AKMİB Ağustos Ayında 494 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi - Son Dakika
Ekonomi

AKMİB Ağustos Ayında 494 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi

AKMİB Ağustos Ayında 494 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, ağustos ayında 494,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bölge ihracatının yüzde 90,8'inin mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallarda kümelendiğini, en yüksek ihracat değerlerine Hollanda, Romanya ve İspanya pazarlarında ulaştıklarını, Singapur'a yapılan ihracatta 8 bin 900 katı aşan rekor artış sağladıklarını bildirdi. AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, küresel ekonomideki durgunluk ve yavaşlama nedeniyle ihracatta düşüş yaşandığını ancak ağustos ayında toparlanma işaretlerinin görülmesinin sevindirici olduğunu belirtti. Çağan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) öncülüğünde 11 bankanın bir araya gelmesiyle 1 milyar dolarlık kredi paketinin devreye alınması ve Merkez Bankası'nın ihracatı teşvik eden reeskont kredilerinde günlük limitleri 10 kat artırmasının sektöre olumlu yansıyacağını ifade etti. Ağustos ayı ihracatında mineral yakıtlar ve mineral yağlar ile plastikler ve mamulleri öne çıktı. Singapur pazarında ise rekor artış yaşandı.

21.09.2023 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, birliklerinin ağustosta 494 milyon 127 bin dolarlık dış satım yaptığını bildirdi.

Çağan, yazılı açıklamasında, ağustos ayında bölge ihracatının yüzde 90,8'inin mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallardan oluştuğunu belirtti.

Ocak-haziran döneminde ihracatta düşüş yaşayan birliklerinin ikinci yarıda kayıpları telafi etme gayreti gösterdiğini aktaran Çağan, "AKMİB olarak ağustos ayında ülkemize 494 milyon 127 bin dolar döviz kazandırırken, negatif tabloyu yüzde 2'lere kadar düşürdük." ifadesini kullandı.

Birliğin ağustos ayı ihracatını değerlendiren Çağan, şunları kaydetti:

"Bölge ihracatımızı ürün gruplarına göre değerlendirdiğimizde, yüzde 4 artış ve 344,7 milyon dolarla mineral yakıtlar ve mineral yağlar birinci sırada yer aldı. Plastikler ve mamulleri 70,5 milyon dolarla ikinci, anorganik kimyasallar 33,3 milyon dolarla üçüncü oldu. Söz konusu ayda Hollanda'ya 116,7 milyon dolarlık, Romanya'ya yüzde 49,3 milyon dolarlık ve İspanya'ya 43 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik."???????

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi AKMİB Ağustos Ayında 494 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement