Erdoğan’a söyleyince o da hemen Merkel’i davet etti ve Almanya gibi bir sanayi devinin Başbakanı Türk malı traktörün direksiyonuna oturdu" dedi. Mehmet Hattat, Başbakanların Hema standını ziyaretinin ise fuarın sponsorlarından biri olmaları sayesinde gerçekleştiğini anlattı.

FABRİKADAKİ MAKİNELER ALMAN: Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ahmet Hattat’a "Bu traktörün ne kadarı yerli" diye sorması üzerine Merkel’i rahatlatan cevap geldi. Çünkü Mehmet Hattat, traktörün büyük ölçüde yerli ürün olduğunu ancak fabrikada üretimi gerçekleştirdikleri makinelerin neredeyse tamamının Alman malı olduğunu söyledi. Benzer bir diyalog da Fordotosan standında gerçekleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ford’daki yerlilik oranını sorması üzerine Fordotosan Genel Müdürü Turgay Durak, "Yüzde 65 yerli efendim" dedi. Durak, enjeksiyon sistemini nise Alman Bosch olduğunu belirtti. Merkel de bu diyaloğa, "Çok güzel, Bosch çok kaliteli bir markadır" diye katıldı.

22 YILDA NEREYE GELDİNİZ: Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin Hannover Sanayi Fuarı’na 22 yıl önce de partner ülke olarak katıldığını hatırlatarak, "Partner ülke olduğunuz, 1985’ten bugüne, Türk sanayisinin ne kadar büyük bir aşama kaydettiğini görüyoruz. Türkiye’nin o katılımını görenler bu yıl ki katılımı görünce ne kadar büyük bir değişim olduğuna tanıklık edecekler" dedi. Merkel, İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) teşekkür ederek, organizasyonda sadece Türkiye’nin ticaretini değil, potansiyellerini ve kültürünü de sergilediklerini belirtti. Merkel, "Bu sergi iki ülke arasındaki dostluğu ve yakın ilişkiyi daha da geliştirecek. Önümüzdeki dönemde daha fazla cesaret ve ticaret diliyorum" diye konuştu.

YÜK ALMAYA GELDİK: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye’nin ekonomik performansının çok yüksek olduğunu, hedeflerin büyüdüğünü belirtti ve "Türkiye bu ekonomik yapısıyla AB’ye yük olmaz, AB’den yük alır" dedi.

Türkiye’nin sanayi ülkesi olduğunu gösteriyoruz

HANNOVER Messe (Hannover Sanayi Fuarı) 20 Nisan’a kadar açık kalacak. Türkiye’nin partner ülke olarak ikinci kez katıldığı fuar dünyanın en büyük sanayi fuarı olarak tanınıyor ve yeni teknolojilerin vitrini niteliğini taşıyor. Fuar 226 bin metrekare alanda yapılıyor ve dünya genelinde 9 bin 700 sanayi firması fuara katılıyor. Türkiye ise 275 firmayla katıldı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, fuarın Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini de olumlu etkileyeceğini belirterek, "Avrupa’da vergi verenler bizim bu vergileri çarçur edeceğimiz endişesi içinde. Türkiye’nin bir sanayi ülkesi olduğunu görmeleri çok önemli. Bu fuar Türkiye’nin, dinamik sanayisini ve çağdaş yüzünü bütün dünyaya gösterecek" dedi.

Erdoğan, Alman firmaları özelleştirmelere davet etti

BDİ Başkanı Jürgen R. Thumann ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı Türk Alman İş Konseyi Zirvesi’nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de yapılacak özelleştirmelere Alman firmalarının katılmasını istedi. Türkiye’de son dört yılın ortalama büyüme hızının yüzde 7.3 olduğunu dile getiren Erdoğan, yatırım ortamının iyileştirilmesi için bir dizi düzenleme yapıldığını hatırlattı. Bu sayede küresel sermaye girişinin de arttığını anlatan Erdoğan, "4 yıl önce 1 milyar dolar olan doğrudan yatırım girişim 20 milyar doları geçti. Mart sonu itibariyle 10 milyar dolar oldu. 2007’de 30 milyar dolara ulaşacak" dedi. İki ülke arasındaki ilişkilerin de hızla geliştiğini vurgulayan Erdoğan, Alman firmaları özelleştirmelere davet ederek şunları söyledi: "Demiryollarının modernizasyonu, otomotiv sektörü, metro, havaalanları için teknik danışmanlık, içme ve kullanma suyu yapımı, alıveriş merkezleri, elektrik üretim ve dağıtımı gibi ilgisini çekecek fırsatlar mevcut. Alman girişimcilerini yanımızda görmek isteriz. Kamu şirketlerinin özelleştirmelerine davet ediyorum. 2009’da petro kimya, liman yönetimi, bankacılıktan elektrik dağıtımına kadar ihaleler söz konusu. Türkiye ve Almanya’nın beraber attıkları adımlar var. Bunu otomotivde görüyoruz. Enerji sektöründe Almanya ile yapabileceğimiz çok şey var. Türkiye bir enerji terminali olacaktır. Nükleer enerjide atmakta olduğumuz adımlar var. Görüştüğümüz Alman girişimciler de var.

BÖLGENİN MOTORU: Almanya Başbakanı Merkel ise "Almanya otomotiv sanayinde iyi bir ülkedir. Türkiye’de bu konuda deneyimler edinmiş durumda. Bu konuda yoğun işbirliği imkanları ortaya çıkacak. Enerjinin önemini biliyoruz. Türkiye’nin rakamları gurur verici. Türkiye bölge için de gelişme motoru. Türkiye ile Almanya arasında sadece büyük değil aile şirketlerinin de bir araya gelmesi gerek" dedi.

2013’E HAZIR OLUN: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Bugün Türkiye’nin AB üyeliğini sorgulayanlar Türkiye’nin pek çok Avrupalı kurumda uyumlu ve başarılı üyeliğini göz önüne almadır. AB ümit ederiz kendi içindeki sorunları çözerek 2013’te Türkiye’nin üyeliğine hazır olur" diye konuştu.

Ford’un hibriti 2010’da yollarda

HANNOVER Sanayi Fuarı’nda ilgi odağı haline gelen standlardan biri de Ford Otosan’a ait. Ecotorq motorunun yanısıra hibrit aracın tanıtımını da yapan şirket elektrikle çalışacak modeli 2010 yılına yetiştirmeyi planlıyor. TÜBİTAK ile Arçelik aracın elektrik motorunu geliştirirken İnci Akü de akü üzerinde çalışıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de yer aldığı proje ile bölgenin hibrit areç üretim üssü olmayı hedefleyen Ford Otosan, ürün geliştirme birimindeki mühendis sayısını da yıl sonuna kadar 600’e çıkaracak.

İSO: Önemli olan Türkiye’nin en iyi şekilde temsil edilmesi

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Hannover Sanayi Fuarı’nda Türkiye milli katılımını İTO’nun gerçekleştirmesinin, İSO açısından bir sorun olmadığını söyledi ve "Türkiye’nin partner ülke olarak İTO temsiliyle katılacağını öğrendikten sonra kurumlar arası rekabetin değil ülkeye hizmetin önemli olduğunu söyledik ve İTO’nun bu organizasyonunu destekleme kararı aldık. Biz de kurumsal olarak katıldık. Esas olana organizasyonun hangi kurum taraftarından yapıldığı değil Türkiye’nin en iyi şekilde temsil edilmesidir" dedi. Küçük, İTO’nun organizasyonunun başarılı olduğunu ve Türkiye’nin en iyi şekilde temsil edildiğini belirtti. Küçük, Hannover’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunun öne çıkmasını da şöyle değerlendirdi: "Sayın Başbakanımızın bir açıklaması olmuştu; ’ilgili tüm kuruluşlarla görüşüp kararımı ondan sonra vereceğim’ demişti. Biz sayısal çoğunluğa bakarak değil, genel kanaate göre karar vereceğini bekliyoruz. Sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı olmaya karar vermişse toplumun büyük kesimi tarafından bunun kabul gördüğünü düşünüyor olmalı. Esas olan meclisteki sayısal çoğunluktan daha önemli olan toplumun büyük kesimince kabul görmesidir. Çünkü Cumhurbaşkanlığı çok önemli partiler üstü bir makam. İstikrar için önemli."

MÜSİAD: Türkiye ’Ben de varım’ dedi

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, Hannover Sanayi Fuarı’na Türkiye’nin katılımın çok etkileyici olduğunu söyledi ve "Bu fuar dünya markasıdır ve Türkiye de bu fuarda dünyaya sanayide ’ben de varım’ dedi. MÜSİAD olarak biz de ziyaretçi ve katılımcı olarak 80 firmayla geldik. Almanya MÜSİAD’ın Hannover Şubesi’nin açılışını yaptık. Avrupa’daki MÜSİAD’ların yıllık genel istişare toplantısını da gerçekleştirdik ve bu toplantıya 200 işadamı katıldı" dedi.

Nakliyecilerin vize ve kota isyanı

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, Almanya’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Şansölye Angele Merkel’e seslenerek, tarife dışı engellerin kaldırılmasını istedi. Dinçşahin, "AB ve Almanya Türk TIR sürücülerine karşı ayrımcı bir tavır sergiliyor. Tarihi hatadan dönülmelidir" dedi. UND Başkanı Dinçşahin, taşımacılık sektörünün, 40 bin araçlık filosu ile Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 53’ünü, toplam ithalatının da yüzde 24’ünü taşıdığına dikkat çekti. Uluslararası taşımacılık sektörünün, 2002 yılında Türkiye ekonomisine 1.5 milyar dolar gelir kazandırdığını anımsatan Dinçşahin, 2006’da ise bu oranın 3.5 milyar dolara çıktığını söyledi. Dinçşahin, Türkiye-Almanya ticaretinin 2001’de 5.3 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi AB'nin ve Almanya'nın Başbakanı Türk Traktörünün Direksiyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement